Ειδήσεις

Άναψαν "φωτιές" οι αυξήσεις της ΔΕΥΑΗ

Μπορεί το ενδιαφέρον αναμενόμενα να επικεντρώθηκε στο "καυτό" θέμα του νέου πολυκαταστήματος του σουηδικού κολοσσού της Η&Μ, όμως στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις και οι εντάσεις και για άλλα ζητήματα.

Ένα θέμα που άναψε "φωτιές" ήταν αυτό του νέου αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΥΑΗ, που προβλέπει αυξήσεις στο τιμολόγιο ύδρευσης στις δημοτικές ενότητες των πρώην δήμων Γοργολαϊνίου - Παλιανής - Τεμένους, που συνενώθηκαν το 2010 με το Ηράκλειο.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Νίκος Φακουρέλης, η υπηρεσία αναπροσάρμοσε, ως είχε υποχρέωση, το τιμολόγιο με βάση απόφαση της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΥΑΗ. Λόγω όμως των εντονότατων διαμαρτυριών από τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων των εν λόγω Δημοτικών Ενοτήτων, που θεώρησαν το τιμολόγιο υπερβολικά υψηλό, η υπηρεσία επεξεργάστηκε συμβιβαστική πρόταση. Το νέο τιμολόγιο που συμφωνήθηκε είναι:

- Για 0-50 κυβικά: 0,67 ευρώ/κυβικό.

- Για 51-100 κυβικά: 0,80 ευρώ/κυβικό.

- Για 101-200 κυβικά: 1,30 ευρώ/κυβικό.

- Για 201 κυβικά και πάνω: 2 ευρώ/κυβικό».

Το νέο τιμολόγιο πέρασε κατά πλειοψηφία, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν σφοδρά "πυρά" και να καταψηφίζουν, πλην των "Ενεργών Πολιτών" που ψήφισαν λευκό...

Νωρίτερα είχε προηγηθεί ένταση και αντιπαράθεση μεταξύ προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων και του ίδιου του δημάρχου Ηρακλείου.

«Προεκλογικά ερχόσασταν στις περιοχές μας και υποσχόσασταν καθαρό και πόσιμο νερό. Πού είναι το νερό αυτό; Αντί για νερό βλέπουμε αυξήσεις. Μας είπατε ψέματα», ανέφεραν απευθυνόμενοι στον Βασίλη Λαμπρινό εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων, με το δήμαρχο να απαντά: «Μα, πώς μιλάτε έτσι; Τι λόγια είναι αυτά;».

«Γιατί, δεν είναι αλήθεια; Δεν αποδείχτηκαν ψέματα τα όσα μας είπατε προεκλογικά και γι' αυτά σας ψηφίσαμε;», ήταν η ανταπάντηση προς τον κ. Λαμπρινό.

Στο δρόμο 10 εργαζόμενοι

Μπορεί τα βάσανα για τον αγροτικό κόσμο της ενδοχώρας του δήμου Ηρακλείου να έρχονται με τις αυξήσεις στο τιμολόγιο ύδρευσης, τα δικά της βάσανα όμως περνά και η ΔΕΥΑΗ.

Όπως ανακοίνωσε στο Συμβούλιο ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, βγήκε δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία 10 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΗ χάνουν τη δουλειά τους!

Οι 10 εργαζόμενοι που μένουν στο δρόμο είχαν συμβάσεις από το 2007, ενώ αργότερα η διοίκηση της ΔΕΥΑΗ μετέτρεψε τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Το 2012 και μετά από καταγγελίες περί μη σύννομης αλλαγής της εργασιακής τους σχέσης, βγήκε η πρώτη δικαστική απόφαση για την απόλυση των 10 εργαζομένων. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι κατάφερναν μέχρι τώρα με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις να διατηρούνται στην εργασία τους. Η τελευταία όμως απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου τούς θέτει οριστικά εκτός ΔΕΥΑΗ και δουλειάς. Η εξέλιξη αυτή, πέρα από την αναστάτωση που προκαλεί στις ζωές των ανθρώπων αυτών και των οικογενειών τους, φέρνει τα πάνω κάτω και στην ίδια την Επιχείρηση.

Ο κ. Φακουρέλης δε δίστασε να χρησιμοποιήσει δραματικούς τόνους για το πρόβλημα υποστελέχωσης της ΔΕΥΑΗ. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος τόνισε πως θα διερευνηθεί κάθε δυνατότητα νομικής αντίδρασης, είτε με νέα ασφαλιστικά μέτρα είτε με άλλη φόρμουλα.

Γ. Κουράκης: «Εξέλιξη-ντροπή για την πόλη»

Εκτός προγραμματισμένης ατζέντας στη συνεδρίαση τέθηκαν από τη μείζονα αντιπολίτευση και θέματα που αφορούν στη χρήση των μνημείων. Ο Γιάννης Κουράκης, με φόντο την ανακοίνωση του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή πως αποσύρει από την Πύλη Βηθλέεμ την έκθεση του Ελ Γκρέκο που δώρισε, έκανε λόγο για «εξέλιξη-ντροπή για την πόλη». Και τόνισε ότι η δημοτική Αρχή πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποτραπεί το ντροπιαστικό αυτό για την πόλη σενάριο.

Από την παράταξη Κουράκη, ο Νίκος Γιαλιτάκης άσκησε σφοδρή κριτική για το θέμα της στοάς Μακάσι και των "καταγγελιών"-αποκαλύψεων που είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες.

«Με λύπη μας είδαμε την αντιδήμαρχο, την κ. Πλεύρη, μέσω των μέσων ενημέρωσης να αποκαλύπτει αδιαφορία της προηγούμενης δημοτικής Αρχής για τα εκθέματα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Βεβαίως είναι οξύμωρο το πώς κατήγγειλε ότι τα εκθέματα έμειναν στις κούτες, αφού 10 μήνες τώρα που είναι δημοτική Αρχή δε θα έπρεπε να είχαν κάνει κάτι;

Πέρα από αυτό όμως, ειπώθηκαν ψέματα από την κ. Πλεύρη. Είπε πως δεν είχε γίνει καμία απολύτως καταγραφή των κειμηλίων. Καταγραφή έγινε από κοπέλα-συμβασιούχο που έχει φύγει πλέον από το Δήμο. Μη λέγονται λοιπόν ψευδή πράγματα. Και μην αποκαλύπτονται ανούσια τα ενδότερα του Δήμου. Γιατί βλέπουμε, δυστυχώς, και θλιβερά συμβάντα, όπως η υπόθεση της διάρρηξης στη Μακάσι, για την οποία πάντως έχουμε αναπάντητες απορίες από πλευράς της δημοτικής Αρχής», ανέφερε ο κ. Γιαλιτάκης. Απάντηση δεν υπήρξε από τη κ. Πλεύρη, αφού την ώρα εκείνη δε βρισκόταν εντός της αίθουσας.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια