Ειδήσεις

Επίσκεψη Βαγγέλη Αποστόλου στη Μεσσαρά 

Τον υπουργό υποδέχτηκε στην Γεωργική Σχολή Μεσαράς  η διευθύντρια της Σχολής κ. Χαλκιαδάκη, φορείς, καθηγητές και μαθητές. Σε σύντομη ξενάγηση η κ. Χαλκιαδάκη τόνισε την αδιάκοπη προσφορά της Σχολής στην περιοχή της Μεσαράς από το 1920.

Επισήμανε την μη αξιοποίηση των υποδομών για την κάλυψη των αναγκών της στέγασης και σίτισης των μαθητών, τη στελέχωση της Σχολής από εξειδικευμένο προσωπικό και την αξιοποίηση της κτηματικής περιουσίας. 

Ο υπουργός δήλωσε αρχικά την ευχαρίστησή του για το χώρο, δηλώνοντας ότι αυτό που συνάντησε ήταν πέρα των προσδοκιών του αντιλαμβανόμενος την ουσιαστική λειτουργία του, που θα συνεχίσει να δέχεται μαθητές έως και το 2017. 

Τον κ. Αποστόλου συνόδευσαν στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού οι κ. Θεανώ Βρέντζου κ. Σωκράτης Βαρδάκης  (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), κ. Κώστας Δαμοβολητης  (βουλευτής ΑΝ.ΕΛ.) κ. Σχοιναράκης, δήμαρχος Γόρτυνας και άλλοι φορείς. 

Στο Δημοτικό Μέγαρο τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος Φαιστού κ. Αρμουτάκης όπου στο χαιρετισμό του  έδωσε το στίγμα του Δήμου Φαιστού. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της περιοχής και την πολύ διδακτική οικονομική κατάσταση που έχει έρθει ο δήμος με την μη ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.

«Ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας πάσχει καθώς είναι εξαρτημένος από τις εισαγωγές. Προβλήματα ορατά είναι η υφαλμύρωση των καλλιεργήσιμων εδαφών και η ερημοποίηση, η μη ορθολογική διαχείριση του νερού, η υποστελέχωση των υπηρεσιών. Ζητάμε δικαιότερη κατανομή των ΚΑΠ, αναβάθμιση της λειτουργίας της Γεωργικής Σχολής, και στελέχωση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δημιουργήσαμε στο Δήμο», τόνισε ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Σχοιναράκης, ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να εξεταστεί άμεσα το ζήτημα της ανάθεσης της μελέτης για τα αρδευτικά δίκτυα στο Φράγμα της Πλακιώτισσας, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σας ζητάμε να εξετάσετε άμεσα το ζήτημα της ανάθεσης της μελέτης για τα αρδευτικά δίκτυα στο Φράγμα της Πλακιώτισσας, όπως και το θέμα του φράγματος Πρινιά που και τα δύο είναι διαδημοτικά έργα. Το αγροτικό δίκτυο είναι σε άθλια κατάσταση και θα χρειαστούμε έκτακτη επιχορήγηση για την αποκατάστασή του. Να αυξηθεί το όριο στις μελέτες μικροφραγμάτων που σήμερα ανέρχεται στα 500.000 ευρώ».

Η αντιπεριφερειάρχης για θέματα πρωτογενούς τομέα κ. Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη τόνισε πως «με τη νέα ΚΑΠ η Κρήτη θα χάσει 180 εκατ. ευρώ και γι' αυτό η Περιφέρεια αντιπροτείνει αντισταθμιστικές δράσεις με στόχο την ανατροπή του ισοζυγίου των εισαγωγών». Ειδικότερα αναφέρθηκε α) στη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης στην περιοχή Αμπελούζου, για δημιουργία πρότυπου αγροκτήματος για τη διάσωση των ντόπιων ποικιλιών β) Ανάπτυξη οικοτεχνίας στο πρότυπο της Ιταλίας με διασφάλιση ποιότητας και πιστοποίησης στα προϊόντα γ) για τους βοσκότοπους να προχωρήσουν άμεσα τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης δ) αύξηση της επιχορήγησης του προγράμματος δακοκτονίας ε) αναγνώριση ομάδων παραγωγών στον ζωικό τομέα με λιγότερα μέλη, και συγκεκριμένα με 10 από 30 που είναι σήμερα. Επίσης στις οργανώσεις ελαιοπαραγωγών η σύσταση τους να γίνεται με 80 μέλη αντί των 100».

Στους στόχους του υπουργείου, η διατροφικής επάρκειας και της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Αποστόλου. «Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής στο 60% για το φυτικό κεφάλαιο αλλά και για το ζωικό μειώνοντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο 50%. Μας απασχολεί το ζήτημα της ρευστότητας του αγροτικού χώρου μέσω κάποιου εργαλείου, τύπου κάρτας, ενώ θα πρέπει άμεσα να δούμε τι θα γίνει με τα χρέη των αγροτών», τόνισε.  

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε πως: «Σοβαρό θέμα για το υπουργείο είναι και η καλλιέργεια πνεύματος συνεργατικότητας καθώς μέσα Ιουνίου θα καταθέσουμε για διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις Ομάδες Παραγωγών και για τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, που βέβαια θέμα αιχμής είναι τα παλιά τους χρέη για τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας ζητά να πάρουμε πίσω 400 εκατ. ευρώ. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των αγροτικών επενδύσεων καθώς κινδυνεύουν να χαθούν εγκεκριμένες πιστώσεις».

Για το τέλος ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι αν δεν τηρούνται οι κανονισμοί της ΕΕ τα πρόστιμα είναι τσουχτερά ενώ ζήτησε κλείνοντας από τους παραγωγούς να δώσουν την προστιθέμενη εκείνη αξία στα προϊόντα τους με την ποιότητα  και την ανταγωνιστικότητα.

Το πρωί σε επίσκεψή του στην Περιφέρεια ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την αντιπεριφερειάρχη για θέματα πρωτογενούς τομέα κ. Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη.

Σχόλια