default-image

Χανιά: Με επιτυχία το συνέδριο για τη Μάχη της Κρήτης

Κρήτη
Χανιά: Με επιτυχία το συνέδριο για τη Μάχη της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του συνεδρίου για τη Μάχη της Κρήτης, που οργάνωσαν στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης, το Στρατιωτικό Μουσείο Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης.

Τις εργασίες του συνεδρίου ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Την κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Βουλγαράκης.

Στις 26 ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο - οι περισσότερες από νέους επιστήμονες και ερευνητές - αναδείχθηκαν νέα στοιχεία για τις τεχνικές-στρατιωτικές παραμέτρους της σύγκρουσης, το γεωπολιτικό περίγυρο και τη γενικότερη συγκυρία του πολέμου, την εσωτερική πολιτική, τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους της Μάχης και της Κατοχής στην Κρήτη, τα δημογραφικά κενά, που δημιούργησε η τραγική αυτή περίοδος, και τις συνέπειές τους.

Η αξιοποίηση πρόσθετων ιστορικών πηγών - ανάλυση φωτογραφιών - απασχόλησε επίσης τους συνέδρους.

Επισημάνθηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Μάχης της Κρήτης σε σχέση με τη γενικότερη πορεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τονίστηκε η ειδική σημασία της ευρύτατης συμμετοχής του αγροτικού πληθυσμού της Κρήτης στις πολεμικές επιχειρήσεις και την προάσπιση του νησιού.

Ο μη προβλέψιμος από τα στρατιωτικά επιτελεία λαϊκός ξεσηκωμός, πέρα από τις στρατιωτικές του επιπτώσεις, έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο του τότε πολέμου το λαϊκό παράγοντα.

Ο τελευταίος έδωσε υλική υπόσταση στην ως τότε αφηρημένη έννοια της Αντίστασης - όπως την είχε διατυπώσει ο στρατηγός Ντε Γκολ μετά την κατάληψη της Γαλλίας ένα χρόνο νωρίτερα - και προανήγγειλε τη μετέπειτα μετατροπή της σε βασικό παράγοντα του πολέμου, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του γερμανο-σοβιετικού πολέμου, ένα σχεδόν μήνα μετά τη Μάχη της Κρήτης.

Αναδείχθηκε επίσης η αντίδραση των κατακτητών που, για πρώτη φορά στο πλαίσιο του τότε πολέμου, που έφερε στο προσκήνιο τη θηριωδία των "αντιποίνων" με τη θανάτωση, το καλοκαίρι του 1941, περισσοτέρων από δύο χιλιάδες κατοίκων του νησιού για "αντίποινα" και για γενική τιμωρία και τρομοκράτηση ενός λαού που αντιστάθηκε.

Στο νησί της Κρήτης η σκηνοθεσία εντυπωσιασμού, που είχαν οργανώσει οι ναζί για να επιδείξουν την ανωτερότητα των τεχνικών τους μέσων και την αποφασιστικότητα των στρατευμάτων τους, κατέληξε, χάρη στο λαό της Κρήτης, στην αποκάλυψη του αληθινού προσώπου του ναζισμού: μιας δολοφονικής, απάνθρωπης πολιτικής και ιδεολογίας.

Ειδικές αναφορές έγιναν για τους πρωταγωνιστές της ένοπλης λαϊκής αντίστασης, την οικονομική εκμετάλλευση του νησιού, το δωσιλογισμό και την πλήρη καταστροφή της εβραϊκής κοινότητας του νησιού ως επακόλουθο της ναζιστικής κατάκτησης.

Τα λογοτεχνικά αποτυπώματα της μάχης, του θανατικού και της υποδούλωσης έκλεισαν, μαζί με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, τις ανακοινώσεις του συνεδρίου.

Με ανακοίνωσή τους οι οργανωτές ευχαριστούν «τους εισηγητές στο συνέδριο, και τους χορηγούς που επέτρεψαν τη διεξαγωγή του.

Και αυτοί είναι: η Ιερά μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και η Ενορία του Αγίου Γερασίμου Νεροκούρου, ο Δήμος Χανίων, το ΙΝΚΑ Χανίων, η ΑΝΕΚ και η BLUE STAR FERRIES, η αεροπορική εταιρεία AEGEAN, το ξενοδοχείο "Γερανιώτης" στον Πλατανιά, το ξενοδοχείο "Santa Marina Beach" στην Αγία Μαρίνα, το ξενοδοχείο "Ακάλι" στα Χανιά, το ξενοδοχείο "Ρόδον", επίσης στα Χανιά, το "Kurmulis Studios" στον Κάτω Σταλό και τον Εμμανουήλ Μιχαηλάκη, γιατρό.

Οι οργανωτές του συνεδρίου αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν όλως ιδιαιτέρως τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, τον Εμμανουήλ Κελαϊδή, γενικό γραμματέα του Πνευματικού Κέντρου, τη Σούλα Ζώτου, φιλόλογο, καλλιτεχνική υπεύθυνη στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, και τον Χρίστο, το χειριστή των μηχανημάτων του Πνευματικού Κέντρου, για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση και επιτυχία του συνεδρίου».

Τέλος, οι οργανωτές αναγγέλλουν τη δημοσίευση των υλικών του συνεδρίου σε σύντομο διάστημα, ελπίζοντας, όπως αναφέρουν, ως προς αυτό και στη βοήθεια της Πολιτείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News