default-image

"Μαϊμού" ελεγκτές δρουν στην Κρήτη

Κρήτη
"Μαϊμού" ελεγκτές δρουν στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοένα και πυκνώνουν οι καταγγελίες το τελευταίο διάστημα για τη δράση ελεγκτών... μαϊμού. Μετά τις πρόσφατες περιπτώσεις απατεώνων στα Χανιά, που προσποιούνταν στελέχη του ΣΔΟΕ ή άτομα που διέθεταν υψηλές γνωριμίες με σκοπό την εξαπάτηση ανυποψίαστων επιχειρηματιών και την είσπραξη χρηματικών ποσών για τυχόν τακτοποίηση φορολογικών εκκρεμοτήτων, νέα κρούσματα εμφανίζονται αυτή τη φορά στο Ρέθυμνο. Μάλιστα... εξ ονόματος της Περιφέρειας!

Η τελευταία περίπτωση καταγράφεται μόλις την περασμένη εβδομάδα σε χωριό του Μυλοποτάμου. Διά τηλεφώνου ζητήθηκε από φουρνάρισσα να καταβληθεί χρηματικό ποσό πριν από έλεγχο για παράβολα. Το γεγονός καταγγέλθηκε από το γιο της τηλεφωνικά στο τμήμα αδειών και συγκεκριμένα στο παλιό τμήμα Βιομηχανίας, όπου περιλαμβάνει και μικρές εταιρείες που χρησιμοποιούν μηχανήματα.

Ο άνθρωπος που πήρε τηλέφωνο τη γυναίκα, όπως μας ανέφερε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου κ. Μιχάλης Δαράκης, χρησιμοποίησε την Περιφέρεια. Ο κ. Δαράκης πληροφορήθηκε αμέσως για το περιστατικό από την υπάλληλο του Τμήματος Αδειών, που ήταν και ο αποδέκτης του τηλεφωνήματος του γιου της φουρνάρισσας. Ο τελευταίος ρωτούσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει περίπτωση να ζητήσετε χρήματα σε έναν έλεγχο τακτικό ή έκτακτο;».

Και η απάντηση φυσικά ήταν αρνητική, διότι, όπως τόνισε στη "Νέα Κρήτη" η αντιπεριφερειάρχης κ. Λιονή, όχι μόνο δε ζητούν χρήματα οι ελεγκτές, καθώς απαγορεύεται από το νόμο, αλλά δεν ειδοποιούν και για ελέγχους.

Ο κ. Δαράκης υπογράμμισε πως οι επιχειρηματίες, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης από τους επιτήδειους, θα πρέπει να ζητάνε από τους ελεγκτές την ειδική ταυτότητα του ελεγκτή και τη σχετική εντολή ελέγχου.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι εφοδιασμένοι με μια εντολή ελέγχου, κι έχει το δικαίωμα ο πολίτης να ταυτοποιεί σε σχέση με την ταυτότητα του ελεγκτή. Εάν έχει αμφιβολία, έχει δικαίωμα από την υπηρεσία της Περιφέρειας να ζητά διευκρινίσεις».

Παράλληλα, ανέφερε πως ο τρόπος που κινήθηκε ο πολίτης στο χωριό του Μυλοποτάμου ήταν "σωστός" και η υπηρεσία, όπως είπε, ξεκαθάρισε ότι «δεν υφίσταται υποχρέωση να πληρώσει με οποιοδήποτε τρόπο οποιοδήποτε ποσό».

Στο μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε και στον ίδιο τον κ. Δαράκη πως το ποσό που ζητήθηκε να καταβληθεί στον επιτήδειο που τηλεφώνησε ήταν μικρό. Τέλος, ο κ. Δαράκης επισήμανε πως οι υπηρεσίες και στην Περιφέρεια λειτουργούν με κανόνες και ο πολίτης έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει τα δικαιώματά του και να διευκολύνει τον κάθε έλεγχο.

«Είμαστε σε ετοιμότητα για την αποτροπή και την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων», κατέληξε.

Χαρακτηριστικά πάντως ήταν τα όσα ανέφερε τα προηγούμενα 24ωρα σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, η οποία ενημερώνει τους πολίτες και ειδικότερα, όπως τονίζεται, «τους επιχειρηματίες του νομού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις ελέγχων εξ ονόματος υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, ειδικά όταν αυτοί συνοδεύονται από ταυτόχρονη απαίτηση άμεσης καταβολής χρηματικού ποσού σε μετρητά ή προϊόντα.

Συνιστάται να ζητάνε τα στοιχεία του ελεγκτή και της υπηρεσίας που διέταξε τον εκάστοτε έλεγχο και κατά προτίμηση να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία για επιβεβαίωση, καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα, ιδιαίτερα σε περιοχές της ενδοχώρας, επιτήδειοι να επικοινωνούν τηλεφωνικά με επιχειρήσεις και επικαλούμενοι υπηρεσιακή ιδιότητα να ζητούν την πληρωμή παραβόλου».

Δεκάδες οι επιχειρηματίες που πέφτουν στην παγίδα τους

Τον προηγούμενο μήνα, όπως ανέφερε ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κρήτης κ. Γιώργος Αντωνάκης, δεν ήταν λίγοι οι επιχειρηματίες στα Χανιά που έπεσαν στην παγίδα αετονύχηδων, προσφέροντας σημαντικά χρηματικά ποσά στους "μαϊμού" ελεγκτές, ευελπιστώντας να μην τους πιάσει η "τσιμπίδα" του ΣΔΟΕ.

Μάλιστα, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Δυτικής Κρήτης εφιστούσε την προσοχή στους επιτήδειους, που επικαλούνται υψηλές γνωριμίες με την εφορία και το υπουργείο Οικονομικών, ενεργώντας ως στελέχη του ΣΔΟΕ.

Παράλληλα είχε προχωρήσει και σε ανακοίνωση που ανέφερε: «Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Δυτικής Κρήτης, μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής 24/04/2015, αποφάσισε να προβεί, μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, στην παρακάτω δήλωση ενημέρωσης για λόγους διασφάλισης δημοσίου συμφέροντος.

Ενημερώνει τα μέλη του οικονομολόγους-λογιστές ότι το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκαν επιτήδειοι στα Χανιά, που, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική δυσπραγία τόσο των φυσικών και νομικών προσώπων, προσποιήθηκαν είτε ότι είναι στελέχη του ΣΔΟΕ, είτε ότι διαθέτουν υψηλές γνωριμίες, με σκοπό την εξαπάτησή τους και την είσπραξη χρηματικών ποσών για τυχόν τακτοποίηση φορολογικών εκκρεμοτήτων.

Μετά τα κρούσματα αυτά, το ΟΕΕ Δυτικής Κρήτης ενημερώνει το κοινό ότι οι έλεγχοι είτε από τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ είτε από τα κλιμάκια των τοπικών εφοριών διενεργούνται μετά την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας των ελεγκτών και της σχετικής εντολής ελέγχου.

Επίσης, για την τακτοποίηση οποιουδήποτε φορολογικού θέματος ο φορολογούμενος οφείλει να απευθύνεται στις αρμόδιες φορολογικές Αρχές προσωπικώς, είτε μέσω οικονομολόγων-λογιστών-φοροτεχνικών που διαθέτουν την απαιτούμενη από το νόμο ταυτότητα λογιστή από το ΟΕΕ, είτε από δικηγόρους εγγεγραμμένους στον αρμόδιο τοπικό Δικηγορικό Σύλλογο.

Για οποιοδήποτε θέμα μπορούν να απευθύνονται στο ΟΕΕ, στα τηλ. 28210/94.505 και 28210/95.001 και να αναζητήσουν στοιχεία των αδειούχων λογιστών».

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News