Ειδήσεις

Η Κρήτη τιμά τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Μάχης Κρήτης στο Ηράκλειο από τις Αρχές του τόπου τιμήθηκε σήμερα η 74η επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσημη έπαρση των σημαιών των τεσσάρων συμμαχικών κρατών, Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας στο Μνημείο της Μάχης Κρήτης. Ακολούθησε επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος του 8ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, κ. Στυλιανή Καρτσάκη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο της Μάχης Κρήτης από το βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τους εκπροσώπους των στρατιωτικών και αστυνομικών Αρχών, και τους εκπροσώπους κομμάτων, φορέων, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, αποστράτων και αντιστασιακών οργανώσεων.

Στεφάνι στο μνημείο κατέθεσαν επίσης αγωνιστές της Μάχης Κρήτης καθώς και τα παιδιά του Βρετανού Τομ Σπένσερ, Σούζαν και Τζον Σπένσερ, που πολέμησε τους Γερμανούς το 1941 στο Ηράκλειο.

«Η Μάχη της Κρήτης είναι επίκαιρη. Είναι η Μάχη της Ελλάδας. Δεν έχει ούτε τους ίδιους εχθρούς, ούτε τα ίδια όπλα εναντίον της. Έχει όμως πολύ ισχυρότερα και πολύ πιο ύπουλα. Επομένως όλοι μας πρέπει να δώσουμε ενιαία, ενωμένοι, τη μάχη και αυτοί που έχουν την ευθύνη πρέπει να πάρουν και τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες», δήλωσε με νόημα ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Στη Μάχη της Κρήτης και στα διαχρονικά της μηνύματα αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ και οι αγωνιστές Χαράλαμπος Μαυρογιάννης (αντάρτικη ομάδα Ψηλορείτης), ο Γιώργος Παλαιάκης, τραυματίας της Μάχης, ο Δημοσθένης Ραφτόπουλος (Κρητική Επαναστατική Εθνική Επιτροπή), ενώ αναβίωσαν και μνήμες από τη Δέσποινα Σκαλοχωρίτη.

Σημειώνεται ότι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους ήρωες της Μάχης της Κρήτης πραγματοποιούνται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες του νησιού που θα κορυφωθούν την Κυριακή στα Χανιά.

Σχόλια