Ειδήσεις

"Πράσινο φως" του Δήμου για το Η&Μ

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων φορέων του Ηρακλείου, η αδειοδότηση πολυκαταστήματος του Σουηδικού κολοσσού H&M.

Η απόφαση στηρίχτηκε αποκλειστικά στις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης και αφού προηγουμένως ο δήμαρχος Ηρακλείου είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του πολυκαταστήματος κόντρα στο ηχηρό "όχι" που είχαν διατυπώσει και εκφράσει σύσσωμοι οι φορείς του Ηρακλείου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε τη συνεδρίασή του το απόγευμα της Τετάρτης με το επίμαχο θέμα ίδρυσης του πολυκαταστήματος του Σουηδικού κολοσσού. Το "παρών" στη συνεδρίαση έδωσε και ο Εμπορικός Σύλλογος. Η συζήτηση ξεκίνησε με ενημέρωση του αντιδημάρχου Πολεοδομίας κ. Γιάννη Αναστασάκη για το πως η αρμόδια Επιτροπή του δήμου γνωμοδότησε θετικά γι' αυτό. 

Ο κ. Αναστασάκης διάβασε έγγραφο-απάντηση από τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη. Στο έγγραφο που διάβασε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, ο κ. Σταθάκης απαντά σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε από βουλευτές αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να ιδρύονται ή όχι τα πολυκαταστήματα - νομικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με την απάντηση, όταν οι προϋποθέσεις όπως χωροταξικό και πολεοδομικό και η εναρμόνιση με το περιβάλλον πληρούνται δεν μπορεί το αρμόδιο όργανο να γνωμοδοτήσει αρνητικά.

Ο φάκελος είναι πλήρης, ενημέρωσε ο κ. Αναστασάκης, σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Κουμαντάκης, από την πλευρά του είπε πως πρέπει να πρέπει να παρθούν αποφάσεις που να διασφαλίζουν τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της πόλης, τονίζοντας: «Να πάρετε πολιτική απόφαση γιατί είστε πολιτικό όργανο. Να σκεφτείτε τις συνέπειες. Πρέπει να πάρετε αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της πόλης. Να μη δημιουργήσετε συνθήκες ασφυξίας».

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ. Λεκάκης απάντησε τονίζοντας ότι η ευθύνη αναλογεί στους τοπικούς άρχοντες, αναφέροντας χαρακτηριστικά «να πάρουν τις ευθύνες που τους αναλογούν οι τοπικοί άρχοντες».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Βοριάς, δήλωσε την αντίθεσή του σχετικά με την ίδρυση του πολυκαστήματος εκτιμώντας ότι πρέπει να εξεταστούν και οι επιπτώσεις στο κομμάτι της εργασίας, τονίζοντας ότι πρέπει «να αναλογιστείτε τις επιπτώσεις στο κομμάτι και της εργασίας. Απασχολούν άτομα με ελαστικές μορφές απασχόλησης και θα αντικαταστήσουν διαχρονικές θέσεις εργασίας. Είμαστε αντίθετοι».

Ένταση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Πασπάτης κατηγόρησε τον πρώην δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη, για λαϊκισμό αναφορικά με τη καταψήφιση, «όταν τόσα χρόνια», όπως είπε, «υπηρετούσε θέσεις ευθύνης που διαμόρφωσαν την κατάσταση αυτή αναφερόμενος τόσο στη θητεία του ως δήμαρχος όσο και ως βουλευτής». 

Η αντίδραση του πρώην δημάρχου κ. Γιάννη Κουράκη ήταν έντονη. Ο κ. Κουράκης μίλησε για αναίτια σφοδρή επίθεση «η οποία δεν τιμά τη θέση και το ρόλο του» καλώντας τον να ξεκινήσει να δέχεται την κριτική, όπως είπε. «Εγώ έχω μάθει να δέχομαι την κριτική», ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί κ. Πασπάτη αναφερθήκατε με τόσο μίσος στην εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Δείξατε ένα βαθιά συντηρητικό πρόσωπο. Δε σας τιμά αυτό το ύφος».

Κριτική άσκησε και ο κ. Λυγερός κατά του κ. Πασπάτη, λέγοντάς του ότι η αντίδρασή του αυτή δεν τιμά το θεσμικό του ρόλο.

Νικολέτα Σφακιανάκη

Σχόλια