Ειδήσεις

Με επιτυχία η εκδήλωση για το χωροταξικό

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, τόσο όσον αφορά στη συμμετοχή πολιτών και φορέων της περιοχής, όσο και από πλευράς παρεμβάσεων, η εκδήλωση για το νέο χωροταξικό σχεδιασμό, που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη "Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου" την Παρασκευή 22 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι, με βασική εισηγήτρια την αρχιτέκτονα Βάνα Σφακιανάκη.

Αναλύθηκαν διεξοδικά τόσο οι δυνατότητες, όσο και τα αδύνατα σημεία της λογικής και των προτάσεων που διέπουν το νέο χωροταξικό και έγινε άμεσα κατανοητό, ότι δίχως την αποφασιστική συμμετοχή των κοινωνιών και των φορέων τους, ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του θα είναι μονομερής, επιλεκτική και αποσπασματική.

Μεγάλα αγκάθια για την περιοχή του δήμου Μαλεβιζίου αποτελούν οι σχεδιασμοί για μεγάλες εγκαταστάσεις Βιομηχανικού τύπου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που προβλέπεται να καλύψουν ολόκληρο το ορεινό και ημιορεινό κομμάτι του βορειοδυτικού Μαλεβιζίου, η εκτεταμένη χωροθέτηση περιοχών εξόρυξης μεταλλευμάτων και γύψου, καθώς και η υποβάθμιση της σημασίας του παγκόσμιου γεωπάρκου Ψηλορείτη και του υγροβιότοπου του Αλμυρού - φαράγγι Αλμυρού - Βουλισμένο Αλώνι - Κέρη, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ως ολότητα, ένα από τα πιο σημαντικά περιαστικά πάρκα αναψυχής και βιωματικού υπεύθυνου τουρισμού.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στις λογικές της διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα, και τι θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τη δεδομένη στιγμή, που υπάρχει κάμψη της ζήτησης ενέργειας και κορεσμός του δικτύου στο ποσοστό ενσωμάτωσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Οι Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου στο θέμα αυτό είναι υπέρ στο να δοθεί προτεραιότητα στις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, υπέρ της αυτοπαραγωγής και της εκμετάλλευσης των δομημένων επιφανειών και κατά της εμπορευματοποίησης ενός δημόσιου κοινωνικού αγαθού, όπως είναι η ενέργεια.

Το κλειδί βρίσκεται στην κάλυψη των αναγκών, στην επάρκεια και λειτουργικότητα του συστήματος και στην αυτάρκεια, δίχως το Μαλεβίζι και η Κρήτη να μετεξελιχτούν σε "σούπερ μάρκετ της ενέργειας".

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι το νέο χωροταξικό θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην παραγωγική ανασυγκρότηση, δίνοντας τις κατευθύνσεις για μια ισόρροπη ανάπτυξη τομέων οικονομίας και χωρικών ενοτήτων, περιορίζοντας τις παρεμβάσεις, προστατεύοντας, αποκαθιστώντας και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το φυσικό περιβάλλον....

Για τους Ελεύθερους Δημότες Μαλεβιζίου, τα ταυτοτικά στοιχεία κάθε τόπου είναι ο διαχρονικός του πλούτος και πρέπει να προστατεύονται, να αναδεικνύονται και να εξελίσσονται.

Το χωροταξικό πρέπει να λειτουργήσει βάση της ιδέας, ότι οποιαδήποτε επέμβαση, δράση ή επένδυση δημιουργεί μη αναστρέψιμες καταστάσεις, είναι ταυτόχρονα και μη αποδεκτή.

Σχόλια