default-image

Αντεπίθεση Βαρουφάκη για τα ψέματα για την Ρίγα

Ελλάδα
Αντεπίθεση Βαρουφάκη για τα ψέματα για την Ρίγα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Γιάννης Βαρουφάκης με μια ανάρτηση του στο προσωπικό του ιστολόγιο την οποία προώθησε μέσω twitter, ως προς τα τεκταινόμενα στην Ρίγα και την αντιμετώπιση του από διάφορα media.

Ο υπουργός Οικονομικών ένα μήνα μετά την πολύκροτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, που τροφοδότησε μια σειρά από δυσφημιστικά για τον ίδιο δημοσιεύματα, που ήθελαν τους υπουργούς Οικονομικών να τον αντιμετωπίζουν με σκαιό τρόπο και να προκαλούν τον εκνευρισμό του, και λίγες μέρες μετά την διάψευση αυτών των δημοσιευμάτων με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ανάρτησε στο ιστολόγιο του μια ανοιχτή επιστολή στα αγγλικά, με την οποία δίνει απάντηση τόσο ως προς το τι συνέβη στην Ρίγα, όσο και για την σπουδή κάποιων μέσων να αναπαράγουν πλαστά σενάρια απαξίωσης του.

Οπως σημειώνει, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Eurogroup, άρχισαν να βγαίνουν στη δημοσιότητα ρεπορτάζ (διαρροές) από την αίθουσα, που παρουσίαζαν μια εντελώς λναθασμένη εικόνα ως προς αυτά που διαμειβόταν μεταξύ των υπουργών.

"Σεβαστοί δημοσιογράφοι και αξιόπιστα μέσα, αναπαρήγαγαν ψέματα και υπονοούμενα που αφορούσαν τόσο όσα υποτίθεται οι συνάδελφοι μου, μου έλεγαν, όσο και τις υποτίμενες απαντήσεις και την παρουσίαση από μέρους μου των ελληνικών θέσεων", σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

"Οι μέρες και οι εβδομάδες που ακολούθησαν κυριαρχούνταν από αυτές τις πλαστές ιστορίες, τις οποίες σχεδόν όλοι (παρά τις σταθερές αρνήσεις μου) υπέθεσαν ότι ήταν ακριβή ρεπορτάζ. Το κοινό, πίσω από την αυτόν τον τοίχο της παραπληροφόρησης, πείστηκε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης της 24ης Απριλίου στην Ρίγα, οι συνάδελφοι υπουργοί μου, με αποκάλεσαν με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς (ότι "σπαταλάω χρόνο", "τζογαδόρο", "ερασιτέχνη" κλπ είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που αναφέρθηκαν) και ότι έχασα την ψυχραιμία μου και εξαιτίας τούτου ο πρωθυπουργός μου αργότερα με έβαλε στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων (κάποιοι ανέφεραν μάλιστα ότι δεν θα συμμετάσχω στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup ή ότι θα με "επιβλέπει" ένας άλλος συνάδελφος υπουργός)".

Ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι όλα τα παραπάνω είναι ψέματα και ότι οι συνάδελφοι του, απευθύνθηκαν στο πρόσωπο του με συναδελφικούς, ευγενικούς όρους και σεβασμό, ότι σε καμία περίπτωση δεν έχασε την ψυχραιμία του και συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τους υπουργούς Οικονομικών.

Η "ηχογράφηση"

Επίσης ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται και στην περίφημη "ηχρογράφηση" από μέρους του της συνάντησης του Eurogroup.

Οπως εξηγεί - αποκρούοντας τις αιτιάσεις περί 'παραβίασης της εμπιστευτικότητας του Eurogroup' τις οποίες προέβαλλαν τα ίδια media - όταν δεν τηρούνται πρακτικά, συχνά ηχογραφεί στο κινητό του τηλέφωνο τις παρεμβάσεις και τις απαντήσεις του, προκειμένου να ενημερώσει σωστά και χρησιμοποιώντας τις ακριβείς φράσεις, τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο καθώς και την Βπουλή.

Και προσθέτει:

"Στις επομενες ημέρες και βδομάδες, ήμουν σταθερός παρά την πλημμυρίδα των ψεμμάτων που κυλούσε για εβδομάδες σαν χαλασμένος υπονόμος, απέκρουσα κάθε προβοκάτσια και αρνήθηκα να αποκαλύψω οτιδήποτε ειπώθηκε σε αυτήν την συνάντηση - ούτε καν το κείμενο των δικών μου ομιλιών (πόσο δε μάλλον την ηχογράφηση".

Και απευθυνόμενος "σε αυτούς που με δυσφημούν", συμπληρώνει: "δεν έχετε καμία διαρροή από εμένα κατά τη διάρκεια ή μετά τις συναντήσεις. Πραγματικά, ουδείς σεβάστηκε περισσότερο την εμπιστευτικότητα αυτών των συναντήσων από μένα - ακόμη και κατά τη διάρκεια των ημερών και βδομάδων που με προκαλούσαν οι ψεύτικες, προσωπικές επιθέσεις από τα media σε σχέση με αυτές τις συναντήσεις".

Απευθύνεται ωστόσο και στους Ευρωπαίους, στους οποίους στέλνει αυτό το μήνυμα:

"Ισως είναι ώρα να γίνουμε λίγο πιο δύσπιστοι απέναντι στη δημοσιογραφία στην οποία βασιζόμαστε ως πολίτες. Και ίσως θα πρέπει να ρωτάμε απευθείας τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις κεφαλαιώδους σημασίας για λογαριασμό των πολιτών της Ευρώπης, αλλά στους οποίους (εσμούς) ούτε κρατούνται, ούτε δημοσιεύονται πρακτικά.

Η μυστικότητα και ένας εύπιστος Τύπος, δεν προοιωνίζουν τίποτε καλό για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News