Ειδήσεις

Έχουν αρχίσει να... γράφουν την συμφωνία

Η συμφωνία έχει ήδη αρχίσει να γράφεται στα σημεία που οι δύο πλευρές "τα έχουν βρει"! Αυτό αποκάλυψε ανώτατη κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη της συμφωνίας, αφού θεωρείται ότι η απόσταση των διαφορών έχει περιοριστεί σημαντικά και δεν μπορεί πλέον να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την υπογραφή της, ενώ ήδη έχει αρχίσει να μορφοποιείται το τελικό κείμενο.

«Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε εξελίξεις», εκτίμησε κυβερνητική πηγή, στο περιθώριο της Κεντρικής Επιτροπής, επαναλαμβάνοντας την προσδοκία του Μεγάρου Μαξίμου για συμφωνία, σύντομα.

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών έχει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ως εξής: εντατικοποίηση των συνεδριάσεων του Brussels Group ως το τέλος του μήνα και εν συνεχεία, χωρίς καθυστέρηση, σύγκληση του Eurogroup.  

Εξάλλου η ανώτατη κυβερνητική πηγή στέλνοντας μήνυμα στους εταίρους, «αν η συμφωνία δεν είναι ενιαία, δεν θα είναι βιώσιμη» υποστήριζε ότι δεν μπορεί να μην μπει το θέμα του χρέους στη συμφωνία, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για το τι γίνεται μετά.

Μίλησε για εντατικοποίηση του Brussels Group, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι το κείμενο της συμφωνίας έχει ήδη αρχίσει να γράφεται στα κομμάτια που οι δύο πλευρές συμφωνούν.

Ταυτόχρονα, όμως, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος επισήμανε την παρελκυστική τακτική του Βερολίνου,  που κατά πώς το βολεύει, προτάσσει ή όχι τις εντάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η στάση του ιεθνούς οργανισμού ήταν, άλλωστε, το βασικό θέμα της τηλεφωνικής συνομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου καθώς η αμερικανική κυβέρνηση είναι από τους μεγαλύτερους μετόχους του ΔΝΤ.

Η Αθήνα διαπιστώνει συγκεκριμένα, ότι ενώ το ΔΝΤ ξεκίνησε με θέσεις πιο κοντά στην «αντιλιτότητα» και εμφανίζεται να ζητά διαγραφή του χρέους -θέση όμως που δεν συζητούν οι άλλοι δύο εταίροι- την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά σκληρό, ιδίως σε κάποια θέματα, όπως το ασφαλιστικό.

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε πως η κυρίαρχη άποψη στο Ταμείο είναι πως αν η Ελλάδα συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ δεν θα μπει εμπόδιο…

Μάρδας: Συμφωνούμε στο 90%

Την εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους βρίσκεται «σε καλό δρόμο» προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας σε εκδήλωση στο 26ο «Money Show», στη Θεσσαλονίκη.

«Εμείς θεωρούμε ότι η διαπραγμάτευση είναι σε ένα καλό δρόμο και θα τελειώσουμε» εκτίμησε ο κ. Μάρδας, σημειώνοντας ότι τα δύο σημεία στα οποία έχουν προκύψει διαφωνίες στη διαπραγμάτευση είναι τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

Για τα εργασιακά, όπως επισήμανε, από ελληνικής πλευράς έχει προταθεί να γίνουν σεβαστές οι γνώμες διεθνών οργανισμών, όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και στο πλαίσιο αυτό να γίνει η συζήτηση.

Για το συνταξιοδοτικό, ο υπουργός πρόσθεσε : «Όλοι καταλαβαίνετε ότι σε δύο μήνες δε μπορεί να λυθεί αυτό το θέμα. Όλοι θέλουμε να γίνει μια σοβαρή δουλειά, ούτως ώστε το συνταξιοδοτικό σύστημα να είναι βιώσιμο για να μπορέσει να περπατήσει. Αυτά μπορούν να συζητηθούν από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και να βγάλουμε χαρτιά».

«Για όλα τα υπόλοιπα, μπορώ να σας πω, ότι έχει βρεθεί κοινή γλώσσα. Ως εκ τούτου, έχοντας υπόψη, ότι είμαστε σύμφωνοι σε ένα σύνολο, αν θέλετε, της τάξης του 85-90%, δεν μπορώ να φανταστώ, πώς είναι δυνατόν, το 10% να αναστείλει μια οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία ετοιμάζεται εδώ και πάρα πολύ καιρό με πάρα πολύ δουλειά» σημείωσε ο κ. Μάρδας.

Σχόλια