Ειδήσεις

Ρωσικό πρακτορείο τετραπλασιάζει τους επισκέπτες στην Κρήτη

Ανάσα στην τουριστική κίνηση από τη Ρωσία, που αθροιστικά εμφανίζει μείωση ως προς τον αριθμό των επισκεπτών στην Κρήτη φέτος σε σχέση με πέρυσι, δίνει το μεγάλο ρωσικό πρακτορείο ΑΝΕΧ, που σε συνεργασία με την DELTA ΝΕΤ τετραπλασιάζει για φέτος τον αριθμό των επισκεπτών του στην Κρήτη και από 10 χιλιάδες που ήταν πέρυσι οι θέσεις, φέτος υπολογίζεται να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις 40 με 45 χιλιάδες. Την ίδια ώρα, πάντως, το πρακτορείο έχει στη διάθεσή του στοιχεία που δείχνουν ότι φέτος σε σχέση με πέρυσι θα έχουμε αθροιστικά μείωση των Ρώσων επισκεπτών!

Παρά τη μείωση, λοιπόν, στις αφίξεις Ρώσων τουριστών μέσα στο Μάιο, ένας από τους μεγαλύτερους tour operators της Ρωσίας, το πρακτορείο ANEX, τετραπλασιάζει τον αριθμό των Ρώσων επισκεπτών στην Κρήτη. Αν και το πρόσημο σε γενικές γραμμές και σε σχέση με τα περσινά νούμερα είναι αρνητικό, η ρωσική αγορά φαίνεται να ανακάμπτει και μάλιστα δυναμικά, με επισκέπτες που κλείνουν πακέτα την τελευταία στιγμή.

Στην Κρήτη χθες το πρακτορείο ANEX, που συνεργάζεται με την DELTA NET, φιλοξένησε 40 ιδιοκτήτες μεγάλων τουριστικών γραφείων της Ρωσίας, που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, την ώρα πάντως που στην αγορά της Χερσονήσου, όπως λένε ειδικά οι ιδιοκτήτες γουναράδικων, η μείωση των Ρώσων τουριστών έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην τουριστική κίνηση.

Όπως εξήγησε η διευθύντρια Μάρκετινγκ του μεγάλου τουριστικού πρακτορείου Άννα Αναβατσόφσκα, που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στους Ρώσους που επιλέγουν ειδικά την Κρήτη για τις διακοπές τους, «η Κρήτη και γενικότερα η Ελλάδα είναι εδώ και πολλά χρόνια από τους αγαπημένους προορισμούς των Ρώσων τουριστών. Εμείς, ως ΑΝΕΧ TOUR, τετραπλασιάσαμε τον αριθμό των θέσεων, επειδή βλέπουμε τι ζητάει ο κόσμος. Κι αυτό που ζητάει είναι... Κρήτη».

Τα μηνύματα πάντως, όπως τόνισε τόσο η Ρωσίδα διευθύντρια Μάρκετινγκ του ΑΝΕΧ όσο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DELTA NET Μιχάλης Βαμιεδάκης, δεν είναι αποθαρρυντικά, εξηγώντας από τη μια ότι οι Ρώσοι, παρά τη βελτίωση των οικονομικών, λόγω των "κανονιών" που έριξαν πολλά τουριστικά πρακτορεία, αναζητούν διασφάλιση, και από την άλλη ότι, ούτως ή άλλως, πρόκειται για επισκέπτες που αποφασίζουν και κλείνουν την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με τον κ. Βαμιεδάκη, «για να είμαστε ρεαλιστές δεν περιμένουμε στο σύνολο, να πλησιάσουμε τα περυσινά νούμερα. Βλέπουμε όμως ότι υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως το ΑΝΕΧ TRAVEL, ο συνεργάτης του DELTA NET, που έχει καταφέρει να τετραπλασιάσει τα νούμερά του σε σχέση με πέρυσι. Και πραγματικά αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία».

Μ. Βαμιεδάκης: Μείωση... αλλά όχι κατάρρευση

Τώρα, σε ό,τι αφορά τη γενικότερη μείωση από πέρυσι, ο κ. Βαμιεδάκης τονίζει χαρακτηριστικά: «Σίγουρα δεν είναι η απόλυτη κατάρρευση που φοβούνταν κάποιοι. Και όπως δείχνουν τα πράγματα σε σύνολο, η αγορά θα είναι μειωμένη σε ποσοστό περίπου 20%. Αυτό πάλι θα πρέπει να το λέμε με κάθε επιφύλαξη, διότι δεν υπάρχει μεγάλος όγκος κρατήσεων. Μπορεί τα δεδομένα να αλλάξουν. Και μπορεί είτε να αυξηθούν ή και να μειωθούν τα νούμερα αυτά».

Στην αγορά πάντως της Χερσονήσου και ειδικά στα γουναράδικα η μείωση των τουριστών από τη Ρωσία, όπως λένε, έχει φανεί για τα καλά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, η πτώση μέχρι στιγμής δεν είναι μικρότερη από... 95% στη ζήτηση σε αυτά τα καταστήματα και ίσως και παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.

Πολλά από τα γουναράδικα της περιοχής παραμένουν ακόμη κλειστά, αναμένοντας αυτό το ρεύμα που και οι ίδιοι ελπίζουν ότι θα αλλάξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Το άσχημο της υπόθεσης είναι», σύμφωνα με τους ίδιους, «ότι υπάρχουν πολλά μαγαζιά που είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά».

Χριστόφορος Παπαδάκης, Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια