default-image

ΟΕΒΕΝΗ: "Ακόμα περιμένουμε αποζημιώσεις από τις πλημμύρες"

Κρήτη
ΟΕΒΕΝΗ: "Ακόμα περιμένουμε αποζημιώσεις από τις πλημμύρες"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφές από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν κυρίως τις περιοχές Φοινικιάς, Δρακουλιάρη και Τριών Βαγιών του Ηρακλείου και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές - πολλοί εκ των οποίων μάλιστα έχοντας υποστεί ολική καταστροφή - δεν έχουν αποζημιωθεί.

Με επιστολή που απευθύνει προς τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του ΥΠΟΜΕΔΙ, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου ζητά τη διενέργεια αυτοψίας στις πληγείσες από την κακοκαιρία των προηγούμενων μηνών περιοχές και την οριοθέτησή τους, προκειμένου τα αρμόδια υπουργεία στη συνέχεια να προχωρήσουν στην απόδοση αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με την ΟΕΒΕΝΗ αρκετές από τις επιχειρήσεις που επλήγησαν το διάστημα από 12 έως 14 Ιανουαρίου από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, με ευθύνη και της Πολιτείας, η οποία δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των πολιτών καθώς όφειλε.

Αναλυτικά, όπως σημειώνει στην επιστολή - την οποία θέτει υπόψη και του υπουργού Γ. Σταθάκη αλλά και των βουλευτών του νομού - η ΟΕΒΕΝΗ, «η κακοκαιρία που έπληξε το νομό Ηρακλείου κατά το διάστημα από 12 έως 14 Ιανουαρίου προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως στην περιοχή Μαλάδων-Φοινικιάς-Τριών Βαγιών, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Δρακουλιάρη με αποτέλεσμα πενήντα περίπου βιοτεχνικές-βιομηχανικές επιχειρήσεις και καταστήματα, να υποστούν τεράστιες ζημιές σε εμπορεύματα, μηχανήματα, εργαλεία και υποδομές αντίστοιχα, εκ των οποίων οι 10 έχουν υποστεί ολική καταστροφή.

Προφανώς οι καταστροφές δεν οφείλονται μόνο στα ακραία και δυσμενή καιρικά φαινόμενα, αλλά πρώτιστα στη συσσωρευμένη αδιαφορία της Πολιτείας, προκειμένου να λάβει τα αναγκαία μέτρα προστασίας των πολιτών και της περιουσίας τους.

Με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη οικονομική αποζημίωση των πληγέντων και την αποκατάσταση των συνεπειών από τις πλημμύρες, κλιμάκιο της Περιφέρειας Κρήτης κατέγραψε τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Δεδομένου του τετραμήνου που έχει παρέλθει και του οικονομικού αδιεξόδου που βρίσκονται σήμερα οι επιχειρηματίες της περιοχής ζητούμε άμεσα:

* Να διενεργηθεί αυτοψία από κλιμάκιο της Διευθύνσεώς σας προκειμένου στη συνέχεια τα αρμόδια υπουργεία να εκδώσουν απόφαση οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής ώστε να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης στην απόδοση των αποζημιώσεων.

Αναμένουμε ενημέρωση για το χρόνο διενέργειας της αυτοψίας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News