Ειδήσεις

"Πάνω απ' όλα η υγεία μας" το Σάββατο στην "ΚΡΗΤΗ TV"

H διάγνωση για καρκίνο μαστού έρχεται να ανατρέψει πλήρως τη  ζωή μιας γυναίκας όσο και τη ζωή του συντρόφου της και της οικογένειάς της. Για τον άντρα που την αγαπάει όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να αποδειχτεί μια τρομακτική συγκυρία όπου θα κληθεί να ξεπεράσει τα όριά του και να ζήσει μια δύσκολη και απομονωτική εμπειρία.

Για τη διάγνωση, την αποκατάσταση, τη θεραπεία, και την ψυχολογία μιλούν στη δημοσιογράφο Εύα Ντελιδάκη στο στούντιο η δρ Λυδία Ιωαννίδου (καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών-γυναικολόγος - χειρουργός - μαστολόγος- ογκολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος για τον Καρκίνο του Μαστού & τα Κέντρα   Μαστού στην Ε.Ε.), η κ. Νεκταρία Λαμπρινάκη-Καλαμάτα (πλαστικός χειρουργός), ο κ. Ξενοφών Βακάλης     (ακτινοθεραπευτής - ογκολόγος), ο κ. Γιάννης Ραμπαλάκος (ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής), η κ. Σοφία Τερζάκη (κοιν. λειτουργός αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου "Ευ Ζω με τον Καρκίνο"), η κ. Εύη Κυράνα (ψυχολόγος Υγείας), ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών προβλημάτων και ο κ. Άρης Γαβριηλίδης (οικονομολόγος, συγγραφέας, εικαστικός).

Τι πρέπει να κάνετε; Τι μπορείτε να πείτε; Τι χρειάζεται η γυναίκα;

Πολλοί άντρες προσπαθούν ενστικτωδώς να βρουν τις αιτίες και γρήγορες «λύσεις» και συχνά κρύβουν τα πραγματικά τους συναισθήματα. Άλλωστε, μας έχουν μάθει ότι οι άντρες δεν κλαίνε, έτσι δεν είναι;

Τι σημαίνει η απώλεια ενός μαστού για μια γυναίκα; Πώς επηρεάζει τα συναισθήματά της για το σώμα της και τη σεξουαλικότητά της; Πώς μπορούν να αρχίσουν να το καταλαβαίνουν οι άντρες;

Χάνεις έναν μαστό και σκέφτεσαι ότι δεν θα του αρέσεις πια, ότι θα σε κοιτάζει και θα σκέφτεται ότι είσαι άσχημη κι έτσι θες να ξέρεις, χρειάζεσαι την επιβεβαίωσή του!

Όμως το πιο σκληρό πράγμα στον κόσμο είναι να πιστέψεις και ν' αποδεχτείς ότι προέχει η αγάπη, γιατί έχεις μάθει να ζεις με την ιδέα ότι τα πάντα επικεντρώνονται στη σεξουαλική πλευρά μιας σχέσης.

Ξέρετε, χρειάζεσαι πολύ μεγάλη επιβεβαίωση. Αν o σύντροφός σου σ' αγγίξει και απλώς τον αφήσεις να καταλάβει ότι τον θέλεις δίπλα σου και σου δείξει ότι ακόμα σ' αγαπάει και σε βλέπει ερωτικά, είναι ένα πράγμα που δεν έπαψες να θες σε μια σχέση και δεν θες ν' αλλάξει, ενώ ταυτόχρονα ο καθένας είναι διαφορετικός και ο καθένας σας χρειάζεται διαφορετικά πράγματα.

« Ήθελα να συνεχιστεί η ζωή μου, ήθελα η ζωή μου να είναι όσο γίνεται πιο φυσιολογική, αλλά ήθελα στ' αλήθεια να βεβαιωθώ ότι εκείνος ήταν δίπλα μου».

Για πολλούς άντρες, οι δικές τους φοβίες και αντιδράσεις όταν διαγνωστεί καρκίνος του μαστού σε μια γυναίκα μπορεί να είναι ισχυρές και ποικιλόμορφες. Τα συναισθήματά τους μπορεί να ξεκινήσουν από τον θυμό, τον φόβο και τη σύγχυση και να φτάσουν ως την ενοχή και τη θλίψη.

 «Πρώτη φορά φοβήθηκα τόσο πολύ στη ζωή μου κι ένιωσα το στομάχι μου να σφίγγεται. Δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτε άλλο απ' το πρωί ως το βράδυ, πρακτικά ούτε τη νύχτα, γιατί κανένας απ' τους δυο μας δεν μπορούσε να κλείσει μάτι τις πρώτες εκείνες μέρες.»

«Έψαχνα μέσα μου απεγνωσμένα, σαν τον πνιγμένο που προσπαθεί να πιαστεί απ' τα μαλλιά του, ευελπιστώντας να βρω όλα τα ωραία πράγματα που ίσως θα μας συμβούν στο μέλλον και να μπορέσουμε με τη συζήτηση να ξεπεράσουμε τα δυσάρεστα αποτελέσματα».

Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη.

Μαχάτμα Γκάντι, 1869-1948, Ινδός ηγέτης

Το να αγαπιέσαι πολύ από κάποιον σου δίνει δύναμη, ενώ το να αγαπάς πολύ κάποιον σου δίνει θάρρος.

Λάο Τσε, 6ος αιώνας π.Χ., Κινέζος φιλόσοφος

Σχόλια