Ειδήσεις

Λαϊκή Συσπείρωση: "Αντιλαϊκοί μέχρι το μεδούλι!"

Ως «εχθρική» απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα χαρακτηρίζει τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου αναφορικά με την απόφαση για την αδειοδότηση του πολυκαταστήματος στο κέντρο του Ηρακλείου. Παράλληλα, όπως αναφέρει, θεωρεί απαράδεκτη την «τεράστια αύξηση» των τιμολογίων της ΔΕΥΑΗ για τις τοπικές κοινότητες των πρώην δήμων Γοργολαΐνη, Παλιανής και Τεμένους, ενώ κάνει λόγο για τραγική κατάσταση αναφορικά με το γεγονός ότι 10 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΗ χάνουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με δικαστική απόφαση.

Επίσης, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσαν τρία ψηφίσματα: το πρώτο για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών των σχολείων των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον Ιούνιο, το δεύτερο ώστε να στηρίξει το Δημοτικό Συμβούλιο την παγκρήτια κινητοποίηση στην αμερικανονατοϊκή βάση της Σούδας που συνδιοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης την Κυριακή 24/5, ενώ ως τρίτο κατέθεσαν το ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών το οποίο η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να το ψηφίσει, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της δημοτικής κίνησης.

Τέλος, καλούν στην παγκρήτια κινητοποίηση που συνδιοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης την Κυριακή 24/5.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης, «στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Ηρακλείου που συνεδρίασε χθες κυριάρχησε το ζήτημα για την αδειοδότηση και το άνοιγμα του μεγάλου πολυκαταστήματος H&M στο κέντρο του Ηρακλείου. Η δημοτική Αρχή σύσσωμη ψήφισε υπέρ του ανοίγματος του πολυκαταστήματος. Η πλειοψηφία κρύφτηκε πίσω από το νόμο - που είναι υπέρ των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων ντόπιων και ξένων - για μην πει ξεκάθαρα ότι συμφωνεί με την ανταγωνιστικότητα και την ελεύθερη αγορά που έχει σαν θεμέλιο λίθο την "ελευθερία" κίνησης κεφαλαίων που συνεπάγεται την εξαφάνιση των αυτοαπασχολούμενων-μικρών εμπόρων και την εξαθλίωση των εργαζομένων.

Απέδειξε στην πράξη - παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του δημάρχου - ότι είναι εχθρική απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Η αξιωματική αντιπολίτευση - εντελώς υποκριτικά αφού στο παρελθόν είχε αδειοδοτήσει τέτοιου είδους πολυκαταστήματα και δε διαφωνεί με την ανταγωνιστικότητα- ψήφισε κατά για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε "διαβούλευση" αλλά κουβέντα δεν είπε για το γεγονός ότι ο υπουργός της σημερινής συγκυβέρνησης έδωσε θετική γνωμοδότηση στο να ανοίξει το πολυκατάστημα.

Στον αντίποδα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στις ομιλίες τους ανέδειξαν τον βαθιά αντιλαϊκό-αντεργατικό χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης και όχι Αυτοδιοίκησης- που σαν μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης, δηλαδή του κράτους που υπηρετεί τα μονοπώλια, εφαρμόζει απαρέγκλιτα τη στρατηγική του κεφαλαίου, όπως εκφράζεται από την Ε.Ε. με τη συνθήκη του Μάαστριχτ για τις γνωστές 4 ελευθερίες(!!!) διακίνησης κεφαλαίου, εργασίας, υπηρεσιών και εμπορευμάτων. Καυτηρίασαν απόψεις που ακούστηκαν από όλες σχεδόν τις παρατάξεις και δυστυχώς και από την πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου, περί ίδρυσης ηρακλειώτικου μονοπωλίου (τραστ ακούστηκε από το δήμαρχο) που δήθεν θα ανταγωνιστεί τα ξένα μονοπώλια! Καταψήφισαν το άνοιγμα του πολυκαταστήματος και κάλεσαν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους μαζί με τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια σε ξένα και ντόπια μονοπώλια, μέσα από τη Λαϊκή Συμμαχία, που θα απαιτήσει αποδέσμευση από την Ε.Ε. των μονοπωλίων, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

Εξίσου όμως σοβαρό ζήτημα που συζητήθηκε ήταν η απαράδεκτη και τεράστια αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΗ για τις Τοπικές Κοινότητες των πρώην δήμων Γοργολαΐνη, Παλιανής και Τεμένους που βασίζεται σε απόφαση του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής Αρχής Κουράκη. Μάλιστα έγινε ακόμα σοβαρότερο όταν ανακοινώθηκε στο Δ.Σ. ότι βγήκε δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία 10 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΗ χάνουν τη δουλειά τους!! Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑΗ, ως αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν από τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές όπως και από τη σημερινή, αλλά και από την κεντρική διοίκηση, οδηγεί στο εξής αποτέλεσμα: στα διαρκώς αυξανόμενα τιμολόγια και στην ιδιωτικοποίηση νερού και βιολογικών, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερο χαράτσωμα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Έχει σημασία να πούμε ότι, όπως αποκαλύφθηκε από τη συζήτηση, οι πρόεδροι και των 19 τοπικών κοινοτήτων - πλην 1 που στην ουσία συμφωνεί στις αυξήσεις αν "βελτιωθεί" η ποιότητά του - τις οποίες αφορά το νέο αυξημένο τιμολόγιο, είχαν συμφωνήσει με το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ σε δυο συναντήσεις που έγιναν τέλη Φλεβάρη, αρχές Μάρτη στις αυξήσεις! Βέβαια τώρα, προφανώς κάτω από την πίεση του κόσμου, τα μαζεύουν. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η στάση της παράταξης τους ΣΥΡΙΖΑ (πλην 1) που ψήφισε λευκό!!

Από την άλλη, η Λαϊκή Συσπείρωση καταδίκασε και καταψήφισε το νέο χαράτσι. Μάλιστα κάλεσε τη δημοτική Αρχή να προχωρήσει όχι σε αυξήσεις αλλά σε μειώσεις όλων των τιμολογίων σε όλο το Δήμο Ηρακλείου, καθώς το νερό είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα το οποίο χρυσοπληρώνουμε και δεν είναι ούτε καν πόσιμο! Στάθηκε στο πλευρό των 10 εργαζομένων και απαίτησε από τη δημοτική Αρχή να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους. Κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να απαιτήσει προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Δε συναίνεσε στο να μετακινηθούν, και μάλιστα υποχρεωτικά, υπάλληλοι από άλλες υπηρεσίες του Δήμου ώστε να καλυφθούν τα κενά στη ΔΕΥΑΗ.

Στα δίλεπτα των δημοτικών συμβούλων, οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσαν ψήφισμα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών των σχολείων των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον Ιούνιο με αποτέλεσμα τα σχολεία να μην έχουν καθαρίστριες το Σεπτέμβρη. Κατέθεσαν ψήφισμα ώστε να στηρίξει το Δημοτικό Συμβούλιο την παγκρήτια κινητοποίηση στην αμερικανονατοϊκή βάση της Σούδας που συνδιοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης την Κυριακή 24/5.

Σε αυτά δεν πήραμε καμία απάντηση από τον πρόεδρο του Δ.Σ. ούτε και από το δήμαρχο. Φαίνεται πόσο νοιάζονται στην πράξη κι όχι στα λόγια, για τα συμφέροντα των εργαζομένων όσο και για τις εξελίξεις που μυρίζουν μπαρούτι στη γειτονιά μας. Το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν και για το ζήτημα της Υγείας και τις δράσεις του Δήμου, που, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ζητήσει γραπτά από τις 11-5-2015 να γίνει συζήτηση στην ημερήσια διάταξη σε επόμενο Δ.Σ., απέφυγαν να δεσμευτούν για το πότε θα συζητηθεί.

Τέλος, για δεύτερη φορά θέσαμε το ψήφισμα του Εθνικού συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών και για δεύτερη φορά η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να το ψηφίσει. Γιατί; "Θίχτηκε" επειδή το ψήφισμα καταδικάζει τα φεστιβάλ υπέρ της χρήσης ναρκωτικών που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του.

Από το χθεσινό Δ.Σ. το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι όσο ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες, η νεολαία κάθονται με σταυρωμένα χέρια και περιμένουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι και κατευθύνσεις είναι εδώ. Δεν μπορεί να περιμένουν από τη δημοτική Αρχή να τους συμπαρασταθεί γιατί είναι και αυτή κομμάτι του συστήματος που τους διαλύει και στηρίζει το κεφάλαιο. Λύση δεν υπάρχει παρά η οργάνωση και ο αγώνας με λαϊκή συμμαχία που θα στρέφεται ενάντια σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές Αρχές για άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών αλλά και για την κάλυψη όλων των απωλειών από την κρίση.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα του Δήμου μας να συμμετέχουν στην παγκρήτια κινητοποίηση που συνδιοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης την Κυριακή 24/5, με αφετηρία από το Ηράκλειο 8 το πρωί με λεωφορεία».

Σχόλια