default-image

"Ναι" στο πολυκατάστημα διότι... ο νόμος είναι νόμος

Κρήτη
"Ναι" στο πολυκατάστημα διότι... ο νόμος είναι νόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τα Χανιά έρχεται και στο Ηράκλειο ο σουηδικός κολοσσός Η & Μ! Το Δημοτικό Συμβούλιο, για την ακρίβεια η πλειοψηφία, άναψε χθες το "πράσινο φως" για τη λειτουργία του πολυκαταστήματος επί της 25ης Αυγούστου, κόντρα στις έντονες αντιδράσεις σύσσωμων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν, και κόντρα στην "ομοβροντία" αντιδράσεων από τους εκπρόσωπους των τοπικών παραγωγικών φορέων.  

Εμπορικός Σύλλογος, ΟΕΒΕΝΗ, Επιμελητήριο Ηρακλείου και Εργατικό Κέντρο, όπως επίσης και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κάλεσαν τη δημοτική Αρχή να πάρει πάνω της πολιτικά το θέμα και να βάλει φρένο στο άνοιγμα του πολυκαταστήματος που, όπως επισήμαναν, θα φέρει βροχή "λουκέτων" και απολύσεων στην τοπική αγορά.

«Δεν υπάρχει πολιτική απόφαση. Υπάρχει νομική-διοικητική απόφαση. Από τη στιγμή που το πολυκατάστημα πληροί τις προϋποθέσεις για να ανοίξει, εμείς δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στο νόμο» ήταν η ανταπάντηση από πλευράς δημάρχου Ηρακλείου, που τάχθηκε υπέρ της αδειοδότησης του καταστήματος.

Στην ψηφοφορία, που έκλεισε την τρίωρη θυελλώδη συνεδρίαση, η απόφαση έγκρισης της άδειας ίδρυσης του πολυκαταστήματος πέρασε αποκλειστικά από την πλειοψηφία. Τα «ναι» ήταν 24, όσοι και οι παριστάμενοι σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης. Τα «όχι» 18, όσοι και οι παριστάμενοι σύμβουλοι από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Στο άκουσμα του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης και οι εκπρόσωποι των άλλων παραγωγικών φορέων αποχώρησαν φανερά εκνευρισμένοι.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά...

Η συζήτηση γύρω από το πολυκατάστημα H&M άνοιξε με την τοποθέτηση του αντιδημάρχου Πολεοδομίας Γιάννη Αναστασάκη. Ο ίδιος διάβασε σχετικό έγγραφο του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη σχετικά με το όλο νομικό πλαίσιο που διέπει το άνοιγμα πολυκαταστημάτων. Ο αντιδήμαρχος εξήγησε πως για το θέμα ασχολήθηκαν εξονυχιστικά η Πολεοδομία, το Τμήμα Αδειοδότησης Καταστημάτων και η Νομική Υπηρεσία του Δήμου.

«Από τη διερεύνηση του φακέλου κρίθηκε», όπως ανέφερε, πως «το επενδυτικό αίτημα πληροί όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις. Και ως εκ τούτου, ο Δήμος, όχι ελαφρά τη καρδία, δεν έχει παρά να εγκρίνει το άνοιγμα του πολυκαταστήματος».

"Σφυροκόπημα" φορέων

Μετά την αρχική ενημέρωση του αντιδημάρχου Πολεοδομίας ακολούθησε ένα "σφυροκόπημα" από πλευράς των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων.

Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου που εμφανίστηκε καταπέλτης. «Αν εγκρίνετε τη λειτουργία του, σε 1,5 χρόνο από τώρα 500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Ηρακλείου θα βάλουν λουκέτο. Δεν είναι μια επένδυση που θα παράγει πλούτο. Αντίθετα θα αρπάξει πλούτο που θα φύγει από τον τόπο.

Δε φτάνει, δυστυχώς, μόνο η διάλυση της παραγωγής στον τόπο μας, βλέπουμε και μια μαζική προσπάθεια ελέγχου της διανομής των εμπορευμάτων, των προϊόντων. Αυτό ακριβώς θα κάνει ερχόμενη εδώ στην πόλη μας η εν λόγω πολυεθνική», ανέφερε ο Μανόλης Κουμαντάκης.

«Πέρα από τα σοβαρά τεχνικά θέματα, πρέπει να δούμε και την ουσία. Την πολιτική ουσία. Η απόφασή σας εδώ πρέπει να είναι πολιτική και κοινωνική. Να μη μείνετε στους νόμους και στις διατάξεις. Σας καλώ να καταψηφίσετε τη λειτουργία του πολυκαταστήματος. Να μην επιτρέψετε συνθήκες ασφυξίας στην τοπική αγορά», συνέχισε ο κ. Κουμαντάκης, που έκανε επίσης αναφορά στη μελέτη της παλιάς πόλης που, όταν τεθεί σε ισχύ, «θα καταστήσει παράνομο το πολυκατάστημα και έκθετο το Δήμο»...

Καταπέλτης εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης, ο οποίος τόνισε: «Σας καλώ να πάρετε τις ευθύνες σας. Τι θα γίνει, δηλαδή; Θα πείτε σήμερα ναι σε ένα πολυκατάστημα επί της 25ης Αυγούστου; Αύριο-μεθαύριο μπορεί να ζητήσει να έρθει και ένα άλλο πολυκατάστημα στον ίδιο ιστορικό πεζόδρομο. Λοιπόν, πού θα φτάσουμε; Να μετατραπεί όλη η 25ης Αυγούστου σε ένα απέραντο πολυεθνικό κατάστημα;».

Αντίθετο με το πολυκατάστημα δήλωσε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς. Ο ίδιος εστίασε ιδιαίτερα στο εργασιακό κομμάτι, λέγοντας: «Απασχολούν άτομα με ελαστικές μορφές απασχόλησης και θα αντικαταστήσουν διαχρονικές θέσεις εργασίας».

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ο Γιώργος Φασουλάκης έκρουσε "καμπανάκι" για τα πολλαπλά, όπως είπε, προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην αγορά και κάλεσε τους συμβούλους να σκεφτούν τις σοβαρές επιπτώσεις...

Το λόγο πήρε επίσης και η δικηγόρος επιχειρηματιών της οδού Αρκολέων, η οποία εξέφρασε ενστάσεις επί του κυκλοφοριακού σκέλους. Αναφορικά δηλαδή με το ωράριο διέλευσης οχημάτων για τις ανάγκες του πολυκαταστήματος μέσα από τον πεζόδρομο και τα μαγαζιά της Αρκολέων.

Σε ενιαία γραμμή η αντιπολίτευση

Με ένα στόμα-μια φωνή, για πρώτη ίσως φορά στο τωρινό Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίστηκαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο ένας μετά τον άλλο οι επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και σύμβουλοι κάλεσαν τη δημοτική Αρχή να λειτουργήσει πολιτικά και να πει "όχι" στο πολυκατάστημα...

Βαθιά πολιτικό χαρακτήρισε το θέμα ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Κουράκης και κάλεσε το Δήμο να στηρίξει την τοπική αγορά και κοινωνία και να μην εκδώσει άδεια.

Να αφήσει τα νομικά-τυπικά και να πάρει πολιτική απόφαση κάλεσε τη δημοτική Αρχή επίσης ο Ηλίας Λυγερός, που έθεσε το ερώτημα «αν η δημοτική Αρχή είναι με την κοινωνία ή όχι».

Κάθετος ενάντια στο πολυκατάστημα αλλά και αιχμηρός προς τις άλλες παρατάξεις εμφανίστηκε εκ μέρους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ο Μιχάλης Κασαπάκης. Ο ίδιος έθεσε πάντως και ένα ερώτημα. Γιατί, όπως είπε, στα Χανιά η αντίστοιχη επένδυση της ίδιας πολυεθνικής πέρασε πρώτα από το Περιφερειακό Συμβούλιο και άρα γιατί δε συνέβη το ίδιο και στο Ηράκλειο;

Σε ψηλούς τόνους, η Μόνα Αμανατίδου από την "Άμεση Δημοκρατία" κάλεσε τη δημοτική Αρχή να σταματήσει να κρύβεται - όπως είπε - πίσω από τους νόμους.

Λαμπρινός: «Ο νόμος δεν είναι αλά καρτ»

Στα ομαδικά "πυρά" εκ μέρους της αντιπολίτευσης και των τοπικών φορέων απάντησε ο δήμαρχος Ηρακλείου.

«Σίγουρα, δεν παραγνωρίζουμε πως θα υπάρξουν επιπτώσεις σε κάποιους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Σας διαβεβαιώ όλους όμως πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να δώσουμε την άδεια στο πολυκατάστημα. Έψαξα και προσωπικά το ζήτημα. Δε βρήκα κανένα μα κανένα τρόπο να ξεπεράσουμε τη νομιμότητα. Ειπώθηκε κατά κόρον εδώ περί πολιτικής απόφασης. Μα τι πολιτική απόφαση να πάρουμε; Κόντρα στους νόμους, δηλαδή; Και ποια θα είναι η ισχύς της; Ή μήπως θα τρέχουμε να πληρώνουμε τις επιπτώσεις των υποτιθεμένων πολιτικών αποφάσεων, όπως συμβαίνει με άλλες υποθέσεις; Ο νόμος δεν είναι αλά καρτ», ανέφερε ο Βασίλης Λαμπρινός.

Ο ίδιος πέρασε μάλιστα και στην αντεπίθεση λέγοντας πως «και η προηγούμενη δημοτική Αρχή και το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο το 2011 είχαν αδειοδοτήσει πολυκατάστημα εμβαδού 1.990 τετραγωνικών μέτρων. Μόνο μια παράταξη, η "Λαϊκή Συσπείρωση", τότε είχε καταψηφίσει και άρα κρατά την ίδια στάση. Για τους υπόλοιπους τι άλλαξε, δηλαδή;».

Επίθεση Πασπάτη σε Κουράκη

Αίσθηση, εντωμεταξύ, προκάλεσε το σκηνικό πρωτοφανούς έντασης ανάμεσα στον πρόεδρο του σώματος Γρηγόρη Πασπάτη, τον Γιάννη Κουράκη και τον Ηλία Λυγερό.

Όλα ξεκίνησαν όταν, παίρνοντας το λόγο να τοποθετηθεί ως σύμβουλος, ο κ. Πασπάτης επιτέθηκε επί προσωπικού, και με πολύ μεγάλη σφοδρότητα, κατά του πρώην δημάρχου. Ο ίδιος κατηγόρησε τον κ. Κουράκη για λαϊκισμό αναφορικά με τη στάση του να καταψηφίσει την αδειοδότηση του πολυκαταστήματος, παραθέτοντας ένα ιστορικό συμμετοχής, όπως το περιέγραψε, του πρώην δημάρχου από διάφορα πόστα ευθύνης σε πολιτικές που κατέστρεψαν, σύμφωνα με τον κ. Πασπάτη, τη χώρα!

Η αντίδραση του πρώην δημάρχου κ. Γιάννη Κουράκη ήταν άμεση. «Εγώ έχω μάθει να δέχομαι την κριτική. Δεν μπορώ να αντιληφθώ όμως γιατί, κύριε Πασπάτη, αναφερθήκατε με τόσο μίσος. Δείξατε ένα βαθιά συντηρητικό πρόσωπο. Δε σας τιμά αυτό το ύφος», σημείωσε ο κ. Κουράκης.

Η ασυνήθιστα οξεία επίθεση του Γρηγόρη Πασπάτη προκάλεσε και την έκρηξη του Ηλία Λυγερού. Ο ίδιος, συντασσόμενος με τον Γιάννη Κουράκη στο συγκεκριμένο σκηνικό, χαρακτήρισε ντροπή την παρέμβαση του κ. Πασπάτη σε σχέση με το θεσμικό του ρόλο, διερωτώμενος αν "απαγορεύεται" στην αντιπολίτευση να μιλά πολιτικά...

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News