default-image

Αναγκαία έργα αλλά... μας καταστρέφουν

Κρήτη
Αναγκαία έργα αλλά... μας καταστρέφουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχουμε καταστραφεί. Οικονομικά έχουμε τελειώσει», φωνάζουν οι καταστηματάρχες της λεωφόρου Πλαστήρα στο Ηράκλειο, λόγω των δημόσιων έργων που εδώ και μήνες εκτελούνται στην περιοχή. Μάλιστα, αντί να ολοκληρώνονται, επεκτείνονται και πιο πάνω και συγκεκριμένα στη συμβολή της με την Έβανς και την Καινούργια Πόρτα. Τα τεχνικά συνεργεία θα συνεχίζουν τις εργασίες εκεί έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε και, εκτός απροόπτου, το έργο αναμένεται να έχει παραδοθεί.

Με την περιοχή όλους αυτούς τους μήνες που εκτελούνται τα έργα να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, η κραυγή αγωνίας των καταστηματαρχών είναι βροντερή. Η κίνηση και ο τζίρος στα μαγαζιά τους, όπως λένε, έχουν μειωθεί κατά 80%, με τους ίδιους να τραβούν τα μαλλιά τους βλέποντας δεκάδες καταστήματα να έχουν ήδη οδηγηθεί σε λουκέτο κι άλλα τόσα να βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος, αφού με το χάλι που επικρατεί στην περιοχή εδώ και τέσσερις μήνες σπάνια βλέπουν πελάτη να τα επισκέπτεται.

Και μέσα σε όλα αυτά αντιμετωπίζουν το «θάψιμο» της περιοχής καθημερινά κάτω από τόνους σκόνης, που τους αναγκάζει προτού ανοίξουν τα καταστήματά τους να... ξεθάβουν το εμπόρευμα από αυτή για να είναι σε θέση να το πουλήσουν. Και πολλές φορές ακόμα και να το πετούν, αφού έχει καταστραφεί, κάτι για το οποίο φυσικά ποτέ δε θα αποζημιωθούν. Ο αποκλεισμός της κυκλοφορίας συνάμα έχει παίξει κι αυτός το δικό του ρόλο, αφού, με το να μην μπορεί να γίνει ομαλά ο ανεφοδιασμός, παρουσιάζονται κάποιες φορές ελλείψεις στα ράφια των περιπτέρων και των σούπερ-μάρκετ, με τους καταστηματάρχες να χάνουν από πελάτες, όπως δηλώνουν, ακόμα και τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι πάνε αλλού για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

Πάντως, σχολιάζοντας τα έργα που γίνονται και τους σχεδιασμούς που ακολουθούν την ανάπλαση της περιοχής, από τη μια τα χαρακτηρίζουν αναγκαία, από την άλλη επισημαίνουν σωρούς παραλείψεων και αστοχιών, όπως η στενότητα του δρόμου και των πεζοδρομίων αλλά και η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Παραλείψεις που κατά την άποψή τους θα καταστήσουν την περιοχή μη προσβάσιμη, οδηγώντας στην ερήμωσή της, αφού οι καταναλωτές θα δυσκολεύονται να την προσπελάσουν, πόσω μάλλον να σταθμεύσουν σε αυτή για να επισκεφτούν τα καταστήματα. Κρίνουν παράλληλα λιγότερο χρηστική από όλες την παρέμβαση που αφορά στην κατάργηση των φωτεινών σηματοδοτών στη συμβολή της Πλαστήρα με την Έβανς και την τοποθέτηση στη θέση τους κυκλικού κόμβου (round about).

Αν και στόχος του κόμβου είναι να ομαλοποιήσει την κυκλοφορία, όπως λένε οι πολίτες, αυτό δε θα καταστεί δυνατό, καθότι η στενότητα του χώρου θα δυσχεράνει την κίνηση, ιδιαίτερα των μεγάλων οχημάτων και δη των λεωφορείων, που δε θα έχουν χώρο να κινηθούν και να στρίψουν.

Άλλη μια σεζόν χαμένη...

Κι αν μέχρι στιγμής κάνουν υπομονή, όπως αναφέρουν, το ότι άλλη μια τουριστική σεζόν πάει χαμένη τους εξοργίζει, αφού οι τουρίστες, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί, ούτε καν μπαίνουν στον κόπο να επισκεφτούν την περιοχή. Σημειώνοντας με νόημα πως τα μεγάλα έργα απαιτούν και μεγάλους χώρους και πως οι μελέτες θα πρέπει να γίνονται με βάση τις προδιαγραφές και τις ιδιαιτερότητες της πόλης του Ηρακλείου, από ανθρώπους που γνωρίζουν τα προβλήματα και τους ρυθμούς της και όχι από ξένους μελετητές ή να αντιγράφονται από άλλες πόλεις, στέλνουν το δικό τους μήνυμα στις Αρχές για επανεκτίμηση αλλά και επίσπευση των έργων.

«Μας οδηγούν στο λουκέτο»

«Ο τζίρος μας έχει πέσει και τα καταστήματα κινδυνεύουν με κλείσιμο. Πρόκειται για ένα σημείο στην καρδιά του Ηρακλείου που, όσο να 'ναι, το να επικρατεί αυτή η κατάσταση δημιουργεί πρόβλημα», είπε ο κ. Γιάννης Σαβοϊδάκης.

«Βιώνουμε τεράστια οικονομική καταστροφή και έτσι όπως πάνε τα πράγματα θα κλείσουν κι άλλα μαγαζιά. Ο κόσμος δεν πατάει τα πόδια του στην περιοχή. Ύστερα, όσα γίνονται είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με τα δικά μας δεδομένα. Αυτός που έχει κάνει τα σχέδια είναι από την Αμερική. Πώς μπορεί να ξέρει τους ρυθμούς ζωής εδώ πέρα;», είπε η υπάλληλος καταστήματος Κατερίνα Μπομπά.

«Αυτή τη στιγμή επικρατεί ένα μπάχαλο. Λεωφορείο δεν μπορεί να περάσει από εδώ και όταν θα κάνουν τον κυκλικό κόμβο που λένε θα το δείτε ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Ύστερα, από εκεί που λέγανε ότι το έργο θα παραδοθεί σε δυο-τρεις μήνες, τώρα το πάνε το Σεπτέμβρη και να δούμε. Μα, μέχρι τότε θα έχουμε αναγκαστεί να κλείσουμε τα καταστήματά μας, αφού κανείς δε θα πατάει», τόνισε ο κ. Παύλος Ασσαριωτάκης.

«Ποιος θα περάσει από αυτό το δρόμο έτσι όπως είναι τώρα; Αλλά και όταν ολοκληρωθούν πάλι δε θα είναι λειτουργικός, αφού ο κυκλικός που λένε ότι θα φτιάξουν θέλει χώρο. Πώς θα περνά λεωφορείο από αυτό το δρομάκι; Τα μεγάλα έργα θέλουν μεγάλους χώρους», τόνισε ο κ. Γιάννης Ανδρουλάκης. «Ζητάμε να επισπεύσουν τις εργασίες για να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Διαφορετικά θα πρέπει να ψάχνουμε αλλού μαγαζί να μεταφερθούμε», είπε, τέλος, ο κ. Γιάννης εκφράζοντας την αγωνία του.

Τι λένε οι καταστηματάρχες της περιοχής

«Ο τζίρος μας έχει πέσει και τα καταστήματα κινδυνεύουν με κλείσιμο. Όσο πιο γρήγορα τελειώσουν τα έργα, τόσο το καλύτερο. Αν και έτσι όπως γίνονται οι εργασίες δεν βλέπουμε το έργο να παραδίδεται στην ώρα του»

Γιάννης Σαβοϊδάκης

«Έχουν καταστραφεί τα μισά εμπορεύματα με τη σκόνη. Έχει πέσει η δουλειά μας και έχουμε μπει μέσα. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα θα κλείσουν κι άλλα μαγαζιά. Ο κόσμος δεν πατάει τα πόδια του στην περιοχή».

Κατερίνα Μπομπά

«Πρέπει να γίνονται έργα, όμως δεν πρέπει να βλάπτουν τη δουλειά των καταστημάτων και τη ζωή των κατοίκων. Πληρώνουμε φόρους και τέλη και δεν  έχουμε υποδομές και δρόμους. Αυτή τη στιγμή επικρατεί ένα μπάχαλο».

Παύλος Ασσαριωτάκης

«Τα έργα χρειάζονται όταν είναι για το καλό του συνόλου. Όμως στην περίπτωση αυτή ζητάμε να επισπεύσουν τις εργασίες για να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Διαφορετικά θα πρέπει να ψάχνουμε αλλού μαγαζί να μεταφερθούμε».

Γιάννης

«Δυστυχώς δε σκέφτονται ούτε τα μαγαζιά αλλά ούτε τους δημότες όταν εκτελούν έργα. Ποιός θα περάσει από αυτό το δρόμο έτσι όπως είναι τώρα; Αλλά και όταν ολοκληρωθούν πάλι δεν θα είναι λειτουργικά, αφού ο κυκλικός που λένε ότι θα φτιάξουν θέλει χώρο».

Γιάννης Ανδρουλάκης

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News