default-image

Μ. Συντυχάκης στη Βουλή για τη μονάδα καύσης Φαιστού

Κρήτη
Μ. Συντυχάκης στη Βουλή για τη μονάδα καύσης Φαιστού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις «εκρηκτικές διαστάσεις» που έχει πάρει η δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση βιομάζας ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, με αφορμή τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο Μανώλης Συντυχάκης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε δεκτή την προσφυγή του Δήμου Φαιστού και ακύρωσε την εγκατάσταση μονάδας βιομάζας στη θέση Κοπανάδες. «Αποτελεί μια νίκη των κατοίκων της περιοχής που δεν έκατσαν με σταυρωμένα χέρια και το πάλεψαν», είπε, αλλά παράλληλα έθεσε μια σειρά ερωτήματα.

Το υπουργείο ακύρωσε την επένδυση με το επιχείρημα ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρώτησε τον υπουργό εάν αυτή η απόφαση έχει ισχύ και για άλλες περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και τι θα γίνει με τις περιοχές που δεν ανήκουν στην κατηγορία της υψηλής παραγωγικότητας αλλά υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων από την εγκατάσταση παρόμοιων μονάδων.

Σύμφωνα με το βουλευτή, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε «γενικά και αόριστα» ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση μονάδων καύσης βιομάζας, προκειμένου να καταστεί πιο επωφελές για την οικονομία και το περιβάλλον.

Ο Μανώλης Συντυχάκης ανταπάντησε ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι ενταγμένο στις κατευθύνσεις της Ε.Ε., ενώ υπενθύμισε στον υπουργό ότι στο συνέδριο του Economist δήλωσε υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Επίσης ανέφερε ότι, και επί της σημερινής κυβέρνησης, η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχει εγκρίνει την εγκατάσταση παρόμοιων μονάδων.

«Εμείς ξεκινάμε ως ΚΚΕ από την εξής παραδοχή: Ότι οι όποιες επενδύσεις πρέπει να είναι ευνοϊκές για το λαό και τις ανάγκες του», ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτό «δεν μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της Ε.Ε.». Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ εξετάζει ενιαία το θέμα της τεχνολογίας, της χωροθέτησης και της ιδιοκτησίας του φορέα διαχείρισης του έργου και επομένως είναι υπέρ της πλήρους απαγόρευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της ενέργειας.

Δείτε την τοποθέτηση του Μανώλη Συντυχάκη στο παρακάτω video:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News