Ειδήσεις

Δ. Πλατανιά: Εκδηλώσεις τιμής στους πεσόντες της Μάχης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα συνεχίστηκαν σήμερα Πέμπτη οι εκδηλώσεις στο Μνημείο του Κερίτη στον Αλικιανό, για τους αδικοχαμένους κατοίκους της μαρτυρικής περιοχής του Αλικιανού που εκτελέστηκαν από τους ναζί. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με την Π.Ε. Χανίων.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη, ομιλία του εκπαιδευτικού κ. Ιωάννη Μαυρογένη, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, ο διοικητής της Π.Υ. Χανίων, στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές, ο πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας, ο ακόλουθος της Μεγάλης Βρετανίας, εκπρόσωποι της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης με τη συμμετοχή μαθητών, φορέων και συλλόγων και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή στο Δήμο Πλατανιά.

Την Κυριακή 17 Μαΐου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων του χωριού Χρυσαυγή Βουκολιών, σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα και τους λοιπούς φορείς. Ακολούθησε χαιρετισμός από το δήμαρχο Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη και ομιλία για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής από το συνταξιούχο δάσκαλο Ιωάννη Καλογεράκη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ριζίτικα τραγούδια από τη ριζίτικη παρέα της Καλλιθέας.

Τη Δευτέρα18 Μαΐου παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μάλεμε το βιβλίο "Εις μνημόσυνο αιώνιο, Θύματα Μάχης Κρήτης και Κατοχής στο νομό Χανίων", του συγγραφέα Νίκου Βαβουλέ, με ομιλητές τον ιστορικό ερευνητή Δημήτρη Νικολακάκη και το δάσκαλο-λογοτέχνη Βαγγέλη Κακατσάκη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος κ. Ιωαν. Μαλανδράκης, ο αερολιμενάρχης Χανίων, εκπρόσωποι τοπικών συμβούλων, πολιτιστικών συλλόγων και κάτοικοι του δήμου.

Την Τρίτη 19 Μαΐου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στα Κουλουκουθιανά Βουκολιών, στο εκεί μνημείο όπου έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι ο λοχίας Λαζόπουλος με άλλους εννέα αγωνιστές. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Καλαϊτζάκης, ενώ ακολούθησε ομιλία για τα γεγονότα από το διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Βουκολιών κ. Γιακουμάκη Ιωάννη.

Την Τετάρτη 20 Μαΐου οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Μνημείο Ευελπίδων Κολυμπαρίου, σε συνεργασία του Δήμου Πλατανιά με την 5η Μεραρχία Κρητών, παρουσία του δημάρχου Πλατανιά, βετεράνων αγωνιστών των συμμαχικών δυνάμεων στη Μάχη της Κρήτης, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στρατιωτικών και θρησκευτικών Αρχών, του προέδρου της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης, ενώ διμοιρία της 1ης ΜΑΛ και η στρατιωτική μουσική της 5ης Μεραρχίας Κρητών απέδωσαν τιμές.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από το Δήμο Πλατανιά σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Βλαχερωνίτισσας και τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Βλαχερωνίτισσας στο εκεί Μνημείο του Υψώματος 107, στη Βλαχερωνίτισσα, στο ιστορικό αυτό σημείο όπου δόθηκε σκληρή μάχη για την υπεράσπισή του έως την κατάληψή του από τους Γερμανούς. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος κ. Ιωαν. Μαλανδράκης και πραγματοποιήθηκε ομιλία από το δικηγόρο κ. Χρήστο Πραματευτάκη, παρουσία των βετεράνων αγωνιστών, της δημοτικής Αρχής Πλατανιά και πολύ κόσμου.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου συνεχίζονται με την κορύφωσή τους, την Κυριακή 24 Μαΐου, με την κεντρική εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης στο αεροδρόμιο του Μάλεμε.

Σχόλια