default-image

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης

Κρήτη
Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορυφώθηκαν σήμερα στην πόλη του Ηρακλείου οι εκδηλώσεις για την 74η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, στις οποίες και έδωσε το "παρών" ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός.

Στις 11 το πρωί εψάλη επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος. Ακολούθησε η τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο της "Μάχης της Κρήτης".

Στεφάνια κατέθεσαν ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μανόλης Συντυχάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών Αρχών, και εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, αποστράτων και αντιστασιακών οργανώσεων.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός υπογράμμισε, για την επέτειο υπογράμμισε: «H Γερμανική εισβολή της 20ής Μαΐου 1941, αφύπνισε την Κρητική ψυχή. Η παράτολμη - απρόβλεπτη από τους επιδρομείς - απόφαση του άμαχου πληθυσμού να αντιμετωπίσει, χωρίς όπλα, χωρίς προετοιμασία και οργάνωση, σε συγκρούσεις σώμα με σώμα, τους πάνοπλους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, έδωσε νέες διαστάσεις στους αναρίθμητους, ανά τους αιώνες, Αγώνες των Κρητών για Ελευθερία και Ειρήνη. Η παλλαϊκή αντίσταση του Κρητικού λαού, από κοινού με τα γεγονότα ηρωισμού, αυταπάρνησης και θυσιών που ακολούθησαν, καθ' όλη τη διάρκεια των Κατοχικών χρόνων, παραμένουν πάντα στη μνήμη μας, εξακολουθώντας να δείχνουν την ανηφορική πορεία για την προάσπιση των υψηλών ιδανικών: της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας, της Τιμής, και του Πατριωτισμού».

Εκδηλώσεις

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες άνοιξε τις πύλες της, στην ιστορική Στοά Μακάσι η Έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων του αρχείου Κ. Κουτουλάκη, στην οποία παρουσιάζονται οι γερμανικές θηριωδίες την περίοδο της Κατοχής στο νησί. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου, το Δήμο Μαλεβιζίου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τιμώντας την 74η ιστορική επέτειο από την Μάχη της Κρήτης. Ενώ χθες το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα "Η Μάχη της Κρήτης και η κατοχή: Πολιτικές, ιστορικές και νομικές διαστάσεις".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News