default-image

Ο Γιάννης Σμαραγδής αποσύρει την έκθεση El Greco

Κρήτη
Ο Γιάννης Σμαραγδής αποσύρει την έκθεση El Greco

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαυδισμένος από την απαξίωση της έκθεσης Εl Greco αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπισαν κάποιοι από το Ηράκλειο, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής αποφάσισε να αποσύρει τη δωρεά και να ξανανοίξει την έκθεση σε άλλο χώρο.

Αφορμή και σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι επιστολή ανθρώπων του πολιτισμού του Ηρακλείου («αγνώστων σε μένα», όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο σκηνοθέτης) που επιτίθενται στον ίδιο και του ζητούν «να τα πάρει και να φύγει», αναφερόμενοι στην έκθεση.

Η σχετική επιστολή του Γιάννη Σμαραγδή έχει ως εξής:

«Η επιστολή με τις υπογραφές άγνωστων σε μένα ανθρώπων του πολιτισμού της πόλης μας με βρήκε στην Αντίμπ της Γαλλίας, όπου έζησε αυτοεξόριστος τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Καζαντζάκης, αηδιασμένος από τις κακοβουλίες και τις ανίερες επιθέσεις συγκαιρινών του ανθρώπων του πολιτισμού.

Θυμήθηκα μάλιστα πως ένας εξ αυτών, ο οποίος ήταν δυστυχώς Ηρακλειώτης, τον αποκαλούσε ως "τον χειρότερο συγγραφέα της Ευρώπης"... Θυμήθηκα, επίσης, πως ένας μέγιστος πρόγονός μας, ο Σωκράτης, όταν οι συμπολίτες του τον καταδίκασαν σε θάνατο, αποδέχτηκε άκριτα και αγόγγυστα την επιθυμία τους.

Αυτό σκοπεύω να κάνω κι εγώ.

Άκριτα αποδέχομαι την επιθυμία τους "να τα πάρω και να φύγω" όπως το απαίτησαν, και έτσι αποσύρω από την Πύλη Βηθλεέμ οριστικά και αμετάκλητα τη δωρεά της έκθεσης Εl Greco (η οποία ούτως ή άλλως είναι κλειστή και απαξιωμένη).

Η έκθεση θα μετακινηθεί όπου αποφασίσουμε μαζί με τη γυναίκα μου Ελένη, εκεί δηλαδή που την αγαπούν και τηn διεκδικούν. Δε θα μπω στη διαδικασία να διαπιστώσω αν πρόκειται για αυθόρμητη κίνηση πολιτών ή είναι αποτέλεσμα δημοτικών ή παραδημοτικών χαλκείων, γιατί ο χρόνος που μου απομένει δεν πρέπει να σπαταληθεί έξω από τη καθαυτή δημιουργία: έχω ένα χρέος προς τον Νίκο Καζαντζάκη και πρέπει να το επιτελέσω...

Αν, επίσης, οι υπογράφοντες ή κάποιοι από τις Αρχές δεν επιθυμούν να γίνουν τα γυρίσματα της ταινίας "Νίκος Καζαντζάκης" στην πόλη μας, και αυτό το κατανοώ: δε θα γίνουν γυρίσματα στο Δήμο Ηρακλείου.

Ωστόσο, αν χρειαστεί από τις περιστάσεις, τότε θα ομιλήσω δημόσια.

Όσο για τα τεκταινόμενα, κριτής όλων μας (υποθέτω) είναι η ανώτερη πνευματική πατρίδα, η οποία κρίνει τις πράξεις και τις συμπεριφορές όλων μας αδέκαστα από άλλο "πάτωμα" ασφαλώς...

Παραφράζοντας τον Καβάφη: Το Ηράκλειο είναι πάντα η αγαπημένη πολιτεία, με άρχοντες που στα μεγάλα και αμφίρροπα άλματα μου στάθηκαν, και έχουν ονόματα: Σηφάκης, Καράτζης, Λεμπιδάκης, Μεταξάς, Αλεξάκης, Δανδάλης, Βασιλάκης (κι ακόμα ένας που θα τον πω όταν πρέπει), αλλά και οι άγνωστοι Ηρακλειώτες άρχοντες αισθημάτων με τις μεγάλες όλο φως αγκαλιές, με δωρεάν προσφορά την αμόλευτη αγάπη τους.

Τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ όλους! Όσο για αυτούς που με καταδικάζουν, τους κατανοώ...

Γιάννης Σμαραγδής,

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News