default-image

Κομφούζιο στη λαϊκή της Παρασκευής

Κρήτη
Κομφούζιο στη λαϊκή της Παρασκευής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το απόλυτο κομφούζιο επικράτησε χθες στη λαϊκή αγορά της Παρασκευής. Η μετεγκατάστασή της από την οδό Πετρακογιώργη στο Μασταμπά σε τέσσερις οδούς, Λ. Κατσώνη, Κ. Καραμανλή, Μ. Γαλενιανού και Δαμασκηνού - κάθετες της Θερίσου - δημιούργησε, πρώτη μέρα χθες, πρωτοφανή σύγχυση τόσο από πλευράς εξυπηρέτησης των πελατών, όσο και της τοποθέτησης των πάγκων.

Τουλάχιστον 50 από τους 138 εμπόρους και παραγωγούς που συμμετείχαν στη λαϊκή της Πετρακογιώργη έμειναν εκτός. Έτσι, οι σύλλογοί τους βρίσκονται πλέον σε μετωπική σύγκρουση με τη Λότζια, ζητώντας επιτακτικά την απομάκρυνσή τους από εκεί και την εξεύρεση καταλληλότερου χώρου.

Όποιος πάντως έτυχε να βρεθεί στην περιοχή όπου γινόταν χθες η λαϊκή, είτε θέλοντας να την επισκεφτεί για να ψωνίσει, είτε ως οδηγός να τη διασχίσει, δεινοπάθησε. Οι πάγκοι και οι σταθμευμένες κλούβες και τα Ι.Χ. είχαν στενέψει τόσο το δρόμο, που καθ' όλη τη διάρκεια της λαϊκής σημειωνόταν έντονο μποτιλιάρισμα, ενώ υπήρξε αγανάκτηση και εκνευρισμός.

Οι πολίτες, γεμάτοι τσάντες στα χέρια, έδιναν μεγάλο αγώνα προκειμένου να περάσουν, με κίνδυνο της ζωής τους, το δρόμο, έχοντας προηγουμένως χάσει πολύτιμη ώρα ψάχνοντας να παρκάρουν, αφού ελεύθεροι χώροι στάθμευσης δεν υπάρχουν. Μάλιστα, η όλη κατάσταση χαρακτηριζόταν από τους περισσότερους τραγική.

Η πρώτη ημέρα λοιπόν μετεγκατάστασης στη Θερίσου άφησε χωρίς λεφτά στο ταμείο τους εμπόρους και τους παραγωγούς, αφού όπως λένε δεν ξεπούλησαν, αλλά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω τα εμπορεύματά τους. Σημειώνοντας παράλληλα τη στενότητα του χώρου καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα όρια που τους δόθηκαν για το στήσιμο των πάγκων δεν επαρκούσαν, όπως τόνισαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουλέψουν, δηλώνουν έτοιμοι να προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Ηρακλείου στην περίπτωση που δεν τηρηθεί η δέσμευση για άμεση μετεγκατάσταση σε άλλο δρόμο.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Ηρακλείου, δίνοντας μια προθεσμία περίπου τριών εβδομάδων προκειμένου να γίνει καταγραφή τυχόν προβλημάτων στη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, φαίνεται να σχεδιάζει την επόμενη μετεγκατάστασή της. Με μια πρώτη πρόταση να είναι αυτή των οδών Ικτίνου, Αντιοχείας και Μιστρά.

Οι παραγωγοί

Ας δούμε όμως τι είπαν οι ίδιοι οι παραγωγοί: «Η λαϊκή δεν είναι σε μια ευθεία αλλά μοιρασμένη, με αποτέλεσμα σε κάποιους πάγκους να πηγαίνει κόσμος και σε άλλους όχι. Απ' ό,τι μας είπαν ο Δήμος και ο Σύλλογός μας, θα μείνουμε εδώ για ένα μήνα και μετά βλέπουμε πού θα πάμε. Οι περισσότεροι πάντως επιθυμούμε η λαϊκή να γίνεται στην Παλαιοκάπα, γιατί εδώ δεν εξυπηρετεί ούτε εμάς αλλά ούτε τον κόσμο», είπε ο παραγωγός Ηλίας Μπερκάκης.

«Το κυριότερο πρόβλημα εδώ που μας μετέφεραν είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να παρκάρει. Δημιουργείται έντονο μποτιλιάρισμα. Γενικά ο χώρος δεν ενδείκνυται. Δεν είναι λειτουργικός και δε μας χωράει όλους. Όλοι διαμαρτύρονται και αυτό πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι. Επίσης, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τις τουαλέτες», τόνισε ο κ. Γιώργος Λιναρδάκης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε χάσει τους πελάτες και οι πελάτες εμάς. Κάθε φορά που αλλάζει ο χώρος διεξαγωγής της λαϊκής, αυτό γίνεται. Εδώ όμως που μας έφεραν είναι ακόμα πιο ζόρικα. Αίτημά μας είναι να ξαναπάμε στην οδό Παλαιοκάπα, που μπορεί να μας φιλοξενήσει όλους», είπε ο κ. Γιώργος Καράλης.

«Θέλουμε να πάμε στην Παλαιοκάπα και πάλι, αλλά από εκεί μαζεύουν υπογραφές και μας διώχνουν. Διαφορετικά προτείνουμε την οδό Φραγκιαδάκη. Αυτή τη στιγμή εδώ ο τόπος δε μας βάζει και πολλοί έχουν μείνει απ' έξω», ανέφερε ο κ. Μιχάλης Μανιαδάκης.

Δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης - Νεύρα και μποτιλιάρισμα

«Δε θεωρώ ότι σε αυτό το σημείο μπορεί να παραμείνει η λαϊκή, διότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα και αυτό φάνηκε από την πρώτη μέρα. Το μεγάλο θέμα είναι αυτό της έλλειψης χώρου στάθμευσης για τον καταναλωτή, που δεν έχει πού να αφήσει το αμάξι του για να έρθει να ψωνίσει. Λένε ότι θα μας πάνε αλλού, αλλά ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, πιστεύω εγώ», είπε ο κ. Γιάννης Ηλιάκης.

«Οι δρόμοι είναι στενοί και η περιοχή δε χωράει όλους τους παραγωγούς και τους εμπόρους. Αλλά και πολλοί απ' όσους συμμετέχουν αυτή τη στιγμή σε αυτή τη λαϊκή δεν μπορούν να στήσουν τους πάγκους τους στους χώρους που τους έχουν δώσει. Συνεπώς όλα δείχνουν ότι ο χώρος δεν είναι κατάλληλος», σημείωσε ο κ. Μανόλης Παρασύρης.

Τι δήλωσαν πολίτες

«Η λαϊκή δεν είναι σε μια ευθεία αλλά μοιρασμένη, με αποτέλεσμα σε κάποιους πάγκους να πηγαίνει κόσμος και σε άλλους όχι».

Ηλίας Μπερκάκης

«Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να παρκάρει. Δημιουργείται έντονο μποτιλιάρισμα. Ο χώρος δεν είναι λειτουργικός και δε μας χωράει όλους».

Γιώργος Λιναρδάκης

«Αυτή τη στιγμή έχουμε χάσει τους πελάτες και οι πελάτες εμάς. Κάθε φορά που αλλάζει ο χώρος διεξαγωγής της λαϊκής, αυτό γίνεται».

Γιώργος Καράλης

«Θέλουμε να πάμε στην Παλαιοκάπα και πάλι. Διαφορετικά προτείνουμε την οδό Φραγκιαδάκη. Ο τόπος εδώ δε μας βάζει».

Μιχάλης Μανιαδάκης

«Δε θεωρώ ότι η λαϊκή μπορεί να παραμείνει σε αυτό το σημείο. Το μεγάλο θέμα είναι αυτό της έλλειψης χώρου στάθμευσης για τον καταναλωτή».

Γιάννης Ηλιάκης

«Οι δρόμοι είναι στενοί και δε μας χωράνε όλους. Αλλά και όσοι συμμετέχουν δεν μπορούν να στήσουν τους πάγκους τους στους χώρους που τους έχουν δώσει».

Μανόλης Παρασύρης

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News