default-image

Γιοφύρι της Άρτας η Φορτέτσα: Οργή κατοίκων-καταστηματαρχών

Κρήτη
Γιοφύρι της Άρτας η Φορτέτσα: Οργή κατοίκων-καταστηματαρχών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορτέτσα όπως... "Γιοφύρι της Άρτας" ή ακόμα χειρότερα... Ο κεντρικός δρόμος εδώ και χρόνια σκάφτεται, ξανασκάφτεται, μπαζώνεται πρόχειρα, όμως... "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού"... Οι πεζοί ταλαιπωρούνται, οι οδηγοί των αυτοκινήτων βλέπουν την κινητή περιουσία τους να καταστρέφεται, ενώ όσοι προσπαθούν να περάσουν την οδό Σόλωνος με μηχανάκι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πέσουν σε κάποια λακκούβα και να τραυματιστούν.

Μέχρι και επεισόδια απειλούνται κατά διαστήματα από αγανακτισμένους κατοίκους, που ζητούν από τους εργάτες «να τα μαζεύουν και να φεύγουν», αφού πρώτα ρίξουν ασφαλτικά στον κεντρικό δρόμο!

Κατεβαίνοντας από Μαραθίτη προς Φορτέτσα το δρόμο της οδού Σόλωνος, από την περίοδο του χειμώνα με τις πολλές βροχές μέχρι και σήμερα, διαπιστώνει κανείς ότι τα "μπαλώματα" στο οδόστρωμα όχι μόνο δεν έχουν αποκατασταθεί με τσαΐλι και στη συνέχεια ασφαλτικό, έστω πρόχειρα, μέχρι να "πέσει" ο δρόμος. Αλλά αντίθετα, βαθαίνουν επικίνδυνα ολοένα και περισσότερο.

Λίγο πριν μπούμε στο στενό της Φορτέτσας, η κατάσταση είναι ενδεικτική. Όμως, συνεχίζοντας, τα οχήματα κινδυνεύουν προσπαθώντας να περάσουν από στροφές απότομες και επικίνδυνες, που δεν μπορεί κάποιος να τις αποφύγει. Είτε κατεβαίνοντας είτε ανεβαίνοντας τη Σόλωνος, ο διερχόμενος οδηγός ή θα πέσει μες στο λάκκο ή για να τον αποφύγει θα πρέπει να μπει στο αντίθετο ρεύμα.

Πολύ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στη στροφή κατεβαίνοντας από τη Φορτέτσα, λίγα μέτρα πριν το βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου Ηρακλείου. Μερικά μπαλώματα βαθαίνουν διαρκώς και ενώ βρίσκονται πάνω στην απότομη στροφή, προσπαθώντας να τα αποφύγουν, τα οχήματα μπαίνουν πιο... αριστερά - σε κάποιο βαθμό στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Ούτε καν σε ένα τέτοιο σημείο όπου το να υπάρχουν εμπόδια σημαίνει κίνδυνος για τους γονείς και τα μικρά παιδάκια υπήρξε η παραμικρή ευαισθητοποίηση του Δήμου Ηρακλείου, της αναδόχου εταιρείας και οποιουδήποτε άλλου φορέα που είναι σε γνώση του η κατάσταση αυτή, τουλάχιστον από πριν τον περασμένο χειμώνα!

Ο μαραγκός Χρήστος Καραμήτρος μάς δείχνει μπάλωμα στο Μαραθίτη.

«Ως εδώ»

Χθες, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φορτέτσας μάς έδειξαν όλα τα σημεία του δρόμου που δημιουργούν όλη αυτή την εκρηκτική κατάσταση, ενώ καταγράψαμε και άλλες οργισμένες απόψεις κατοίκων. Μάλιστα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μας, οι Ιουλία Μαρμαρέλη και Γιώργος Γιαννίκας, αντίστοιχα, πήγαν κάτω και πίσω από τις δεξαμενές και συγκεκριμένα στην οδό Εράσμου, όπου θεωρητικά η εταιρεία εκτελεί το τελευταίο της έργο ύδρευσης και αποχέτευσης πριν ολοκληρώσει το έργο και ζήτησαν εξηγήσεις.

Η απάντηση που έλαβαν για το θέμα του κεντρικού δρόμου ήταν ότι στο ξύσιμο και στο στρώσιμό του από μια νέα άσφαλτο ξαφνικά προέβαλλε αντίρρηση η ίδια η Αρχαιολογία, ζητώντας από τους αρμόδιους να περιμένουν μέχρι να τους δώσει τη σχετική έγκριση. Όπως λέει η κ. Μαρμαρέλη, «ενώ μας είχαν πει ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ενάμιση χρόνο, έχουν περάσει τρία χρόνια και το έργο δεν έχει τελειώσει. Και το θεωρώ κοροϊδία, από τη στιγμή που έχουν σκάψει τόσο βάθος και έχουν βάλει τόσες σωληνώσεις, τώρα να μας επικαλούνται ο Δήμος την Αρχαιολογία και η Αρχαιολογία το Δήμο, για τον κεντρικό δρόμο της Φορτέτσας. Η εταιρεία, λοιπόν, δεν παίρνει το πράσινο φως για να ξυστεί ο δρόμος. Και υπάρχει αυτό το χάλι με τις λακκούβες. Και είναι ανεπίτρεπτο σε αυτήν την εποχή που ζούμε να έχουμε μια κατάσταση που είναι ακόμα χειρότερη από τριτοκοσμική»...

Χαρακτηριστική περίπτωση αδιαφορίας είναι η στροφή πριν το βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου Ηρακλείου. Από τον περασμένο χειμώνα, τουλάχιστον, κινδυνεύουν και τα παιδάκια με τους γονείς τους!

«Είναι σκόπιμα»

Για σκοπιμότητες σε βάρος των κατοίκων κάνει λόγο από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φορτέτσας Γιώργος Γιάννικας. «Είμαστε από τους πρωτεργάτες», λέει, «που θέλαμε να γίνει αυτό το έργο, αλλά δεν περιμέναμε αυτή την αδιαφορία από το Δήμο Ηρακλείου και αυτή την αλαζονεία από τους δημάρχους και αναφέρομαι και στον προηγούμενο και στο σημερινό. Για κάποιον λόγο υποβαθμίζεται συνέχεια η Φορτέτσα, παρόλο που είναι το μπαλκόνι του Ηρακλείου. Και εμένα το μυαλό μου πάει στον αρχαιολογικό παράγοντα, εξαιτίας του οποίου θέλουν να υποβαθμίσουν τη συνοικία, όπως θέλουν να υποβαθμίσουν και τα οικόπεδα και τα κτίσματα των ανθρώπων», λέει ο κ. Γιάννικας.

«Κινδυνεύουν ζωές»

Ο κ. Μιχάλης Ξυστράκης λέει στη "Νέα Κρήτη", δείχνοντάς μας τα μπαλώματα στο Μαραθίτη. «Βλέπετε τι γίνεται. Εμείς που οδηγούμε μηχανάκια είμαστε διαρκώς μέσα στον κίνδυνο. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δηλαδή πρέπει να γίνει ένα ατύχημα, για να τρέχουν πάλι οι αρμόδιοι; Τότε, όμως, θα είναι αργά»!

«Εμείς που χρησιμοποιούμε μηχανάκια κινδυνεύουμε διαρκώς», λέει ο κάτοικος των Βασιλειών Μιχάλης Ξυστράκης.

Αλλά και ο κ. Χρήστος Καραμήτρος παραδίπλα μάς δείχνει το δρόμο και κάνει λόγο για επικίνδυνες καταστάσεις. «Αν έρχονται από το αντίθετο ρεύμα άλλα οχήματα, είσαι αναγκασμένος να πέσεις μέσα στις λακκούβες, είτε το θέλεις είτε όχι»...

Στην πλατεία της Κάτω Φορτέτσας συναντήσαμε τον κ. Δημήτρη Καρατάσο, που μας είπε: «Αυτό που λένε περί Αρχαιολογίας είναι κάτι πρωτάκουστο. Διότι το να γρατζουνίσουν το δρόμο για να μπει το νέο ασφαλτικό περίπου 10 πόντους είναι κάτι που δεν έχει καμία επίπτωση στην περιοχή. Αντιθέτως, σήμερα, για να περάσει μηχανάκι, ο οδηγός πρέπει να έχει τα μάτια του δεκατέσσερα».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News