Ειδήσεις

Ελεύθεροι οι Ούγγροι που έστηναν παγίδες σε ΑΤΜ

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο Ούγγροι που συνελήφθησαν να παγιδεύουν ΑΤΜ στη Χερσόνησο. Το πρωί εμφανίστηκαν ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Δικαστηρίου, που τους όρισε δικάσιμο για τις 9 Μαρτίου του 2016.

Αστυνομικοί του Τμήματος Χερσονήσου αναζητούν τους συνεργούς των δύο Ούγγρων που πιάστηκαν στα πράσα να παγιδεύουν ένα από τα μηχανήματα που λειτουργούν στην περιοχή, ενώ φαίνεται ότι πρόλαβαν επιδρομή στα ΑΤΜ τραπεζικών υποκαταστημάτων στις τουριστικές περιοχές του Ηρακλείου.

Η σπείρα των αλλοδαπών απατεώνων φαίνεται ότι είχε στα σκαριά οργανωμένο σχέδιο για την αντιγραφή καρτών και την υποκλοπή των κωδικών, ωστόσο "σκόνταψε" πάνω σε κλιμάκιο του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων που περιπολούσε στην παραλιακή λεωφόρο της Χερσονήσου.

Οι κατηγορούμενοι, 43 και 49 ετών, εντοπίστηκαν να κινούνται ύποπτα γύρω από το ΑΤΜ στη διάρκεια της νύχτας και πολύ σύντομα κατέληξαν στα κρατητήρια. Και αυτό γιατί είχαν στα χέρια τους ένα μικροσκοπικό μηχανισμό με καλώδια, με τον οποίο είχαν σκοπό να παγιδεύσουν την υποδοχή των καρτών και το πληκτρολόγιο.

Εφόσον γίνει αυτό, όλα τα στοιχεία της κάρτας που μπαίνει στην υποδοχή του ΑΤΜ, όσο και ο αριθμοί που πληκτρολογεί ο χρήστης, καταγράφονται σε τσιπάκι. Οι δράστες δημιουργούν κάρτες-κλώνους με τις οποίες κάνουν συναλλαγές, είτε αδειάζουν αυτόματα τους λογαριασμούς των θυμάτων.

Το παράδοξο είναι πως, όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Χερσονήσου, στην προσπάθειά τους να δουν αν είχαν προχωρήσει στην υποκλοπή δεδομένων, οι δύο Ούγγροι λίγα λεπτά πριν εντοπιστούν είχαν καταφέρει να κόψουν το πλαϊνό τοίχωμα του μηχανήματος και να δημιουργήσουν την υποδοχή για την τοποθέτηση της παγίδας, χωρίς, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός.

Εμβρόντητοι και οι υπάλληλοι της τράπεζας πιστοποίησαν ότι η συγκεκριμένη οπή δεν έχει καμιά σχέση με τη δομή του μηχανήματος!

Στην κατοχή των δραστών βρέθηκε ακόμη ένα αυτοκόλλητο, το οποίο ήταν ικανό να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια έτσι ώστε να μη φαίνεται ούτε η εσοχή που δημιούργησαν ούτε ο μηχανισμός.

Σφίγγα οι δράστες… Δεν είπαν το παραμικρό

Οι δύο σκληροτράχηλοι Ούγγροι επιβεβαίωσαν τη φήμη των αλλοδαπών απατεώνων που κρύβονται πίσω από το skimming, όπως ονομάζεται διεθνώς αυτό το είδος της απάτης. Αρνήθηκαν να πουν το παραμικρό, δηλώνοντας άγνοια ακόμη και για το πού διέμειναν είτε το πότε έφτασαν στην Κρήτη, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τους συνεργούς τους, που θεωρείται πιθανό να έχουν προλάβει να εγκαταστήσουν ανάλογους μηχανισμούς και σε άλλα ΑΤΜ, γι' αυτό και συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή σε όλους τους πολίτες, ώστε να εντοπίσουν τυχόν παρεμβάσεις και να γλιτώσουν την αφαίμαξη του λογαριασμού τους.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Χερσονήσου βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν περαιτέρω στοιχεία, ενώ οι δύο κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα. Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα απάτης και παρέμειναν στα κρατητήριο έως ότου παρουσιάστηκαν σήμερα το μεσημέρι στο Αυτόφωρο.

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια