default-image

Στη Βουλή η επιστολή ΟΕΒΕΝΗ για τους πληγέντες του χειμώνα

Κρήτη
Στη Βουλή η επιστολή ΟΕΒΕΝΗ για τους πληγέντες του χειμώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως αναφορά προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κατέθεσαν την επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος σχετικά με την κακοκαιρία που έπληξε το νομό Ηρακλείου (12-14/1/2015) και τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες, ζητώντας την άμεση διενέργεια αυτοψίας ώστε να δοθεί οικονομική αποζημίωση στους πληγέντες και να αποκατασταθούν οι ζημιές, φέρνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το θέμα στη Βουλή.

Τέσσερις μήνες στο "περίμενε"

Υπενθυμίζεται ότι στο περίμενε εδώ και τέσσερις μήνες βρίσκονται 50 επιχειρήσεις στις περιοχές Μαλάδες, Φοινικιά και Τρεις Βαγιές Ηρακλείου, που μετρούν ακόμα τις πληγές τους από τις ζημιές που προκάλεσαν οι θεομηνίες του Ιανουαρίου, αναμένοντας μάταια να αποζημιωθούν. Ζημιές που αγγίζουν μέχρι και τις 600.000 ευρώ, σε εμπορεύματα, μηχανήματα, εργαλεία, υποδομές και εξοπλισμό, αλλά παρ' όλα αυτά δεν έχουν ακόμη καταγραφεί ώστε η περιοχή να κηρυχθεί πλημμυροπαθής.

Δέκα μάλιστα από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν υποστεί ολική καταστροφή, υπολειτουργούν και κινδυνεύουν με λουκέτο, μη μπορώντας να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών τους, αλλά ούτε και να φανούν συνεπείς στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους. Το ελληνικό κράτος ωστόσο, παρά το αδιέξοδο της κατάστασης, αφήνει τους πληγωμένους επαγγελματίες να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, μη αποφασίζοντας να ανοίξει το φάκελο "αποζημίωση".

Ο καιρός λοιπόν περνάει χωρίς να έχει ακόμα σταλεί κλιμάκιο μηχανικών στην περιοχή, προκειμένου τα αρμόδια συνυπουργεία Οικονομικών και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μπορούν να προχωρήσουν στην υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα ανάψει το "πράσινο φως" για τις πολυπόθητες αποζημιώσεις.

Υπό το φόβο το ζήτημα να παραπεμφθεί, ως συνήθως, στις καλένδες, το θέμα εγείρει και πάλι η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ). Με επιστολή της στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του ΥΠΟΜΕΔΙ ζητά την άμεση διενέργεια αυτοψίας. Η επιστολή της ΟΕΒΕΝΗ κοινοποιείται στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπως και στους βουλευτές νομού Ηρακλείου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χαράλαμπος Λεκάκης επισημαίνει πως, με την υπομονή των επαγγελματιών να έχει φτάσει στα όριά της, θα τηρηθεί στάση αναμονής και αυτήν την εβδομάδα, οπότε και αν δε βρεθεί λύση ούτε αυτή τη φορά, θα θέσουν προ των ευθυνών τους τοπικούς βουλευτές, αφού και στην τελευταία σύσκεψη που είχε γίνει στην Περιφέρεια είχαν υποσχεθεί ότι θα τρέξουν το θέμα και δεν το έπραξαν.

Σημειώνοντας ωστόσο πως οι καταστροφές δεν οφείλονται μόνο στα ακραία και δυσμενή καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό Ηρακλείου κατά το διάστημα από 12 έως 14 Ιανουαρίου, προκαλώντας την υπερχείλιση του ποταμού Δρακουλιάρη, αλλά πρώτιστα στην αδιαφορία της Πολιτείας προκειμένου να λάβει τα αναγκαία μέτρα προστασίας των πολιτών και της περιουσίας τους, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χαράλαμπος Λεκάκης τονίζει πως, «αν οι 10 επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ολική καταστροφή δε λάβουν σύντομα αποζημίωση ή αν δεν τους δοθεί παράταση προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, θα κλείσουν».

Κατανοώντας όμως την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα, οπότε και η εξολοκλήρου αποζημίωση των εν λόγω επιχειρηματιών πιθανότητα να κρίνεται αδύνατη, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στις αρμόδιες Αρχές, ζητά τουλάχιστον την άμεση απόδοση ενός εύλογου ποσού που θα δώσει την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να ξεκινήσουν από την αρχή και να ορθοποδήσουν. Αν αυτό δε γίνει και αναγκαστούν να κλείσουν, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο πλήγμα για την τοπική οικονομία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News