default-image

Όχι με επιχειρήματα από τον Κ. Δαμαβολίτη στα μεταλλαγμένα

Κρήτη
Όχι με επιχειρήματα από τον Κ. Δαμαβολίτη στα μεταλλαγμένα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο περιθώριο των εργασιών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για την Προστασία του Περιβάλλοντος, με θέμα "Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί - Ευρωπαϊκές εξελίξεις - Ελληνική πραγματικότητα ", τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Δαμαβολίτης.

Συγκεκριμένα, στάθηκε στις έντονες αντιδράσεις για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι η άδεια και μόνο κυκλοφορίας ΓΤΟ εντός ευρωπαϊκού εδάφους επιτρέπει αυτομάτως τη χρήση νέων ποικιλιών σε ζωοτροφές και κατ' επέκταση σε ανθρώπινα τρόφιμα.

«Η "απελευθέρωση του εμπορίου" ΓΤΟ θέτει θέματα περιορισμού και ελέγχου της βιοποικιλότητας, αλλά και εξάρτησης της αγροτικής παραγωγής από συγκεκριμένα χημικά των πολυεθνικών εταιρειών βιοτεχνολογίας, ενώ η εισαγωγή νέων μεταλλαγμένων προϊόντων θα προκαλέσει, σταδιακά, οργανική και κοινωνική ισοπέδωση», ανέφερε ο κ. Δαμαβολίτης, και πρόσθεσε ότι «στην πράξη είναι δύσκολο να προστατευτούν οι αγρότες βιολογικών και συμβατικών καλλιεργειών από τη γενετική επιμόλυνση, τη φυσική διάδοση ασθενειών των φυτών μέσω της γύρης και του αέρα».

Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής συνέδεσε το κομμάτι της επιμόλυνσης με αποτελέσματα έκθεσης του Μουσείου της Φυσικής Ιστορίας, σύμφωνα με τα οποία στην Ευρώπη ανά στρέμμα συναντάμε δυόμισι είδη φυτών, στην Ελλάδα συναντάμε πεντακόσια είδη φυτών και στην Κρήτη ανά στρέμμα συναντάμε 750 είδη φυτών.

«Φανταστείτε, λοιπόν, τι έχει να γίνει όταν μέσα σε μία τάξη, που είμαστε όλοι, ξαφνικά μπει ένας με επιδημικό νόσημα». Με την παράθεση αυτή, εστιάζοντας στην πλούσια βιοποικιλότητα της Κρήτης, υπερτονίζεται η ανάγκη δημιουργίας ενός προστατευτικού κλοιού γύρω από τον έλεγχο μεταλλαγμένων οργανισμών στη διατροφή τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν ελάχιστες ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες για την ασφάλεια των μεταλλαγμένων καλλιεργειών, εκ των οποίων οι μισές έχουν πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις ίδιες τις εταιρείες βιοτεχνολογίας που προωθούν τα μεταλλαγμένα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News