Ειδήσεις

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Δήλωση συμπαράστασης για τη δίκη Χανιωτών

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικά η δίκη των τριών συλληφθέντων για τα επεισόδια της 25ης Μαρτίου 2012. Κοινή σχετική ανακοίνωση εξέδωσαν οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Β. Βαγιωνάκη, Π. Πολάκης και Γ. Σταθάκης.

Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Αφήνουμε πίσω μας μια πενταετία αντιλαϊκών μέτρων, περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων, καταστολής και ποινικοποίησης συνδικαλιστικών και κοινωνικών δράσεων. Όλο αυτό το διάστημα στήθηκε μια βιομηχανία διώξεων που τραυμάτισε βαθιά τη Δημοκρατία μας, αφήνοντας δυσεπούλωτες πληγές στο κοινωνικό σώμα και τα δικαιώματα των πολιτών.

Την Τετάρτη πραγματοποιείται στην πόλη μας ακόμα μια δίκη, αυτή τη φορά τριών πολιτών, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων. Οι πολίτες αυτοί διώκονται με ένα καταφανώς κατασκευασμένο κατηγορητήριο, στην ουσία γιατί τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου 2012.

Η νίκη της Αριστεράς στις εκλογές του Ιανουαρίου σηματοδοτεί την κραυγή της κοινωνίας για απαλλαγή από τις πολιτικές των μνημονίων, καθώς και το τέλος της ανοχής και της νομιμοποίησης τέτοιου είδους πρακτικών. Είναι βαθιά κοινωνική ανάγκη να στηθεί ξανά η Δημοκρατία στον τόπο και να διευρυνθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν έχει δείξει κανένα ίχνος ρεβανσισμού και για αυτό το λόγο μπορεί να τοποθετείται με ειλικρίνεια απέναντι σε τέτοιες πρακτικές.

Θεωρούμε αυτονόητο λοιπόν πως οι κατασκευασμένες και πολιτικά μεροληπτικές διώξεις σε βάρος αγωνιστών της προηγούμενης περιόδου δεν μπορεί να δικαιώνονται. Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα όλων.

Είναι δεδομένη η συμπαράστασή μας στον αγώνα των διωκόμενων σε αυτήν και σε όσες άλλες δίκες θα ακολουθήσουν. Η υπεράσπιση των συλλογικών δικαιωμάτων μέσα από τους καθημερινούς αγώνες για εργασία, δικαιώματα και Δημοκρατία είναι κάτι που συνεχίζουμε να το έχουμε ανάγκη», καταλήγουν στη δήλωσή τους οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ

Βάλια Βαγιωνάκη, Παύλος Πολάκης και Γιώργος Σταθάκης.

Συγκέντρωση συμπαράστασης

Υπενθυμίζεται πως σε συγκέντρωση συμπαράστασης καλούν η ΕΛΜΕ Χανίων, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί άλλοι φορείς και οργανώσεις, την Τρίτη στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς, καθώς και την Τετάρτη - ημέρα της δίκης - στα Δικαστήρια, με αίτημα την οριστική αθώωση των κατηγορουμένων.

Σχόλια