Ειδήσεις

Τσίπρας: "Δε θα υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις"

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου και με συμμετοχή συνολικά περίπου 350 μελών του σώματος, βουλευτών και επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος.

«Βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος μιας επίπονης περιόδου για την ελληνική οικονομία», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ζητά λύση και όχι απλά συμφωνία», τόνισε, λέγοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης, «γιατί», όπως εξήγησε, «αντιλαμβάνεται ότι για πρώτη φορά μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τα δικά του συμφέροντα».

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε ακρότητες και παράλογες απαιτήσεις», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα εργασιακά και το ΦΠΑ, ενώ για το ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, αλλά όχι με όρους εξαναγκασμού και περικοπών, αλλά μετά από τις νέες αναλογιστικές μελέτες.

Άσκησε μάλιστα κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο είναι οι ίδιοι που κατέστρεψαν» το ασφαλιστικό.

Ο κ. Τσίπρας "φωτογράφισε" Ευρωπαίους αξιωματούχους που «παίζουν με τη φωτιά», κάνοντας δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Δε βοηθούν στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης», τόνισε.

«Αυτές τις τελευταίες μέρες πριν τη συμφωνία, όσοι μπορούν να συμβάλουν ας το κάνουν, όσοι δεν μπορούν ας σιωπήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα πρέπει να στηρίζεται η αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, όχι νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, αναδιάρθρωση του χρέους και ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο ιδίως στις νέες τεχνολογίες και τις υποδομές.

Απαντώντας σε όσους λένε ότι «έχουμε ξεχάσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης, στο νόμο για τις 100 δόσεις που είχε μεγαλύτερη ανταπόκριση από τις αντίστοιχες ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και στο νόμο για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών.

Επίσης, αναφέρθηκε στο νόμο για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, στην κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία και το σχέδιο 4.500 προσλήψεων νοσηλευτικού-ιατρικού προσωπικού εντός του 2015 και στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Αντικείμενο των συζητήσεων στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και θα τοποθετηθούν επί αυτών υπουργοί, βουλευτές και στελέχη.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» σε σκληρά μέτρα

Διαφωνίες για μία συμφωνία που θα περιέχει σκληρά μέτρα εξέφρασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να θέσει σε δημοψήφισμα ένα κείμενο που θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του και να ζητήσει από το λαό να το απορρίψει, είπε στο "Σκάι" ο Γ. Μιχελογιαννάκης.

Εξήγησε πως δε θα υπερψηφίσει μια τέτοια συμφωνία. Ωστόσο, τόνισε: «Δε φεύγω, ούτε παραδίδω την έδρα μου. Είναι δυνατόν να φύγω από τις αρχές που παλέψαμε;», είπε και πρόσθεσε: «Grexit σε αυτούς που δεν τήρησαν τη συμφωνία με το λαό».

«Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να φέρει τέτοια συμφωνία... Ο πρώτος που θα την καταψήφιζε είναι ο Αλέξης ο Τσίπρας», σημείωσε στο "Σκάι" ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος. «Οι δανειστές έχουν πρήξει το συκώτι στο λαό, όχι εμείς» είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση οφείλει να μην κάνει πίσω και να υπερασπιστεί τις κόκκινες γραμμές μας μέχρι τέλους».

«Η Κεντρική Επιτροπή θα ζητήσει από την κυβέρνηση η όποια συμφωνία να είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας» τόνισε στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Σχόλια