default-image

Ν. Μαριάς για την προστασία δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο

Ελλάδα
Ν. Μαριάς για την προστασία δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση για την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο έκανε στις 18/5/2015 ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του πολιτικού κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες", καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, «γνωστοί τραπεζικοί κολοσσοί όπως η Deutsche Bank τιμωρήθηκαν με πρόστιμα γιατί χειραγώγησαν το δείκτη αναφοράς Libor, κερδίζοντας έτσι παράνομα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως αυτό δε φτάνει, αφού μετά την οικονομική κρίση οι τράπεζες, που διασώθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων, ασκούν τη σκληρή και ανάλγητη πολιτική τους ενάντια στους μικροδανειολήπτες και "βγάζουν στο σφυρί" χιλιάδες σπίτια στη Νότια Ευρώπη».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα έχει επίσης δημιουργηθεί για τους μικροδανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο. Έτσι πάνω από 70.000 δανειολήπτες βρέθηκαν σε δυσχερέστατη θέση όσον αφορά το κόστος αποπληρωμής των δανείων τους, μετά τη σοβαρή μετατροπή ισοτιμίας ευρώ/ελβετικού φράγκου, αφού οι τράπεζες κατά παράβαση του δικαίου της Ε.Ε. για τους καταναλωτές δεν τους ενημέρωσαν ότι κάθε καταβαλλόμενη μηνιαία δόση επιβαρύνεται με κόστος μετατροπής».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Πρέπει, λοιπόν, η Ε.Ε., σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο, που μόνο το τελευταίο διάστημα λόγω της μεγάλης πτώσης του ευρώ έχουν χάσει επιπλέον πάνω από 1 δισ. ευρώ».

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News