default-image

Ντοκουμέντα της Κατοχής στη στοά Μακάσι

Κρήτη
Ντοκουμέντα της Κατοχής στη στοά Μακάσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εξαιρετικά σημαντική έκθεση φωτογραφίας, που περιλαμβάνει τα εκπληκτικά φωτογραφικά ντοκουμέντα του αρχείου Κουτουλάκη, θα φιλοξενήσει από αύριο η στοά Μακάσι!

Πρόκειται για 70 φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων και αρκετές ανέκδοτες, που θα μπορεί να θαυμάσει το ηρακλειώτικο κοινό από αύριο, καθώς στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης που τις φιλοξενεί.

Η έκθεση βρίσκεται στη στοά Μακάσι στα ενετικά τείχη, απέναντι από το Πολιτιστικό Κέντρο, όπου επίσης αύριο, στις 5 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα "Η Μάχη της Κρήτης και η Κατοχή: πολιτικές, ιστορικές και νομικές διαστάσεις" που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Μαλεβιζίου, ο Δήμος Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το φωτογραφικό υλικό αφορά στους πρώτους μήνες της μετακατοχικής περιόδου, του φωτογράφου Κωνσταντίνου Κουτουλάκη, ο οποίος συνόδεψε ως φωτογράφος την Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων, που συστάθηκε με κυβερνητική εντολή το 1945, για να καταγράψει τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διαπράχθηκαν την Κατοχή στην Κρήτη, από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές.

Την επιτροπή αποτελούσαν ο Νίκος Καζαντζάκης και οι καθηγητές Πανεπιστημίου Ιωάννης Κακριδής και Ιωάννης Καλλιφωνάκης.

Πρόκειται για 70 και πλέον φωτογραφίες, διαστάσεων 50x60, πολλές εκ των οποίων είναι ανέκδοτες και οι οποίες τραβήχτηκαν μεταξύ 29 Ιουνίου 1945 και 6 Αυγούστου 1945.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει πρόθεση να υπάρξει έκδοση αυτών των φωτογραφιών στο μέλλον, ενώ οι οργανωτές φιλοδοξούν αυτό το φωτογραφικό αρχείο να ταξιδέψει έως και τη Γερμανία.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News