Ειδήσεις

Πανελλαδικές με τα μάτια ενός υποψηφίου 30 ετών

Ανάμεσα στους υποψηφίους που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις βρίσκονται και φέτος κάποια παιδιά που δεν είναι και τόσο... παιδιά. Είναι υποψήφιοι μεγαλύτερων ηλικιών, οι οποίοι διεκδικούν μια δεύτερη ευκαιρία στη γνώση και στη ζωή.

Ανάμεσά τους είναι ο Θάνος Μαμάκης, μαθητής του 6ου ΕΠΑ.Λ. στην ειδικότητα της Πληροφορικής. Ο Θάνος είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας του ΟΑΕΔ. Δούλεψε για κάποιο διάστημα, όμως σήμερα τα κοσμηματοπωλεία έχουν "χτυπηθεί" από την κρίση και προσπαθούν να "κρατηθούν", χωρίς πολλά "ανοίγματα" και προσωπικό. Άλλωστε, αυτήν την περίοδο το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται να αγοράσει κανείς είναι κοσμήματα...

Το πρόβλημα για αποφοίτους όπως τον Θάνο, όμως, είναι πως δεν μπορούν να βρουν δουλειά στην ειδικότητά τους. Επιπλέον, αποκλείονται από κάποιες άλλες εργασίες, καθώς το πτυχίο τους από τον ΟΑΕΔ δεν είναι ισότιμο με το απολυτήριο λυκείου.

Άνεργος καθώς ήταν, χωρίς οικογενειακές ή άλλες σημαντικές υποχρεώσεις, ο Θάνος Μαμάκης αποφάσισε να επενδύσει στο μέλλον του. Αντί να κάθεται να κλαίγεται, ανακοίνωσε στους γονείς του πως έχει σκοπό να επιστρέψει στα θρανία. Στα θρανία του 6ου ΕΠΑ.Λ. συγκεκριμένα, και όχι του Εσπερινού (που συνήθως επιλέγουν οι μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας), προκειμένου να τελειώσει νωρίτερα και να δώσει ταχύτερα μια νέα τροπή στη ζωή του.

Οι γονείς του, μόλις τους ανακοίνωσε τα σχέδιά του, ήταν πολύ θετικοί και υποστηρικτικοί. Του είπαν «όρμα» και ο Θάνος αυτό ακριβώς έκανε. Εξάλλου, όπως δήλωσε στη "Νέα Κρήτη", «απ' όλο αυτό δεν έχω τίποτα να χάσω. Μόνο να κερδίσω. Παραπάνω γνώσεις, εμπειρίες και όχι μόνο».

Στόχος του είναι να εισαχθεί στο Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Κρήτης και να αυξήσει τις πιθανότητες εξεύρεσης μιας αξιοπρεπούς εργασίας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να φύγει από το πατρικό του σπίτι και να χαράξει μια νέα πορεία στη ζωή του.

«Είμαι αποφασισμένος να μη με ταΐζουν οι γονείς μου μια ζωή. Το ΤΕΙ, όπου ευελπιστώ να περάσω, θα το τελειώσω γρήγορα και, αν τα πράγματα δεν έχουν φτιάξει ώστε να βρω στην Ελλάδα δουλειά, αν δω ότι δεν προχωράει, τότε θα φύγω για το εξωτερικό», αναφέρει ο Θάνος, που έχει έναν αδερφό ήδη ξενιτεμένο για δουλειά στην Ολλανδία.

Ερωτηθείς ποια είναι η διαφορά τού να δίνεις πανελλαδικές στα 30 και στα 17, απαντά: «Είναι μεγάλη η διαφορά. Στα 30 ό,τι γίνεται, γίνεται συνειδητά. Με στόχο. Στα 30 έχει πήξει το μυαλό και, όταν βρίσκεται μέσα στην τάξη, είσαι πραγματικά εκεί. Ό,τι κι αν γίνεται γύρω σου, εσύ είσαι συγκεντρωμένος και παρακολουθείς το μάθημά σου».

Τα χθεσινά θέματα τού φάνηκαν βατά, τόσο στην Έκθεση όσο και στις ασκήσεις.

Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια