default-image

Αγροτικό Τμήμα ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου για την επίσκεψη Αποστόλου

Κρήτη
Αγροτικό Τμήμα ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου για την επίσκεψη Αποστόλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε το Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου με την οποία σχολιάζει την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Β. Αποστόλου στο νομό Ηρακλείου.

Παράλληλα, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψη του αν. υπουργού ήταν μία καλή αρχή που θα έχει και συνέχεια, προαναγγέλλει τη «διοργάνωση ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων προβληματισμού και ανάδειξης προτάσεων από τους ίδιους τους αγρότες προκειμένου μέσα απ' αυτή την προσπάθεια να αναδειχθεί η ενεργοποίηση της κοινωνίας και ιδιαίτερα των αγροτών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τη Δευτέρα στις 18 Μαΐου ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου επισκέφτηκε το νομό Ηρακλείου.

Μια επίσκεψη με ιδιαίτερη αξία μια ουσιαστική επαφή του υπουργού με τους αγρότες του νομού μας με προβληματισμούς και ανησυχία για το μέλλον της χώρας μας αλλά και ιδιαίτερα του πρωτογενούς τομέα. Για τον τομέα εκείνο που θα μπορούσε να βοηθήσει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο στην ανάπτυξη και στη σωτηρία της χώρας.

Οι κάτοικοι στην ενδοχώρα της Κρήτης ανησυχούν και δεν αντέχουν άλλο αυτή τη καταστροφή. Τη διάλυση των συνεταιρισμών και των Ενώσεων, τη χρεωκοπία και το μεγάλο κόστος παραγωγής. Στα απλήρωτα ακόμα σταφύλια, στις πληρωμές στα κηπευτικά αλλά και στα κτηνοτροφικά προϊόντα με επιταγές 8-10 μηνών, προβλήματα τα οποία υπήρχαν ακόμη και πριν το 2008 που ξέσπασε η κρίση και επιδεινώθηκαν με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Τη διάλυση της Α.Τ.Ε. η οποία άφησε τους αγρότες χωρίς πιστωτικό εργαλείο (η πιο καταστροφική ενέργεια ή χαριστική βολή των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κ.λπ. στον αγροτικό τομέα) ενώ σε πορεία διάλυσης είχαν βάλει και τις επιστημονικές δομές της έρευνας και της εκπαίδευσης των ΤΕΙ και ΕΛΓΟ "Δήμητρα".

Με βάση αυτό το σκεπτικό κατά τις επισκέψεις του και τις επαφές διεμήνυσε στους αγρότες του νησιού τα κάτωθι:

• Τη ρύθμιση του φορολογικού καθεστώτος προκειμένου το ποσό των ενισχύσεων προς φορολόγηση να περιοριστεί στο άνω των 12.000€, ποσό που λαμβάνει μόλις το 3% των δικαιούχων.

• Την τεχνική διευθέτηση σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού καθώς και τις οργανώσεις κτηνοτρόφων ώστε να αποδοθούν επιλέξιμοι βοσκότοποι κατ' αναλογία του ποιμνίου προς όλους του κτηνοτρόφους της Κρήτης, προκειμένου κανείς να μη μείνει εκτός ενίσχυσης.

• Την αναβάθμιση σε επιστημονικό προσωπικό και την αξιοποίηση της περιουσίας της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς προκειμένου να καταστεί βασικό εργαλείο στην εκπαίδευση νέων αγροτών και την διάχυση γνώσης και καινοτομιών.

• Τη μείωση του κόστους για τα βασικά μέσα παραγωγής, ήτοι αγροτικό ρεύμα, αγροτικό πετρέλαιο και ζωοτροφές.

• Την επάνδρωση των υπηρεσιών που βρίσκονται και λειτουργούν κοντά στον αγρότη μέσω της καθιέρωσης "αγροτικού" για τους νέους γεωτεχνικούς (γεωπόνους, κτηνιάτρους & δασολόγους) οι οποίοι εξέρχονται των σχολών.

• Τη διαρκή διαβούλευση με τον αγροτικό κόσμο προκειμένου να συγκεντρωθούν αιτήματα και επιχειρήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην ενδιάμεση διαπραγμάτευση της παρούσας ΚΑΠ το 2017 για την εξομάλυνση αδικιών και παραλείψεων που οι προηγούμενες κυβερνήσεις του μνημονίου μας κληρονόμησαν.

Πέραν όμως των εξαγγελιών το σημαντικότερο μέρος της επίσκεψης του υπουργού αφορούσε την επαφή με τους "πρωταγωνιστές" του αγροτικού χώρου σε δύο συγκεντρώσεις σε Μοίρες και Αρχάνες όπου απάντησε και κατέγραψε  τους προβληματισμούς των αγροτών. Μια διαρκής "σύσκεψη" αντάξια των αρχών του κόμματος και της κυβέρνησης που πρεσβεύουν ότι "προέρχεται από το λαό και για το καλό του λαού αγωνίζεται".

Με την επίσκεψη του υπουργού στο Ι.ΕΛ.Υ.Α. του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" στο Ηράκλειο αλλά και στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς σηματοδότησε τη σημασία την οποία δίνει αυτή η κυβέρνηση στον επιστημονικό τομέα και στην εκπαίδευση για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.

Νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών που θα ψηφιστεί άμεσα το επόμενο διάστημα μετά από διαβούλευση. Η συμμετοχή του αγροτικού κόσμου, των ανθρώπων της δουλειάς στο χωράφι, στα αμπέλια και στις ελιές είναι αυτοί που με την ενεργοποίησή τους θα δώσουν σάρκα και οστά στην ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα.

Μέχρι σήμερα οι πολιτικές στον αγροτικό τομέα της κομματο-ρουσφετολογικής διαχείρισης των συνεταιριστικών οργανώσεων και των επιδοτήσεων ανέδειξαν τη λογική της φιγούρας και του εύκολου πλουτισμού "ημετέρων", ανέδειξαν τη λογική της διαφθοράς και του βολέματος. Η ανατροπή τώρα αυτού του προτύπου είναι αναγκαία και αυτό είναι εφικτό μόνο από τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών πάνω στη βάση των πραγματικών συμφερόντων των ανθρώπων της δουλειάς.

Το επόμενο διάστημα οι Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και το Αγροτικό Τμήμα θα προσπαθήσει για τη διοργάνωση ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων προβληματισμού και ανάδειξης προτάσεων από τους ίδιους τους αγρότες προκειμένου μέσα απ' αυτή την προσπάθεια να αναδειχθεί η ενεργοποίηση της κοινωνίας και ιδιαίτερα των αγροτών. Οι επαφές του υπουργού μας με τους ανθρώπους της υπαίθρου στις επισκέψεις και στις εκδηλώσεις σε Μοίρες και Αρχάνες είναι μια καλή αρχή της οποίας τη συνέχεια περιμένουμε…».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News