Ειδήσεις

Ερώτηση Β. Βαγιωνάκη για την αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων

Ερώτηση σχετικά με τους αξιολογημένους και ενταγμένους στο 15% με τη χαμηλότερη βαθμολογία δημόσιους υπαλλήλους κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότηση, Νίκο Βούτση.

Η ερώτηση που κατατέθηκε την Τρίτη 19 Μαΐου αφορά όσους δημόσιους υπαλλήλους κατέθεσαν ενστάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν και που τόσο τα στενά χρονικά περιθώρια, όσο και η οικονομική κατάσταση, δεν τους επιτρέπουν να καταφύγουν σε διοικητικά δικαστήρια.

Οι ερωτώντες βουλευτές σημειώνουν το άδικο του νόμου, ενώ ρωτούν τον υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ούτως ώστε να διορθωθεί αυτή η αδικία και να προστατευτούν οι εν λόγω εργαζόμενοι, όπως επίσης τι θα γίνει με τα αυστηρά χρονικά περιθώρια που απομένουν στους υπαλλήλους των οποίων απορρίφθηκαν οι ενστάσεις για να καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

«Θέμα: Δημόσιοι υπάλληλοι αξιολογημένοι και ενταγμένοι στο 15% με τη χαμηλότερη βαθμολογία.

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που έλαβε χώρα το 2014 με βάση το νόμο 4250/2014 κατέτασσε υποχρεωτικά τους δημόσιους υπαλλήλους σε τρεις κατηγορίες σε κάθε Γενική Διεύθυνση, με συγκεκριμένο ποσοστό υπαλλήλων στην κάθε μια.

Συγκεκριμένα το 25% των υπαλλήλων βαθμολογήθηκε με βαθμό 10-9, το 60% με βαθμό 7-8 και το 15% με βαθμό 1-6. Οι υπάλληλοι που δε συμφωνούσαν με τη βαθμολογία τους θα μπορούσαν να υποβάλουν ένσταση.

Στις υπηρεσίες που πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με βάση το νόμο 4250/14 έχουν ήδη εξεταστεί και οι ενστάσεις.

Επειδή οι υπάλληλοι στους οποίους απορρίφθηκαν οι ενστάσεις έχουν ένα πολύ μικρό χρονικό περιθώριο για να καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια κάνοντας αίτηση ακύρωσης

Επειδή μια τέτοια κίνηση θα επιβαρύνει σημαντικά τα ήδη εξασθενημένο από τις συνεχείς περικοπές μισθού προϋπολογισμό των νοικοκυριών των δημοσίων υπαλλήλων

Επειδή ο νόμος 4250/14, βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, προκρίνει συγκεκριμένα ποσοστά για την ένταξη στις ανάλογες κατηγορίες και επομένως είναι άδικος

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ούτως ώστε να διορθωθεί αυτή η αδικία και να προστατευτούν οι εν λόγω εργαζόμενοι και αν αυτές θα έχουν και αναδρομική ισχύ;

2) Τι προτίθεται να κάνει ούτως ώστε να μην υπερβούν τα αυστηρά χρονικά περιθώρια που απομένουν στους υπαλλήλους των οποίων απορρίφθηκαν οι ενστάσεις για να καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια;».

Σχόλια