default-image

Βέλη Θεοδωράκη από τα Χανιά

Κρήτη
Βέλη Θεοδωράκη από τα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βολές κατά του παλιού κομματικού συστήματος της χώρας αλλά και κατά της σημερινής κυβέρνησης συνοδεύτηκε η περιοδεία στα Χανιά του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη. Μάλιστα τόνισε ότι χρέος του κ. Τσίπρα είναι να μαζέψει τις συνιστώσες του και να εγγυηθεί την πορεία της χώρας στην Ευρώπη. Παράλληλα έκανε σαφές ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το κείμενο συμφωνίας με τους εταίρους που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με άλλα κόμματα σε περίπτωση εκλογών.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση που θα πάρει το κόμμα του σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή κείμενο συμφωνίας με τους εταίρους μας, δήλωσε: «Είμαστε απόλυτοι. Μπορεί τα άλλα κόμματα και κάποιοι πολιτικοί να παζαρεύουν και να συζητούν, όμως εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αυτήν τη συμφωνία θα την ψηφίσουμε. Αν ο κ. Τσίπρας και οι εταίροι μας συμφωνήσουν σε ένα κείμενο, το Ποτάμι αυτήν τη συμφωνία θα την ψηφίσει χωρίς αστερίσκους. Και αυτή είναι η υπεύθυνη στάση ενός κόμματος που θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Ωστόσο, ο κ. Θεοδωράκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αν την επομένη ημέρα της συμφωνίας η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές που, όπως είπε, έχει ανάγκη ο τόπος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βεβαίως, υπάρχει το εξής πρόβλημα. Ότι την επόμενη μέρα από μία συμφωνία αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τα βγάλει πέρα; Μπορεί να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Εδώ πραγματικά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα να συνεχίσει μια ευρωπαϊκή πορεία. Πιστεύω ότι κάθε μέρα θα έχουμε πισωγυρίσματα. Εδώ είναι μια μεγάλη ευθύνη λοιπόν των φιλοευρωπαϊστών του ΣΥΡΙΖΑ, όσοι είναι, να συγκρουστούν και με τους λαϊκιστές και με τους ιδεοληπτικούς και να βοηθήσουν τη χώρα σε ένα πλατύτερο μέτωπο για την ευρωπαϊκή ανασύνταξη και την ανάπτυξη.

Εμείς στο Ποτάμι είμαστε ταγμένοι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. To χρέος του κ. Τσίπρα είναι να ελέγξει τις διάφορες ομάδες και τις διάφορες συνιστώσες στο κόμμα του. Και νομίζω ότι ένας ηγέτης κρίνεται κυρίως από αυτό. Δηλαδή τι τάση μπορεί να επιβάλει στο κόμμα του και αμέσως μετά πώς αποτελεσματικά θα προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία».  

Σύγκρουση με το παλιό: «Δε θα συνεργαστούμε με άλλα κόμματα»

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα έχουν ειπωθεί για συνεργασία του Ποταμιού με άλλα κόμματα σε περίπτωση εκλογών, δήλωσε: «Κατανοώ την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει στην ίδια κατηγορία το Ποτάμι με τα άλλα κόμματα και να θεωρήσει ότι ο αντίπαλός του είναι ένας. Αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το Ποτάμι δημιουργήθηκε για να συγκρουστεί με το παλιό. Και κάθε μορφή του παλιού. Το Ποτάμι είναι κόντρα στον κομματισμό, στο ρουσφέτι, στην αναξιοκρατία και σε όλα αυτά που συνεχίζονται σήμερα και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι ότι στις επόμενες εκλογές εμείς θα κατέβουμε μαζί με όλους αυτούς τους απογοητευμένους από τη σημερινή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι σε συνεργασία με άλλα κόμματα. Η ευθύνη του παλιού συστήματος για την κατάσταση της χώρας είναι τεράστια. Το ότι κάθε μέρα μιλάμε για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. δε σημαίνει ότι ξεχνάμε την ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τα χάλια μας έχουν και την υπογραφή των προηγούμενων πρωθυπουργών. Το Ποτάμι, ως νέο κίνημα της χώρας, δεν έχει σκοπό να συνεργαστεί με το παλιό. Είτε στη μορφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ούτε στη μορφή των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Αντώνης Νομικός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News