default-image

Έτρεξε νερό… έξι μέρες μετά

Κρήτη
Έτρεξε νερό… έξι μέρες μετά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε μόλις χθες η σταδιακή αποκατάσταση της υδροδότησης για να ξαναπάρουν νερό οι περίπου 50 χιλιάδες "διψασμένοι" κάτοικοι πολλών περιοχών του Ηρακλείου, που από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας είχαν δει τις βρύσες τους να σταματούν να τρέχουν. Μάλιστα μεσολάβησε το σαββατοκύριακο και άρχισαν να αδειάζουν και τα ντεπόζιτα, με τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΗ να είναι "άφαντοι".

Τα παράπονα προς τη "Νέα Κρήτη" έπεφταν "βροχή" για τη συμπεριφορά της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου, που πάντως με τις ανακοινώσεις της εκφράζει δημόσια συγνώμη, με όλους που έχουν πέσει θύματα αυτής της ιστορίας να βρίσκονται κυριολεκτικά με το βλέμμα στραμμένο... στις βρύσες τους!

Μόλις στο ξεκίνημα του καλοκαιριού, με ένα χειμώνα που "φρόντισε" για μας, προκειμένου να υπάρχει νερό στον υδροφόρο ορίζοντα και να μην έχουμε προβλήματα που να επιβάλλουν διακοπές υδροδότησης λόγω οικονομίας. Αλλά ανά πάσα στιγμή, μία βλάβη μπορεί να τινάξει στον αέρα την ομαλή υδροδότηση των νοικοκυριών. Βέβαια, αυτά είναι "ανθρώπινα". Όμως, ο κόσμος δεν έχει μείνει καθόλου ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση που συνάντησε από τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΗ ως προς την παροχή ενημέρωσης, αλλά και ως προς τη συνέπεια στις εργασίες αποκατάστασης του προβλήματος.

Μάλιστα, διερωτώνται αν τώρα που είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού έχουμε τέτοιες καταστάσεις, τι θα γίνει όταν το καλοκαίρι προχωρήσει και αυξηθεί και η κατανάλωση του νερού, με συνέπεια μία βλάβη να δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα;

Η ανακοίνωση… «Ζητούμε κατανόηση...»

Χθες, πάντως, η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΥΑΗ ανέφερε ότι «ήδη (;) έχει ξεκινήσει η σταδιακή αποκατάσταση του προβλήματος υδροδότησης που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες περιοχές της πόλης του Ηρακλείου.

Το πρόβλημα προέκυψε μετά από βλάβες στα αντλητικά συγκροτήματα δύο γεωτρήσεων στην περιοχή του Θραψανού, οι οποίες και υδροδοτούν τη δεξαμενή στην Πάνω Φορτέτσα που δίνει νερό στα υψηλά σημεία της πόλης.

Η ΔΕΥΑΗ εκτιμά ότι τόσο οι δεξαμενές όσο και τα δίκτυα υδροδότησης έχουν ήδη αρχίσει να γεμίζουν νερό (είχαν αδειάσει λόγω της βλάβης τα τελευταία 24ωρα) και η πλήρωση για την αποκατάσταση της υδροδότησης αναμένεται να ολοκληρωθεί, σταδιακά, το αργότερο μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διανομή του νερού δίνονται καθημερινά στον πενταψήφιο αριθμό 11122 (χωρίς κωδικό κλήσης 2810). Η ΔΕΥΑΗ ζητά την κατανόηση του κοινού».

Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού

Το μη χείρον βέλτιστον για τον αγροτικό κόσμο του δήμου Ηρακλείου που θα επιβαρυνθεί μεν με αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, αλλά που, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΗ, είναι χαμηλότερες από ό,τι αρχικά είχε αποφασιστεί. Ένας έντιμος δηλαδή συμβιβασμός, όπως περιγράφεται στη σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, επί των αυξήσεων που θα υποστούν οι αγρότες των περιοχών της ενδοχώρας του δήμου...  

Όπως συνέβη και στην περίπτωση των τελών αποχέτευσης, οι κάτοικοι των πρώην αγροτικών δήμων που συνενώθηκαν με το δήμο Ηρακλείου (Γοργολαϊνίου-Παλιανής-Τεμένους) πληρώνουν το τίμημα της καλλικρατικής συνένωσής τους με το μεγάλο μητροπολιτικό δήμο της Κρήτης.

Το τίμημα εν προκειμένω είναι η εξίσωση της τιμολόγησης της ύδρευσης για τις αγροτικές περιοχές της ενδοχώρας με την τιμολόγηση των οικιακών, αστικών υδρευτικών καταναλώσεων. Η προηγούμενη δημοτική Αρχή είχε αποφασίσει η εξίσωση των τιμολογίων να συμβεί σταδιακά, τμηματικά, σε βάθος δηλαδή χρόνων, και όχι απότομα. Κανονικά η οριστική προσαρμογή των τιμολογίων ήταν προγραμματισμένη για πέρσι. Ένεκα όμως δημοτικών εκλογών μετατέθηκε για φέτος. Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί σήμερα να επικυρώσει αυξήσεις που, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΗ, είναι ήπιες και όχι τσουχτερές...

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση του προέδρου της ΔΕΥΑΗ Νίκου Φακουρέλη, «το προηγούμενο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ είχε αποφασίσει το 2011 την κατ' έτος αναπροσαρμογή της τιμολόγησης ύδρευσης για τις δημοτικές ενότητες Γοργολαϊνίου-Παλιανής-Τεμένους. Είχε ορίσει ότι από τη 1/1/2014 το τιμολόγιο θα αναπροσαρμοστεί στο ύψος του ισχύοντος για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές του δήμου Ηρακλείου. Λόγω δημοτικών εκλογών, νέα ημερομηνία αναπροσαρμογής ορίστηκε η 1η/1/2015. Η υπηρεσία αναπροσάρμοσε, ως είχε υποχρέωση, το τιμολόγιο. Λόγω όμως των εντονότατων διαμαρτυριών από τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων των εν λόγω Δημοτικών Ενοτήτων, που θεώρησαν το τιμολόγιο υπερβολικά υψηλό, η υπηρεσία επεξεργάστηκε συμβιβαστική πρόταση. Το νέο τιμολόγιο που συμφωνήθηκε είναι:

- Για 0-50 κυβικά: 0,67 ευρώ/κυβικό.

- Για 51-100 κυβικά: 0,80 ευρώ/κυβικό.

- Για 101-200 κυβικά: 1,30 ευρώ/κυβικό.

- Για 201 κυβικά και πάνω: 2 ευρώ/κυβικό».

Όπως διευκρινίζεται στην εισήγηση, το νέο αυτό τιμολόγιο θα αφορά μόνο στις παροχές ύδρευσης που ανήκουν σε κατ' επάγγελμα αγρότες (ασφαλισμένους στον ΟΓΑ) στις τοπικές κοινότητες των πρώην δήμων και επίσης, για λόγους ισονομίας, και στους αγρότες από τις κοινότητες Βούτες, Σταυράκια, Δαφνές, Σκαλάνι, Βασιλειές, Σύλλαμο και Άγιο Βλάση. Για τους μη αγρότες των περιοχών αυτών θα ισχύσει το κανονικό τιμολόγιο. Η αποχέτευση θα υπολογίζεται όπως στο ισχύον σημερινό τιμολόγιο, δηλαδή στο 60% της αξίας του νερού...

Χριστόφορος Παπαδάκης, Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News