Ειδήσεις

Κρητικά κηπευτικά "βαφτίζονται" σε λαϊκές της Αθήνας

Ο βουλευτής Λασιθίου κ. Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης κατέθεσε αναφορά στη Βουλή, με βάση το έγγραφο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών και Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής Δήμου Ιεράπετρας, έπειτα από σχετική καταγγελία του Συλλόγου Πωλητών Λαϊκών Αγορών Αθήνας και Πειραιά "Η Μεγαλόνησος", στην οποία τα μέλη του Δ.Σ. τονίζουν ότι, «τα τελευταία χρόνια και ειδικά φέτος έχουν γίνει πολλές καταγγελίες, ονομαστικές και μη, από μέλη του Συλλόγου, για κρητικά προϊόντα που πωλούνται στις λαϊκές αγορές της Αθήνας και του Πειραιά, ανεξέλεγκτα από επαγγελματίες και παραγωγούς πωλητές, που δεν έχουν καμιά σχέση με την Κρήτη».

Τονίζουν επίσης ότι, «πολλοί επαγγελματίες πωλητές πωλούν κρητικές ντομάτες, αγγούρια κ.λπ., σαν προϊόντα Λακωνίας, Σύρου, Νάξου, Πόρου, Κορινθίας, δήθεν υπαίθρια, και χωρίς φυτοφάρμακα, που έχουν μεγαλώσει μόνο με κοπριά. Δυσφημίζουν έτσι το δικό μας προϊόν που εκμεταλλεύονται αθέμιτα  με άλλες επωνυμίες λέγοντας ότι έχουν φυτοφάρμακα, είναι θερμοκηπίου και πολλά άλλα».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης, υποστηρίζει ότι το φαινόμενο αυτό είναι πολύ παλιό. «Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά φέτος το πράγμα έχει ξεφύγει τελείως. Οι επιτήδειοι παραπλανούν τους καταναλωτές σκόπιμα, αγοράζοντας από ορισμένους Κρητικούς παραγωγούς στο καταχείμωνο για παράδειγμα αγγούρια η ντομάτες, τις οποίες πουλούν με πινακίδες στις οποίες αναφέρουν ότι είναι υπαίθριες και μάλιστα από τη Λακωνία ή την Κορινθία. Ενώ την περίοδο αυτή, η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν σε αυτές τις περιοχές, εκείνοι ισχυρίζονται ότι στην Πελοπόνησσο για παράδειγμα παράγουν ακόμα υπαίθρια κηπευτικά τη στιγμή που δεν υπάρχει στην ύπαιθρο λόγω καιρού, ούτε ένα πράσινο φύλλο».

»Ζητούμε για να σταματήσει η κοροϊδία του κόσμου, και ο αθέμιτος ανταγωνισμός, να τεθεί ένα χρονικό  όριο στην καλλιέργεια για υπαίθριες ντομάτες από τους παραπάνω νομούς. Να μην ανανεώνονται οι άδειες στους παραγωγούς πωλητές αυτών των νομών, μετά το δέκατο μήνα του χρόνου. Γιατί απλά  δεν υπάρχει παραγωγή στους νομούς αυτούς κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα. Στους νομούς όπου οι παραγωγοί έχουν καλλιέργειες υπό κάλυψη, να έχουν τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία, παραστατικά, τιμολόγια γεωπόνων, δελτία αποστολής, όπως γίνεται και με τους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών στην Κρήτη. Ζητούμε τέλος να μπουν ποινικές ρήτρες στις τριμελείς επιτροπές που δίνουν τις άδειες, όταν δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, και να γίνει επανέλεγχος των αδειών για τις ποσότητες που δηλώνονται την περίοδο από τον Ιανουάριο ως και τον Μάϊο», προσθέτει ο κ. Μιχάλης  Μαλλιωτάκης.

Αναφορικά με τον ισχυρισμό των αεριτζήδων παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών, οι οποίοι δυσφημούν τα κρητικά κηπευτικά υπό κάλυψη, ενώ αυτά τα κηπευτικά αγοράζουν οι ίδιοι και τα βαφτίζουν ως δήθεν υπαίθρια, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας είναι κατηγορηματικός.

«Όλα τα κηπευτικά υπό κάλυψη στην περιοχή μας είναι πιστοποιημένα προϊόντα ορθής γεωργικής πρακτικής, με ιχνηλασιμότητα σταθερά τα τελευταία χρόνια κάτω από τα κατώτατα επιτρεπτά όρια που έχει θέσει η Ε.Ε.

Οι καθημερινοί έλεγχοι και οι αναλύσεις που γίνονται ασταμάτητα σε όλες τις φάσεις της διακίνησης των προϊόντων μας, τα έχουν αναδείξει ως τα πιο καθαρά της Ευρώπης. Με ανακοινώσεις τους οι ίδιοι οι αγοραστές μας, τα έχουν κατατάξει επί σειρά ετών, μεταξύ των προϊόντων που βρίσκονται στην κορυφή των χωρών όπου οι παραγωγοί τους τηρούν τους κανόνες της ορθής γεωργικής πρακτικής για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων», συμπληρώνει ο κ. Μαλλιωτάκης.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια