Ειδήσεις

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης

Κορυφώθηκαν σήμερα στα Χανιά οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 74η επέτειο από την Μάχη της Κρήτης, που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων - Δήμος Πλατανιά - Δήμος Χανίων - 5η ΤΑΞ.ΠΖ. - 1η ΜΑΛ., με την παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη - ο οποίος κατέθεσε στεφάνι - εκπροσώπων Αρχών (πολιτικών, στρατιωτικών, σωμάτων ασφαλείας), κλήρου, αντιστασιακών οργανώσεων, αγωνιστών της Μάχης Κρήτης, φορέων, συλλόγων και πολιτών.

Το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χανίων πραγματοποιήθηκε

Όρθρος-Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο Πεσόντων και Αναιρεθέντων της Μάχης της Κρήτης.

- Στις 19:00 αεροδρόμιο Μάλεμε πραγματοποιήθηκε τελετή λήξης στο Μνημείο Μάχης Κρήτης και ακολούθησαν:

- Επιμνημόσυνη Δέηση

- Χαιρετισμός από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη.

- Χαιρετισμός από τον δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα.

- Αναφορά στα γεγονότα της περιοχής από τον δήμαρχο Πλατανιά Ιωάννη Μαλανδράκη.

- Παρουσίαση Τρόπαιου Μάχης της Κρήτης από τον διοικητή της 5ης ΤΑΞ.ΠΖ., ταξίαρχο Δημήτρη Καραμούζα

- Απονομή βραβείων δρομέων "Τρόπαιου Μάχης Κρήτης"

- Κατάθεση στεφάνων

- Εθνικοί Ύμνοι

Στη 1 σήμερα το μεσημέρι στο Μάλεμε, προηγήθηκε εκδήλωση στο Γερμανικό Νεκροταφείο, από την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και ακολούθησαν:

- Επιμνημόσυνη δέηση

- Κατάθεση στεφάνων

Στο μήνυμα του ο περιφερειάρχης Κρήτης για την 74η επέτειο από την ιστορική Μάχη της Κρήτης αναφέρει: «Είναι διαχρονικά τα μηνύματα της ιστορικής επετείου για τα ιδανικά της ελευθερίας της αλληλεγγύης, της συμπόρευσης όλων μας ώστε η χώρα μας να ξεπεράσει την κρίση και να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον.

Η Μάχη της Κρήτης, με την πρωτόγνωρη παλλαϊκή αντίσταση, συγκαταλέγεται από τους ιστορικούς στα σημαντικότερα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μνήμες ζωντανεύουν και τα συναισθήματα όλων μας είναι διάχυτα τιμώντας την 74η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, με εκδηλώσεις στο νησί, στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ο αγώνας, το πείσμα των Κρητικών για την ελευθερία και την δημοκρατία καθόρισαν τις τύχες του πολέμου, αφού, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των εισβολέων: η μάχη είχε μεγάλη διάρκεια και τα επίλεκτα γερμανικά στρατεύματα υπέστησαν σκληρή δοκιμασία και σημαντικές απώλειες, από τις συμμαχικές δυνάμεις που αντιστάθηκαν και με κάθε τρόπο ανέτρεψαν τα επιχειρησιακά σχέδια του Χίτλερ. Αποτίνουμε με ευλάβεια φόρο τιμής στους ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών για την πατρίδα. Ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους στη πατρίδα, τους ζώντες μαχητές-βετεράνους της Μάχης της Κρήτης».

Σχόλια