Ειδήσεις

Κινητοποίηση και στο Ηράκλειο για τα μεταλλαγμένα

Σήμα κινδύνου για μια πολύ σκοτεινή συμφωνία που εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στα ανώτερα κλιμάκια λήψης αποφάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπέμπουν εκατοντάδες οργανώσεις και κινήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μεταξύ αυτών είναι και η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, που ενώνει τη φωνή της στη φετινή παγκόσμια κινητοποίηση ενάντια στην εταιρεία Μονσάντο (τη μάνα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στον κόσμο), που θα πραγματοποιηθεί αύριο 23 του μήνα σε 428 πόλεις και 38 κράτη!

«Θεωρούμε ότι φέτος η κινητοποίηση οφείλει να είναι ακόμα πιο μεγάλη και πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς ανακοινώθηκε η επιστημονική μελέτη που αποδεικνύει ότι το ευρέως χρήσης φυτοφάρμακο Roundup είναι καρκινογόνο.

Επίσης έχει ήδη υπογραφεί η εμπορική συμφωνία CETA, μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, είναι δε υπό διαπραγμάτευση η συμφωνία ΤΤΙΡ μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, που και οι δύο βάζουν τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα, δίνουν το μονοπώλιο της τροφής μας στη Monsanto και τρεις ακόμη πολυεθνικές, ενώ ιδιωτικοποιούν τη δημοκρατία», σύμφωνα με την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, που καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να απαγορεύσει την χρήση του Roundup στην Ελλάδα, να προωθήσει τη σήμανση των μεταλλαγμένων στα ζωικά προϊόντα, να εναντιωθεί με κάθε τρόπο και να συντονίσει την εναντίωση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην ενσωμάτωση της CETA και την υπογραφή της ΤΤΙΡ.

«Δεσμευόμαστε να συνεχίζουμε να πιέζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο άμεσο προσεχές διάστημα. Ζητάμε την πλήρη απαγόρευση της διακίνησης ΓΤΟ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και υπενθυμίζουμε:

Τις ομόφωνες αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων του 2003-2004 για την κήρυξη όλων των νομών της Ελλάδος σε περιοχές απαγορευμένες για παραγωγή και κατανάλωση Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων και Προϊόντων (εδώ η απόφαση της Ν.Ε. Ηρακλείου). Και ότι με βάση το ευρωβαρόμετρο στην Ελλάδα σχεδόν το 90% των πολιτών είναι εναντίον στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς».

Στα μουλωχτά

Η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε χθες με το γενικό γραμματέα της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου Αριστείδη Παπαδάκη, ζητώντας του λεπτομέρειες γύρω από τη συμφωνία ΤΤΙP, που είναι παντελώς άγνωστη στον περισσότερο κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, για λόγους προφανώς κατανοητούς και ευνόητους!

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδάκης μας είπε ότι «αυτή η συμφωνία βάζει τέτοια ζητήματα, σύμφωνα με τα οποία θα πρέπει να εμπιστευόμαστε εμείς ως χώρα τις αποφάσεις που θα παίρνουν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αν περάσει η συμφωνία αυτή, σε ό,τι αφορά τον τομέα των μεταλλαγμένων. Και πρέπει να θυμόμαστε πάντοτε ότι είναι πολύ πιο χαλαρά τα πράγματα για τα μεταλλαγμένα στις ΗΠΑ απ' ό,τι στην Ευρώπη».

Όπως λέει παρακάτω ο δραστήριος οικολόγος, «η συμφωνία αυτή στην ουσία διευκολύνει το εμπόριο, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα εθνικά δίκαια, τις εθνικές νομοθεσίες, υπέρ των συμφερόντων των εταιρειών μεταλλαγμένων. Η ίδια συμφωνία προβλέπει μάλιστα ότι θα μπορεί μια εταιρεία να μηνύσει μια χώρα εάν η χώρα αυτή την εμποδίζει να αναπτύξει το προϊόν της»!

Ο κ. Παπαδάκης τονίζει, επίσης, ότι είναι ευνόητοι οι λόγοι για τους οποίους η κοινή γνώμη ούτε λίγο ούτε πολύ έχει μαύρα μεσάνυχτα γι' αυτήν τη συμφωνία που μαγειρεύεται εδώ και δύο χρόνια, που παραμένει σε διαβούλευση. Αυτό μάλλον θα ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι, αλλά ουσιαστικά θα αποφασιστεί με κάποιες υπογραφές που θα πέσουν, καθώς δε θα κατατεθεί στα αρμόδια κοινοτικά όργανα. και σύντομα θα μπει σε διαβούλευση. Θα "περάσει" με τις υπογραφές των εμπλεκόμενων μερών, είτε το θέλουν είτε όχι οι λαοί και οι εκπρόσωποί τους σε εγχώριο, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο...

Έλεγχος διατροφής

Αναφερόμενος στον έλεγχο των σπόρων, ο γενικός γραμματέας της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου Αριστείδης Παπαδάκης δέχεται την ύπαρξη του λεγόμενου Κώδικα Αλιμεντάριους, που ήδη εφαρμόζεται, όπως συμφωνεί και ο ίδιος, σε περιοχές της Αμερικής. Και δηλώνει ότι «υπάρχουν τέτοιοι κώδικες. Κανονισμοί που αφορούν την προστασία των σπόρων, μέσα στους οποίους υπάρχουν και διατάξεις όπως αυτές που εφαρμόζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, που απαγορεύουν τη φύτευση μη πιστοποιημένων σπόρων για εμπορικούς σκοπούς»...

Κι ενώ προς το παρόν «στο σπίτι σου μπορείς να φυτέψεις ό,τι θέλεις», σύμφωνα με τον Αριστείδη Παπαδάκη, αναφορικά με τις ΗΠΑ και τον Κώδικα Αλιμεντάριους, εντούτοις επειδή πιστοποιημένους σπόρους δε θα μπορούν πάντοτε να παράγουν οι μικρές εταιρείες, αλλά μόνο οι πολυεθνικές, θα εξαφανιστούν οι μικρές εταιρείες, θα επικρατήσουν οι μεγάλες, δηλαδή τα υβρίδια και τα μεταλλαγμένα. «Αλλά ορισμένες ποικιλίες που καλλιεργούμε τοπικά δεν μπορεί να είναι πιστοποιημένες. Διότι υπάρχουν πάρα πολλά έξοδα γι' αυτούς που τις καλλιεργούν, προκειμένου να τις πιστοποιήσουν, ενώ οι εταιρείες στις οποίες αναφερόμαστε έχουν την οικονομική δυνατότητα να κατοχυρώσουν τις ποικιλίες τις οποίες εμπορεύονται»...

Ο κ. Παπαδάκης ξεκαθαρίζει ότι συμφωνεί απόλυτα και με την άποψη σύμφωνα με την οποία ο απώτερος στόχος των πολυεθνικών των σπόρων δεν είναι άλλος από τον έλεγχο της παγκόσμιας διατροφής. «Αυτό είναι το ζητούμενο αυτών των εταιρειών. Να μπορούν να αναπτύξουν μονοπώλια στη διατροφή γιατί είναι πολλά τα λεφτά εκεί», καταλήγει ο Αριστείδης Παπαδάκης.

Βιοπειρατεία... Καλύτερο όπλο η ενημέρωση

«Το μεγαλύτερο όπλο μας απέναντι σε όλα αυτά τα κυκλώματα είναι η ενημέρωσή μας», λέει κατηγορηματικά στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου Αλέκος Στεφανάκης. «Το πιο σημαντικό είναι ότι θέλει ενημέρωση η κοινωνία. Σήμερα γίνονται πάρα πολλά πράγματα. Το καπιταλιστικό κίνημα, ενώ έχει μπει σε μια διαδικασία αυτοκαταστροφής, προσπαθεί να επιβιώσει. Και ο πιο σημαντικός τομέας που προσπαθεί να ελέγξει είναι ασφαλώς τα τρόφιμα», λέει στην εφημερίδα μας ο γνωστός επιστήμονας. «Κι αυτό διότι τα τρόφιμα είναι τα μόνα ανελαστικά αγαθά του ανθρώπου, που θα βαίνουν διαρκώς μειούμενα σε σχέση με τις ανάγκες του ανθρώπινου πληθυσμού που αυξάνονται διαρκώς».

Μάλιστα, ο κ. Στεφανάκης επισημαίνει ότι οι εταιρείες εκείνες που ασχολούνται με το κλείδωμα των σπόρων, έχουν επιδοθεί σε μία μοναδική... βιοπειρατεία σε ολόκληρο τον κόσμο. «Σήμερα γίνεται ένα μάζεμα γονιδίων. Προσπαθούν να το σταθεροποιήσουν, να το κλειδώσουν, για να εγκλωβίσουν την ανθρωπότητα να τους πληρώνει διαρκώς για να εξασφαλίσει τη διατροφή της»... Καταλήγοντας, ο κ. Στεφανάκης λέει ότι αυτή είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια έχοντας ως μία από τις δράσεις της τα μεταλλαγμένα και καλεί τους πάντες να ξεσηκωθούν και να αγωνιστούν ενάντια σε όλα αυτά τα συμφέροντα πριν καταστραφεί ο πλανήτης. «Τον πλανήτη αυτόν», όπως λέει, «που τον δανειστήκαμε απ' τα παιδιά μας και κάποια στιγμή δε θα μπορούμε άλλο να τον κρατήσουμε ζωντανό».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια