Ειδήσεις

Τo Newsweek βλέπει "πόλεμο" για την πρώην βάση των Γουρνών

Γερμανοί, Κινέζοι και Ρώσοι ερίζουν για να περάσουν στα χεριά τους κερδοφόρες υποδομές της Ελλάδας. Στη λίστα του ενδιαφέροντος τους, σύμφωνα με την αποκάλυψη του αμερικανικού περιοδικού Newsweek, βρίσκονται και τα 300 περίπου στρέμματα της πρώην αμερικάνικης βάσης των Γουρνών στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με την συντάκτρια του δημοσιεύματος ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών από τις τρεις χώρες είναι σκληρός, αφού οι πληροφορίες τις φέρουν να βιάζονται να αγοράσουν όσα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία την ώρα που η Ελλάδα πιέζεται οικονομικά βιώνοντας δραματικές καταστάσεις. Στο επίκεντρο βρίσκονται σημαντικές υποδομές όπως αεροδρόμια, λιμάνια και δημόσιες επιχειρήσεις.

Μάλιστα το αμερικανικό δημοσίευμα επισημαίνεται η στροφή της κυβέρνησης, η οποία τόσο προεκλογικά όσο και τους πρώτους μήνες μετεκλογικά διαβεβαίωνε ότι δεν είναι υπέρ του "ξεπουλήματος", ενώ πλέον εμφανίζονται διαλλακτικότεροι. Για να ενισχυθεί ο ισχυρισμός, γίνεται παραπομπή στη κινεζική COSCO την οποία εμφανίζει ότι θα πάρει το 51% του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας καθώς και στη Fraport η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν αναλάβει τα σημαντικά τουριστικά αεροδρόμια της χώρας, ανάμεσα τους και των Χανίων.

Το Νewsweek επικαλείται συγκεκριμένη λίστα πώλησης η οποία ενδιαφέρει Γερμανικές, Κινεζικές και Ρώσικες εταιρίες και στην οποία περιλαμβάνονται η Εγνατία Οδός, ακίνητα εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Βελιγράδι, ιαματικές πηγές καθώς και πρώην αμερικανική αεροπορική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου.

Σύμφωνα πάντα με το άρθρο του Newsweek το οποίο αναδημοσιεύει το onalert.gr εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι "τα πράγματα κινούνται και τώρα, αλλά θα κινηθούν πολύ πιο γρήγορα με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ΕΕ πολλά πράγματα θα συμβούν γρήγορα».

Χρήστος Κώνστας

Σχόλια