Ειδήσεις

Καθαρή υπεροχή ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα σε νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθώς και αποδοχή της στρατηγικής της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις δείχνει νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Public Issue για την "Αυγή της Κυριακής", η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, ξεπερνά το 27%, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 48,5% έναντι 21% της Ν.Δ., ενώ ακολουθούν ΚΚΕ με 6%, Χ.Α με 6%, Ποτάμι με 5,5%, ΠΑΣΟΚ με 4%, ΑΝΕΛ με 3,5% και λοιπά κόμματα με ποσοστό 5,5%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 54% στηρίζει τη διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης, έναντι 37% που διαφωνεί, το 56% προκρίνει την έγκριση της ενδεχόμενης συμφωνίας από τη Βουλή και το 34% με δημοψήφισμα, ενώ το 37% αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει, έναντι του 58% που δηλώνει ότι πρέπει να κρατήσει σκληρή στάση.

Για τα επιμέρους σημεία της διαπραγμάτευσης, το 89% τάσσεται εναντίον της μείωσης κύριων συντάξεων, το 81% εναντίον της απελευθέρωσης ομαδικών απολύσεων, το 79% εναντίον της μείωσης των επικουρικών, το 57% εναντίον της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, το 52% εναντίον της επιβολής ενιαίου ΦΠΑ 18%, και το 43% εναντίον της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα φτάνει στο 77% ενώ η καταλληλότητα για την πρωθυπουργία στο 63%, με τον κ. Σαμαρά να συγκεντρώνει ποσοστό 20%.

Το 44% δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, ενώ οι πολίτες είναι διχασμένοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση (50% αρνητική γνώμη, 48% θετική), ψηφίζουν όμως ευρώ σε ποσοστό 71% έναντι 19% της δραχμής, σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ., το 74% θεωρεί ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση, το 62% εκτιμά ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας, ενώ ο κ. Σαμαράς θεωρείται στο σύνολο των ψηφοφόρων ως καταλληλότερος αρχηγός για τη Ν.Δ. με 16% και ακολουθούν η Ντόρα Μπακογιάννη με 12%, ο Κώστας Καραμανλής με 11% και οι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας που συγκεντρώνουν από 3%. Ωστόσο, στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. για το ίδιο ερώτημα ο κ. Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος αρχηγός του κόμματος με ποσοστό 44%, ο κ. Καραμανλής συγκεντρώνει 15% και η κ. Μπακογιάννη 13%.

Σχόλια