default-image

Άγνοια των Γερμανών για τις θηριωδίες

Κρήτη
Άγνοια των Γερμανών για τις θηριωδίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ανατριχιαστική αποκάλυψη ότι οι ομοεθνείς του μόλις σήμερα μαθαίνουν τα εγκλήματα που συνετέλεσαν οι πρόγονοί τους στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα έκανε στη διάρκεια εκδήλωσης ο Γερμανός δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής Ρόντχολντς Έμπερχαρντ, αναπτύσσοντας το θέμα "Οι γερμανικές οπτικές της Μάχης της Κρήτης".

«Δεν ήξερε ο γερμανικός λαός μέχρι σήμερα την αλήθεια. Τώρα τη μαθαίνει», αποκάλυψε, κάνοντας τους παρευρισκόμενους που είχαν κατακλύσει την αίθουσα να κουνήσουν το κεφάλι τους, δείχνοντας προβληματισμό, οργή και αγανάκτηση, και φυσικά να καταχειροκροτήσουν το φιλέλληνα Γερμανό ομιλητή!

Η ημερίδα ήταν εκπληκτικά ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα στην περίοδο κατά την οποία διανύουμε. Κι αυτό διότι, πλέον, ολοένα και πιο τεκμηριωμένα ερχόμαστε ως χώρα πιο κοντά στην επιτυχή διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, για τις θηριωδίες του γερμανικού στρατού σε βάρος της Ελλάδας. Μάλιστα, χθες το βράδυ, στη διάρκεια της ημερίδας δόθηκε έμφαση στις προσπάθειες που έχουν σημειωθεί, κυρίως στο διάστημα από το 2010 μέχρι σήμερα, για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. \

Πάντως, ο Γερμανός δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας πως οι Γερμανοί μέχρι σήμερα είχαν ως λαός άγνοια για τα εγκλήματα του γερμανικού στρατού σε βάρος της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κρήτης. Και ούτε βέβαια ήξεραν την αλήθεια για τη Μάχη της Κρήτης, έτσι όπως διαδραματίστηκαν τα φοβερά γεγονότα, με την εισβολή της γερμανικής "μπότας" στα ιερά χώματα της μεγαλονήσου, που βάφτηκαν με ποτάμι από αίμα τόσο των Κρητικών που αντιστάθηκαν γενναία, όσο και των Γερμανών.

Η ημερίδα

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου με θέμα "Η Μάχη της Κρήτης και η κατοχή: Πολιτικές, ιστορικές και νομικές διαστάσεις". Όπως ήταν φυσικό, έγινε μεγάλη αναφορά στο σπουδαιότερο μέρος αυτών των εκδηλώσεων, που είναι η έκθεση φωτογραφιών ντοκουμέντων του αρχείου "Κουτουλάκη". Ένα αρχείο ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για τις γερμανικές θηριωδίες την περίοδο της κατοχής στο νησί μας.

Μια έκθεση που πραγματοποιείται από χθες Τετάρτη, όχι τυχαία, στην ιστορική Στοά Μακάσι, όπου μαρτύρησαν όσοι πατριώτες οδηγήθηκαν εκεί από τους Γερμανούς κατακτητές. Και ήταν, δυστυχώς, πάρα πολλοί. Η έκθεση θα υποδέχεται τους Κρητικούς και τους ξένους επισκέπτες της Κρήτης που θα ήθελαν να μάθουν την αλήθεια μέχρι και την Τετάρτη 10 Ιουνίου. Η είσοδος για τον κόσμο είναι ελεύθερη.

Όπως αναφέρθηκε χθες, για πρώτη φορά παρουσιάζονται οι 70 φωτογραφίες από το αρχείο "Κουτουλάκη" που λήφθηκαν από τις 29 Ιουνίου έως τις 6 Αυγούστου 1945 σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, αποτυπώνοντας τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διαπράχθηκαν την περίοδο της κατοχής στην Κρήτη από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News