Ειδήσεις

Συνάντηση με αντικείμενο τα προβλήματα στέγασης των σχολείων

«Συζητάμε, προτείνουμε, καταγράφουμε τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων με την εκπαίδευση φορέων, επιδιώκοντας να μην ακολουθούμε τα γεγονότα αλλά με σωστή οργάνωση και προετοιμασία να είμαστε σε θέση να τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο», δήλωσε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, αναφερόμενος στη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτίριο του Δήμου, παρουσία θεσμικών εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας με αντικείμενο: τα προβλήματα στέγασης των σχολείων του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Στη συνεδρίαση στην οποία παρευρέθηκαν ο διευθυντής της Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Σταμέλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Λασιθίου κ. Β. Καλλιμάντζαλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου κ. Β. Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Σπ. Μασσάρος, ο πρόεδρος της ΣΕΔΕΑΝ κ. Εμμ. Μαμαλάκις και η πρόεδρος της ΣΕΠΕΔΑΝ κ. Π. Καφετζάκη, επισημάνθηκε ότι πριν κατατεθεί στο Δ.Σ μια ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού θα πρέπει να εξεταστούν λεπτομερειακά όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα για να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, διαπίστωσε ότι την τελευταία 15ετία δεν υπήρξε σοβαρός προβληματισμός για τα ζητήματα σχολικής στέγης και για το λόγο αυτό όπως εξήγησε υπάρχει αβεβαιότητα, η οποία ενισχύεται από την παρούσα οικονομική κατάσταση καθώς και από το γεγονός της εξεύρεσης πόρων για την ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων.

"Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Νεάπολη"

Ο κ. Ζερβός, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στην κτιριακή υποδομή της Νεάπολης, καθώς και στην πρόταση που κατατέθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής για τη λειτουργία νυχτερινού Λυκείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην περιοχή αυτή, δεδομένου ότι ανάλογη δομή δεν λειτουργεί στο δήμο Αγίου Νικολάου, γεγονός που αναγκάζει πολίτες που επιθυμούν να τελειώσουν το Λύκειο να μετακινούνται στην Ιεράπετρα.

Χωροταξικός σχεδιασμός

Σε δηλώσεις του ο κ. Ζερβός, μιλώντας για την υπάρχουσα κτιριακή υποδομή, τόνισε ότι από τη στιγμή που διαπιστώνονται ελλείψεις, θα πρέπει να αναζητηθούν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις. «Σίγουρα - είπε - η μακροπρόθεσμη λύση που εξετάζουμε σχετίζεται με την αναζήτηση χώρου που θα στεγάσει ένα νέο κτιριακό συγκρότημα που θα λειτουργήσει κανονικά και όχι σε λυόμενες αίθουσες. Η προοπτική αυτή, υπό τις παρούσες συνθήκες-τόνισε -δεν φαντάζει εύκολα υλοποιήσημη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απεμπολούμε τον στόχο μας. Ο ίδιος δεν απέκλεισε την πιθανότητα  κατάργησης σχολείων, επισημαίνοντας ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός που είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν βρίσκει απόλυτα σύμφωνη τη σημερινή δημοτική αρχή.

Θεωρούμε, ανέφερε, ότι το νέο σχολικό συγκρότημα θα πρέπει να χωροθετηθεί στην περιοχή του Σταυρού ούτως ώστε να έχουμε σωστότερη και ισότιμη κατανομή σε δύο περιοχές, διότι αυτή τη στιγμή-εξήγησε- το υπάρχον σχολικό συγκρότημα, εξελίσσεται σε μια «γκράβα» του Αγίου Νικολάου.

Θα πρέπει - τόνισε - να υπάρξει κατανομή, η οποία θα επιτρέψει να λειτουργήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο τα σχολεία του Δήμου.

Συγκεκριμένα ανέφερε την πρόταση που είχε κατατεθεί από τον ίδιο σε παρελθόντα χρόνο, για την απόκτηση οικοπέδου (περιοχή Νόμια), την διαμόρφωση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου για την μεταφορά σχολικής μονάδας στη θέση αυτή, η οποία αναμένεται να καλύψει τις δομές Λυκείου, Γυμνάσιου, του 5ου δημοτικού σχολείου το οποίο στεγάζεται σε προκατασκευασμένες αίθουσες και οπωσδήποτε τις ανάγκες ενός νηπιαγωγείου.  

Μελέτες

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, επεσήμανε ότι: η κίνηση για την αλλαγή της χωροθέτησης, δεν γίνεται για να παρεμποδίσει την πιθανότητα υλοποίησης στόχων της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ωστόσο όπως τόνισε η προηγούμενη δημοτική αρχή αν και υποστήριζε ότι υπήρχαν έτοιμες μελέτες που θα έπρεπε να τρέξουν, ωστόσο όπως ενημερωθήκαμε στη συνέχεια, δεν υπήρχαν αρχιτεκτονικά στατικά κ.λ.π… και είναι λογικό ότι δεν υπήρχαν γιατί τα σχολικά συγκροτήματα δίνονται «πακέτο» μελέτη κατασκευή!

Ρυμοτομικό

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, αναφέρθηκε στην υποχρέωση του Δήμου προκειμένου να υπάρξει σύνταξη ολοκληρωμένου ρυμοτομικού σχεδίου για την χωροθέτηση νέας σχολικής μονάδας.

Οι διαδικασίες αυτές, όπως έκανε γνωστό βρίσκονται στον αέρα… αφού αν και έχουν κατατεθεί οι φάκελοι τα ρυμοτομικά σχέδια δεν είναι εγκεκριμένα. Μάλιστα - πρόσθεσε - είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου τα σχετικά στοιχεία από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Τέλος όπως έκανε γνωστό, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία ακόμα διευρυμένη συνάντηση εμπλεκομένων με το θέμα φορέων, που θα γίνει υπό την προεδρία του αντιδημάρχου - αρμόδιου σε θέματα Παιδείας κ. Κωστή Κοκκίνη, για να συζητηθούν λεπτομερειακά ζητήματα που έχουν τεθεί μέχρι σήμερα, πριν την ολοκλήρωση συγκεκριμένης πρότασης που θα τεθεί προς συζήτηση στο Δ.Σ. για τη λήψη οριστικών αποφάσεων.

Σχόλια