Ειδήσεις

"Απόβαση" στο Δημοτικό Συμβούλιο ετοιμάζουν οι έμποροι

Επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες του εμπορικού κόσμου του Ηρακλείου σε σχέση με την αδειοδότηση πολυκαταστήματος σουηδικού κολοσσού στην καρδιά της πόλης και συγκεκριμένα στην 25ης Αυγούστου. Και αυτό καθώς το αρμόδιο τμήμα του Δήμου άναψε το "πράσινο φως", εξέλιξη που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην τοπική αγορά, με εμπόρους και βιοτέχνες να ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό "παρών" στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.

Το επίμαχο αυτό θέμα έχει το τελευταίο διάστημα δημιουργήσει κατάσταση που θυμίζει ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί στην αγορά και στη Λότζια, με τους εμπόρους να εκφράζουν έντονα τις αντιδράσεις τους στο Δήμο, ζητώντας την απόρριψη της αίτησης.

«Το άνοιγμα του μεγαθήριου θα λειτουργήσει σαν ταφόπλακα στη μικρή οικονομία του τόπου», λένε με αγανάκτηση έμποροι, που είναι αποφασισμένοι να βάλουν φραγμό στη λειτουργία του με σκοπό, όπως τονίζουν, να αποτρέψουν τα χειρότερα στην αγορά.

Την ώρα που από πλευράς Δήμου, όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης και όπως διαπιστώνεται μετά και από την εξέταση του επίμαχου φακέλου, πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία του τόσο από χωροταξικής όσο και από πολεοδομικής άποψης.

«Φαίνεται ότι πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και οι οποίες είναι καταρχήν το να επιτρέπεται η χρήση γης στην περιοχή, κάτι που, όπως είδαμε, ισχύει. Το να υπάρχει επαρκές δίκτυο για την πρόσβαση, οπότε η απάντηση και σε αυτό είναι θετική. Να εναρμονίζεται ο όγκος του κτηρίου με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, και επειδή πρόκειται ήδη για υφιστάμενο διατηρητέο κτήριο, η προϋπόθεση καλύπτεται», είπε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης, επισημαίνοντας έτσι τα όσο δίνουν το "ΟΚ" για τη δημιουργία της γνωστής πολυεθνικής αλυσίδας στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης, από πλευράς των επαγγελματιών, τονίζει πως «δεν πρέπει να λειτουργήσει, καθότι η ζημιά που θα επιφέρει στην αγορά του Ηρακλείου, γενικά και όχι μόνο στο κέντρο, θα είναι τεράστια, με δεδομένο ότι ήδη βλέπουμε το τελευταίο 4μηνο του 2015 μια μεγάλη πλειονότητα τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων να βάζει λουκέτα, ξεπερνώντας τις 190 επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης, εκφράζοντας τις προθέσεις του κλάδου να συνεχίσουν τη μάχη ενάντια στο επιχειρούμενο άνοιγμα του καταστήματος, λέει πως «εμείς θα παλέψουμε όσο μπορούμε, χρησιμοποιώντας όλο το πολιτικό και οικονομικό θέμα που δημιουργείται».

Τέλος, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Βασίλης Εφραίμογλου επισημαίνει, αναφερόμενος στην έκταση που αναμένεται να καταλάβει αν λειτουργήσει το συγκεκριμένο κατάστημα, η οποία αγγίζει τα 2.700 μέτρα, ότι «η εταιρεία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι στην παλιά πόλη υπάρχει μια οριστική μελέτη, απλώς δεν έχει εγκριθεί ακόμα από το Δημοτικό Συμβούλιο, στην οποία προβλέπεται ότι τα εμπορικά καταστήματα θα είναι μέχρι 600 μέτρα. Και κάνει ένα κατάστημα το οποίο μάλιστα είναι πολύ μεγαλύτερο ακόμα και από το αν αποφάσιζε να ανοίξει εκτός πόλης».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Αναστασάκης υπογραμμίζει ότι «για το τι προβλέπει η μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης υπάρχει σχετική εισήγηση. Είναι ένα στοιχείο το οποίο θα ληφθεί υπόψη», σημειώνοντας παράλληλα πως «ο Δήμος ενεργεί πάντα στο πλαίσιο του νόμου, αξιολογώντας τα όσα εκείνος ζητά και έτσι αποφασίζει».

«Φανείτε αντάξιοι των περιστάσεων… Ξεκαθαρίστε τη θέση σας»

Παίρνοντας θέση το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Γιώργος Φασουλάκης, την ίδια ώρα, σημειώνει με νόημα πως «περιμένουμε οι αρμόδιες Αρχές να φανούν αντάξιες των περιστάσεων. Να μπλοκάρουν το αίτημα με την ψήφο τους και η εταιρείας ας προχωρήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να προσπαθήσει να δικαιωθεί. Να μη φανεί δηλαδή ότι οι δικοί μας άνθρωποι, τους οποίους ψηφίσαμε, δεν εκπροσωπούν εμάς αλλά τις μεγάλες, πολυεθνικές εταιρείες».

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, εν συνεχεία, ζητά από τη δημοτική Αρχή να ξεκαθαρίσει τη θέση της, λέγοντας: «Καλούμε τη δημοτική Αρχή να μας ξεκαθαρίσει το εξής: είναι με την πολυεθνική ή με τους δημότες και τους καταστηματάρχες; Διότι, όταν εξελέγη, έλεγε ότι θα είναι με το μέρος των πολιτών».

Τέλος, το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκος Γαρεφαλάκης, εκφράζοντας τους φόβους του εμπορικού κόσμου, δηλώνει πως «αν συμβεί κάτι τέτοιο, η συνέπειά του στο Ηράκλειο θα είναι να κλείσουν ακόμα περισσότερα εμπορικά μαγαζιά, που μαζί τους θα συμπαρασύρουν και εργαζόμενους πολλαπλάσιους στον αριθμό».

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Γεωργία Μακάκη

Σχόλια