Ειδήσεις

Πρωτιά για το κλικ ΑμεΑ στα κακώς κείμενα της πόλης (video)

Μια σπουδαία διάκριση "ανθρωπιάς" κατάφερε να αποσπάσει η ομάδα "Θησέας" των μαθητών του ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής Ηρακλείου, η οποία μέσω ιστοσελίδας που δημιούργησε, προσεγγίζοντας τις δυσκολίες που προκαλούν οι συνθήκες και οι συνήθειες μετακίνησης στη λειτουργία των πόλεων σε πεζούς, ηλικιωμένους και άτομα με κάποιου είδους αναπηρία, απέσπασε το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο Ηλεκτρονικής Έκφρασης στο διαγωνισμό Free Mobility "Ελεύθερη και Ανεμπόδιστη μετακίνηση στις πόλεις μας".

Η καθηγήτρια Πληροφορικής και υπεύθυνη του προγράμματος Ecomobility-Free Mobility κ. Στέλλα Πιταροκοίλη, μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ. Πέτρο Ινιωτάκη, φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" όπου και αναφέρθηκαν όχι μόνο τα κακώς κείμενα στις μετακινήσεις εντός πόλεως μέσα από τα μάτια των μαθητών αλλά συζητήθηκαν και οι λύσεις που μπορούν να λειτουργήσουν σαν το μίτο που έδωσε η Αριάδνη στο Θησέα προκειμένου να βγει από τον λαβύρινθο και έτσι η πόλη του Ηρακλείου να γίνει μια πόλη βιώσιμη και προσβάσιμη σε όλους.

Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε να υιοθετήσει τις προτάσεις των μαθητών και να ξεκινήσει έργα διορθωτικά που θα κάνουν την πόλη του Ηρακλείου πιο ανθρώπινη και πιο βιώσιμη για όλους τους δημότες, διακρίνοντας τη χρησιμότητα της αλληλεπιδραστικής ιστοσελίδας που δημιούργησαν οι μαθητές.

Επίσης υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε και ενημερωτική εκδήλωση στο Ηράκλειο παρουσία τοπικών Αρχών, φορέων, επιστημόνων, Μέσων Ενημέρωσης και πολιτών. Οι μαθητές εκτός από τη βραβευμένη ιστοσελίδα που δημιούργησαν "Αναφέρω το Εμπόδιο - Βρίσκω Λύση" http://www.theseas-her-access.com/, παρουσίασαν τις δικές τους λύσεις στους πολίτες για αλλαγή συμπεριφορών στη μετακίνησή τους, με σκοπό να λειτουργήσει ως εργαλείο αναφοράς των εμποδίων κινητικότητας και πρόσβασης στην πόλη μας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της.

Free Mobility

Από την Περιφέρεια Κρήτης φέτος συμμετείχαν δύο σχολεία Ειδικής Αγωγής σε αυτό το διαγωνισμό ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης. Το ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής Ηρακλείου που διακρίθηκε σε πανελλήνιο επίπεδο αλλά και το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου που συμμετείχε σε αυτό το πρωτοπόρο και δυναμικό πρόγραμμα, που τελεί υπό την Αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και άλλων σημαντικών υπουργείων και αξιόλογων επιστημονικών ιδρυμάτων και οργανισμών.

Η Εκστρατεία Free Mobility υλοποιείται για πρώτη φορά και είναι παράλληλη δράση της Εκστρατείας Ecomobility, που υλοποιείται για 12η συνεχόμενη χρονιά. Πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα με την ελπίδα οι μαθητές από τα Ειδικά Σχολεία να προσεγγίσουν τις δυσκολίες που προκαλούν οι συνθήκες και οι συνήθειες μετακίνησης στη λειτουργία των πόλεων και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ίδιων και των συμπολιτών τους. Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και άλλων υπουργείων, ενώ επιστρατεύονται αξιόλογα Επιστημονικά Ιδρύματα και Οργανισμοί, που στηρίζουν την προετοιμασία των εργασιών και προτάσεων των μαθητικών ομάδων σε κάθε πόλη.

Δείτε το απόσπασμα της εκπομπής:

Βάλια Μπούη

Σχόλια