Ειδήσεις

Συνάντηση Επιτροπής Συλλόγων για τη βόσκηση με Β. Αποστόλου

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου αντιπροσωπεία της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων για τη βόσκηση μετέβη στις Αρχάνες προκειμένου να συναντήσει τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Β. Αποστόλου στην πραγματοποιούμενη περιοδεία του στο νομό Ηρακλείου.

«Στη δημόσια παρέμβαση μας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και σε συνεργασία με κατοίκους από τον Δήμο Μαλεβιζίου και άλλες περιοχές της Κρήτης τονίστηκε ότι το ακολουθούμενο μοντέλο κτηνοτροφίας είναι βασικός αντιαναπτυξιακός παράγοντας - είναι θυσία της παραγωγικότητας προς όφελος των επιδοτήσεων - με τεράστιες επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή, στην ήπια τουριστική ανάπτυξη και στο μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Κρήτης», αναφέρει η Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων για τη βόσκηση σε ανακοίνωσή της.

Ενώ εκτιμά πως «η εγκληματική αδιαφορία για τις επιπτώσεις αυτές, έχει συντελέσει ώστε να έχουν επικρατήσει συνθήκες άκρατης ανομίας, με βίαιο εκτοπισμό αγροτών από τις περιουσίες τους, με τη μετατροπή πηγών, δημόσιων χώρων, αρχαιοτήτων, νεκροταφείων, ακόμα και αυλές σπιτιών σε κοπρότοπους, που δεν τιμούν τον τόπο μας και απαιτούμε το αυτονόητο, δηλαδή την άμεση εφαρμογή της έννομης τάξης, πριν από οποιοδήποτε διάλογο και σχεδιασμό».

Σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό παρουσίασαν υπόμνημα με τις προτάσεις τους για «ένα βιώσιμο μοντέλο κτηνοτροφίας στον Δήμο Ιεράπετρας» και τόνισαν ότι τους βρίσκει αντίθετους «η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται διαχρονικά το σοβαρότατο αυτό ζήτημα».

Η προβολή των θέσεων και προτάσεων τους, «που έχουν διαμορφωθεί μέσα από πορεία συζητήσεων, διαβουλεύσεων και την συμβολή ειδικών επιστημόνων - στοχεύει στην πρόκληση ανοικτού και ουσιαστικού δημοσίου διαλόγου. Με σύνθεση απόψεων και χωρίς αποκλεισμούς. Οι δράσεις της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων για την βόσκηση αναδεικνύουν την μοναδική ευκαιρία να αναζητήσουμε ένα πρωτοποριακό μοντέλο κτηνοτροφίας (αλλά και γενικότερα ανάπτυξης) για τον τόπο μας και να το προτείνουμε εμείς αντί να δεχόμαστε σιωπηλά τις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης» τονίζουν.

Καταλήγοντας επισημαίνουν: «Στην προσπάθεια αυτή προσβλέπουμε στην ουσιαστική συμπόρευση και επικοινωνία με την Δημοτική Αρχή (στην οποία ήδη έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας), τις παρατάξεις (ελπίζουμε να γίνει, επιτέλους, μια μονοθεματική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για αυτό το θέμα) αλλά και με όλους εκείνους τους πολίτες - εννοείται και τους κτηνοτρόφους- που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία».

Σχόλια