default-image

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη αλιευτικού τουρισμού

Κρήτη
Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη αλιευτικού τουρισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ανάπτυξη αλιευτικού τουρισμού στη χώρα μας, καθώς άνοιξε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, με τους επαγγελματίες αλιείς να κινούν τις σχετικές διαδικασίες όπως και αυτές της μετατροπής των αλιευτικών τους σκαφών για τη νέα μορφή τουρισμού, η οποία θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη, όπως και θέσεις εργασίας.

Φέτος ο αλιευτικός τουρισμός παίρνει σάρκα και οστά, αναπτερώνει τις ελπίδες των επαγγελματιών αλιέων στην Κρήτη, με τους ίδιους να προσπαθούν τώρα να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατάθεση των αιτήσεων τους στις Διευθύνσεις Αλιείας.

Η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού αναμένεται να προσφέρει οικονομική ανάσα στους επαγγελματίες αλιείς που βλέπουν χρόνο με το χρόνο τα αλιεύματα να μειώνονται όπως και τα έσοδα τους. Παράλληλα, ο αλιευτικός τουρισμός ανοίγει νέα τουριστική αγορά, με σημαντικά οφέλη, ευκαιρίες και θέσεις εργασίας.

Ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών θα πρέπει να διαμορφώσουν ειδικούς χώρους παραμονής για τους τουρίστες, οι οποίοι επιτρέπεται να αλιεύουν μόνο με εργαλεία πετονιά, συρτή και καθετή.

Την ανάγκη να συμπεριληφθεί ο τομέας της αλιείας στην πολιτική της θαλάσσιας οικονομίας τόνισε ο κ. Γιώργος Αλεξάκης στη διάσκεψη των παραθαλάσσιων ευρωπαϊκών περιφερειών στις Βρυξέλλες.

Πριν αρκετά χρόνια, υπήρξε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με την επωνυμία "Τόνος", το οποίο έμεινε μόνο στα χαρτιά.  Δαπανήθηκαν χρήματα για ντοκιμαντέρ στα καΐκια με τουρίστες να διαφημίζουν τις ομορφιές του τόπου μας, ψαρεύοντας και μαγειρεύοντας τις ψαριές τους. Όλα αυτά όμως ήταν σκηνοθετικά τρικ.

Ο φιλόδοξος αυτός στόχος μπλόκαρε τότε λόγω της μη τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου. Πλέον, σήμερα ανοίγεται ο δρόμος, με τους επαγγελματίες αλιείς να ποντάρουν τώρα στον αλιευτικό τουρισμό.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News