default-image

Ξεσηκωμός για τις ΒΑΠΕ στο Μαλεβίζι

Κρήτη
Ξεσηκωμός για τις ΒΑΠΕ στο Μαλεβίζι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκέντρωση των κατοίκων πολλών χωριών του Μαλεβιζίου, για να γίνει η ενημέρωσή τους από ευαισθητοποιημένους επιστήμονες και να ανταλλάξουν απόψεις για μια λαϊκή και δυναμικά οργανωμένη αντίδραση, που στόχο θα έχει να αποτρέψει τα όποια σχέδια εγκατάστασης Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ορεινό Μαλεβίζι και στους πρόποδες του Ψηλορείτη (!), θα διεξαχθεί στις 11:30 το πρωί της ερχόμενης Κυριακής στην Τύλισο.

«Όλοι μαζί, ενωμένοι σαν γροθιά, να μην αφήσουμε να αλλοιώσουν την περιοχή μας», είναι το βασικό μήνυμα που απορρέει από τη διοργάνωση αυτή, ενώ αναμένεται να καταλήξει και σε ψήφισμα διαμαρτυρίας προς την κεντρική εξουσία!

Όπως λένε οι διοργανωτές, ουδείς εφησυχασμός θα πρέπει να υπάρχει απέναντι στα βρόμικα σχέδιά τους, που στο χώρο της παραγωγής "πράσινης" ενέργειας, με τον τρόπο που θα γίνει στην πραγματικότητα, θα υπάρξει βιασμός του περιβάλλοντος, για χάρη όχι της εξοικονόμησης ενέργειας για τις ανάγκες του νησιού μας, αλλά για την εξυπηρέτηση τεράστιων οικονομικών συμφερόντων.

Στη λαϊκή συνέλευση της Κυριακής έχουν ειδοποιηθεί να κινητοποιήσουν τον κόσμο των χωριών τους, από την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων που έχει τη βασική διοργάνωση, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Τυλίσου, Αστυρακίου, Μαράθου, Δαμάστας, Μονής, Καμαριώτη, Αδηνοχωρίου και Καμαρακίου.

Συγκεκριμένα, το θέμα θα είναι η Β' φάση του χωροταξικού Κρήτης και ειδικότερα η χωροθέτηση των ΒΑΠΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Τυλίσσου. Από το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη, θα βρίσκονται εκεί για να μιλήσουν δασολόγος και αρχιτέκτονας.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο γενικός γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αστυρακίου Άρης Κουκιαδάκης τόνισε ότι «όλοι οι κάτοικοι είναι κάθετα αντίθετοι με αυτά τα σχέδια. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα θέμα, το οποίο, αν προχωρήσει, η περιοχή θα ισοπεδωθεί». Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο κ. Κουκιαδάκης καταγγέλλει ότι υπάρχουν κάποιοι σε ψηλά κλιμάκια, που σκοπίμως προσπαθούν να καλλιεργήσουν δημοσίως την άποψη ότι «ας το βάλουμε αυτό το θέμα και μπορεί και να μη γίνει τίποτα. Να μείνει μόνο στα χαρτιά»! Και σχολιάζει ο κ. Κουκιαδάκης ότι «δεν ευσταθεί αυτό το επιχείρημα. Αν μπει στο Χωροταξικό της περιοχής κάτι τέτοιο, είναι ζήτημα χρόνου. Και μπορεί η κρίση να έχει επηρεάσει κάπως τα πράγματα, αλλά ήδη υπάρχουν εταιρείες που ανά πάσα στιγμή μπορούν να μπουν στο παιχνίδι και να ισοπεδώσουν την περιοχή»!

Και υπενθύμισε ότι υπάρχει και ο σχεδιασμός για την καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, που θα γίνει από... τον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, βάσει των προτεινόμενων σχεδιασμών, που έρχονται σε αντίθεση με τη δέσμευση της ΔΕΗ να μετακομίσει στη θέση Κορακιά.

Όπως λένε οι τοπικοί φορείς του δήμου Μαλεβιζίου, «εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με την υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης. Ας γίνει όμως από την Κορακιά. Δε θα δεχτούμε ούτε την παραμονή, ούτε την επέκταση του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, στο όνομα της καλωδιακής διασύνδεσης».

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι αποτελεί πολύ μεγάλο επιχείρημα για το γεωπάρκο του Ψηλορείτη. «Μέχρι το Σεπτέμβριο μπορεί να υπογραφεί και να μπει υπό τη σκέπη της UNESCO. Και είναι το μοναδικό έργο που δεν το πιάνει ούτε "Fast Track". Όταν ακόμα και στις περιοχές Νatura "Fast Track" μπαίνει»...

Κι όμως. Όπως μας αποκαλύπτει ο ίδιος, όταν η μελετήτρια άκουσε τους κατοίκους να της μιλούν για το γεωπάρκο, να της εξηγούν ότι μία πολύ μεγάλη έκταση χαρακτηρίζεται από περιοχή άγριας ζωής και πολλά άλλα ανάλογα επιχειρήματα για την ιδιαιτερότητα της ευρύτερης περιοχής, η απάντησή της ήταν... «και πού θα τις βάλω εγώ τις Ανανεώσιμες;»...

Ανταποδοτικά οφέλη: «Κανένα συμφέρον για τους κατοίκους»

Τι γίνεται, όμως, με τα περίφημα "ανταποδοτικά οφέλη"; Ο Άρης Κουκιαδάκης υποστηρίζει: «Κανένας κάτοικος απ' όλο το Μαλεβίζι δε θα έχει κανένα συμφέρον. Κανένα αντάλλαγμα. Λόγια μπορεί να έχουμε. Αλλά στην πραγματικότητα αντάλλαγμα δε θα υπάρχει κανένα».

Καταλήγοντας, ο κ. Κουκιαδάκης λέει: «Βασικό είναι να έρθει ο κόσμος να τον ενημερώσουμε. Να βγάλουμε κάποια ψηφίσματα τα οποία θα τα κοινοποιήσουμε σε όλους. Και θα δούμε από 'κει και πέρα τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Εμείς θα ήμαστε παρόντες και σε όλες τις σχετικές διαδικασίες Δημοτικών Συμβουλίων, του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ.λπ. Το πιο πιθανόν είναι να βγάλουμε κάποια επιτροπή για το σκοπό αυτό».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News