Ειδήσεις

ΝΟΔΕ και αντιδήμαρχος συζήτησαν για τις κοινωνικές δομές

Μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση, που αφορούσε κατά κύριο λόγο τη διασφάλιση οργάνωσης και λειτουργίας όλων των κοινωνικών δομών στο Δήμο Ηρακλείου, είχε αντιπροσωπεία της ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας με την αρμόδια αντιδήμαρχο Ηρακλείου.

Στη συνάντηση που έγινε σήμερα μεταξύ της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου κ. Αθηνάς Σπανάκη-Κοχιαδάκη και αντιπροσωπείας της ΝΟΔΕ, αποτελούμενης από τους Νίκο Αντωνακάκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ. και υπ. Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, τον Γιάννη Βαρδαβά, μέλος και υπεύθυνο τομεάρχη Οικονομικού της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, και Ειρήνη Βολιτάκη, μέλος της ΝΟΔΕ και πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ηρακλείου, συζητήθηκαν λύσεις για τη συνέχιση λειτουργίας των κοινωνικών δομών αλλά και για το Δήμο Ηρακλείου.

Η κ. Σπανάκη ανέπτυξε από την πλευρά της όλες τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει με το στήσιμο των κοινωνικών δομών του Δήμου με δεδομένη τη λήξη των προγραμμάτων του "Δικτύου κατά της Φτώχειας", το οποίο μετά την τελευταία παράταση ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου και για το οποίο δεν έχουν διασφαλιστεί οι πόροι από το κεντρικό κράτος, αλλά και τη στρατηγική του Δήμου να αναπτύξει ένα νέο δίκτυο με αποκλειστικές δομές του Δήμου, όπως δημοτικό παντοπωλείο, δημοτικό φαρμακείο και ιατρείο, τον λαχανόκηπο τους ξενώνες κ.ά.

Από την πλευρά τους τα στελέχη της ΝΟΔΕ επισήμαναν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από τη χρήση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και με τη βοήθεια των πενιχρών δημοσίων πόρων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταφέρει να διατηρήσει αλλά και να αυξήσει τις κοινωνικές δομές που για χρόνια λειτουργούσαν με τη σημαντική στήριξη των Δήμων.

Δομές όπως το "Βοήθεια στο Σπίτι", Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων κ.ά. σήμερα υπάρχουν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς τους ανήμπορους πολίτες.

«Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο η διασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικών προγραμμάτων των δήμων μέχρι την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020», υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Όπως τονίστηκε θα πρέπει να γίνει παράταση της λειτουργίας όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων των Δήμων μέχρι την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα, όπως ειπώθηκε, απαιτείται η πλήρης χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος του ενδιάμεσου διαστήματος της λειτουργίας των δομών και η διασφάλιση της συνέχισης της εργασίας όλων των υπαλλήλων των δομών αυτών ώστε το κόστος αυτό να μη βαρύνει τους πενιχρούς πλέον προϋπολογισμούς των Δήμων.

Τονίστηκε δε και από τις δύο πλευρές ότι θα πρέπει άμεσα να επεκταθεί και να λειτουργήσει το πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλους τους δήμους της χώρας, όπως είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση και σήμερα εφαρμόζεται πιλοτικά στο Δήμο Μαλεβιζίου.

Τέλος, το κλιμάκιο της ΝΟΔΕ δεσμεύτηκε να μεταφέρει στα αρμόδια όργανα του κόμματος όλους τους προβληματισμούς που υπάρχουν για την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας των δομών ώστε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και αυτές να εξακολουθήσουν να υλοποιούνται μέχρι την ένταξή των προγραμμάτων αυτών στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 χωρίς αυτά να βαρύνουν τους εξασθενημένους έως ανύπαρκτους ίδιους πόρους των Δήμων.

Σχόλια