Ειδήσεις

Κολυμπάμε σε καθαρά νερά

Σε καθαρά νερά κάνουμε τα μπάνια μας στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας επιβραβεύεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος με άριστο βαθμό στον... έλεγχο προόδου. Αν και δεν είμαστε οι πρώτοι, θέση που κατέχουν η Κύπρος, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο, εντούτοις συγκεντρώνουμε το υψηλότερο ποσοστό σε ποιότητα νερών κολύμβησης στις χώρες της Ευρώπης, με... σκορ 97,8%.

Η εικόνα είναι ενθαρρυντική και σε γενικότερο επίπεδο ηπείρου, αφού το 83% των υδάτων που τελούν υπό παρακολούθηση στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον αρμόδιο οργανισμό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, με το 95% να πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές ποιότητας.

Η Κρήτη

Τα στοιχεία του 2014, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι οι παραλίες της Κρήτης έχουν άριστης ποιότητας ύδατα, όπου τουλάχιστον έχουν ληφθεί επαρκή δείγματα, όπως δείχνει ο σχετικός χάρτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Συνολικά ελήφθησαν δείγματα από 1.538 παραλίες και δύο χερσαίες περιοχές κολύμβησης στην Ελλάδα, στα οποία έγιναν μετρήσεις για 153 ημέρες, από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Για την Ελλάδα, δείγματα από 1.518 παραλίες σε ποσοστό 98,6% τηρούν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μόλις 22, σε ποσοστό 1,4%, θεωρούνται είτε νέες στη σχετική λίστα (κάτι που δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι καλής ποιότητας υδάτων), άλλαξαν μορφή ή έκλεισαν για χρήση μέσα στο 2014. Είναι πάντως εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι είναι μηδενικό στην Ελλάδα το ποσοστό υδάτων κολύμβησης που δεν τηρούν τις απαραίτητες ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ευρώπη

Σε επίπεδο Ευρώπης, η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στο 83% των περιοχών κρίνεται εξαιρετικής ποιότητας, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το 2013. Στη λίστα με τις χώρες που έχουν τα πιο καθαρά νερά δεσπόζουν με ποσοστό 100% η Μάλτα, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο (το οποίο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει παραλίες, διαθέτει ποτάμια και λίμνες). Ακολουθούν η Ελλάδα στη δεύτερη θέση με ποσοστό 97%, η Κροατία με 94% και η Γερμανία με 90%.

Στον αντίποδα, στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται η Ρουμανία με 22% και η Αλβανία με 36%.

Τα πορίσματα

* Σύμφωνα με τα βασικά πορίσματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, τα ύδατα κολύμβησης στην Ευρώπη κρίνονται ως ανεπαρκούς ποιότητας μόνο σε 409 περιοχές κολύμβησης, αριθμός που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2% του συνόλου.

* Τα υψηλότερα ποσοστά περιοχών κολύμβησης με ανεπαρκή ποιότητα υδάτων εντοπίζονται στην Ιταλία (107 περιοχές, ποσοστό 2%), στη Γαλλία (105 περιοχές, ποσοστό 3%) και την Ισπανία (67 περιοχές, ποσοστό 3%).

* Συγκριτικά, το 91% των περιοχών κολύμβησης σε εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια) ικανοποιεί τα ελάχιστα πρότυπα με βάση τη βαθμολογία που συγκεντρώνει, ενώ άνω του 78% χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικής ποιότητας. Στο Λουξεμβούργο και στη Βουλγαρία όλες οι εσωτερικές περιοχές κολύμβησης χαρακτηρίζονται εξαιρετικές, με επόμενη τη Δανία, όπου το 95% των υδάτων κολύμβησης σε λίμνες κρίνεται ως εξαιρετικής ποιότητας.

Οι περίπου 2.000 εσωτερικές περιοχές κολύμβησης στη Γερμανία χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας σε ποσοστό 92%.

Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια