Ειδήσεις

Δυόμισι ωρών η συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ

Έπειτα από 2,5 ώρες ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα.

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 ώρα Ελλάδος, στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς συμμετείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ έφτασαν διαδοχικά, με μερικά λεπτά διαφορά, στο ξενοδοχείο όπου λαμβάνει χώρα η συνάντηση. Πρόκειται για το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι ηγέτες που προσήλθαν στη Ρίγα της Λετονίας προκειμένου να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε δηλώσεις του, λίγο πριν από τη συνάντηση, ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε πως ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Προσερχόμενος στη σύνοδο και ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Γερμανίδα καγκελάριο δήλωσε τα εξής:

«Δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα μία συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος Ολάντ ανέφερε ότι με τον κ.Τσίπρα θα έχουν μια «φιλική συζήτηση» κατά την οποία θα αναζητηθούν λύσεις που θα χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης και θα επιτρέπουν επίσης την αποδέσμευση των κεφαλαίων που προβλέπονται για την Ελλάδα.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν είναι η Γαλλία και η Γερμανία αυτές που θα πάρουν τις αποφάσεις εκ μέρους όλης της Ευρώπης, καθώς μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν λάθος. «Δεν είναι αυτή η δική μου προσέγγιση ούτε της Άνγκελα Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά. «Εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε τα πράγματα και παράλληλα να περάσουμε μηνύματα χρήσιμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Για το ελληνικό ζήτημα ερωτήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την είσοδό του στο κτίριο που διεξάγεται η συνεδρίαση, ωστόσο αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα».

Σχόλια