default-image

Μ. Γιανννακάκη: "Να μη χαθεί άλλος χρόνος"

Κρήτη
Μ. Γιανννακάκη: "Να μη χαθεί άλλος χρόνος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η πολυγλωσσία στους κόλπους της κυβέρνησης δημιουργεί την εντύπωση στον κόσμο πως όλα είναι πιθανά». Την άποψη αυτή εκφράζει, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", η υποψήφια για την προεδρία της ΔΗΜ.ΑΡ., πρώην βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη, η οποία, ωστόσο, δε διστάζει να πιστώσει στην κυβέρνηση τα θετικά που διακρίνει.

Αξιολογεί θετικά την πολιτικοποίηση του ζητήματος της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, όμως είναι κατηγορηματική ως προς την ανάγκη διαφύλαξης της αταλάντευτης πορείας της χώρας μας εντός της ευρωζώνης. «Δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος», επισημαίνει, ενώ αναφέρεται στη φωνή και στις ιδέες της ανανεωτικής Αριστεράς, που «είναι χρήσιμες όσο ποτέ στην ελληνική κοινωνία».

Συνέντευξη στην Ελένη Σταυρουλάκη

Ποια είναι η θέση της ΔΗΜ.ΑΡ. στο σημερινό πολιτικό σκηνικό; Ακούγεται η φωνή της;

«Καταγράψαμε στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις τα πολύ ισχνά εκλογικά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε. Βρίσκομαι όμως πολύ κοντά σε αυτό που είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλης, πως το κόμμα μας ηττήθηκε όχι όμως οι ιδέες μας. Η Δημοκρατική Αριστερά και οι ιδέες της ανανεωτικής Αριστεράς που ιστορικά μεταφέρει είναι χρήσιμες όσο ποτέ στην ελληνική κοινωνία. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε λοιπόν τη φωνή μας να ξανακουστεί, να αναζητήσουμε κοινωνική ανταπόκριση και κοινωνικές αναφορές. Εμείς θεωρούμε πως αξίζει να συνεχίσουμε».

Ποια είναι "τα λάθη και οι αστοχίες" - για να χρησιμοποιήσω μια δική σας έκφραση- "που την οδήγησαν στην εκλογική απίσχνανση";

«Η αποδοκιμασία της κοινωνίας προς τη Δημοκρατική Αριστερά που αποτυπώθηκε στο εκλογικό μας αποτέλεσμα επήλθε ακριβώς λόγω του ότι κλείναμε το μάτι μια δεξιά και μια αριστερά - δώσαμε την εντύπωση πως πατούσαμε σε δυο βάρκες. Στερούμασταν ενός σαφούς πολιτικού στίγματος, ταλανιστήκαμε από ετεροπροσδιορισμούς και εσωκομματική ιδεολογική ανομοιογένεια, δεν κάναμε γνωστές στον κόσμο τις ρεαλιστικές και προοδευτικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε. Όλοι στο κόμμα φέρουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν γι' αυτήν την απίσχνανση, ο πρόεδρος, η ηγετική ομάδα, τα μέλη της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας, μέρος της οποίας ήμουν κι εγώ και φυσικά - ο οποιοσδήποτε μπορεί να ανατρέξει στις απόψεις και την κριτική που ανέπτυξε ο καθένας από εμάς στα συλλογικά μας όργανα, σε όλη την πορεία μας μέχρι σήμερα».

Πώς θα ξαναβρεί η ΔΗΜ.ΑΡ. το πολιτικό της στίγμα;

«Είναι αυτονόητο για μένα πως πρέπει να επιστρέψουμε και να ξαναδιαβάσουμε πολύ προσεκτικά τις αρχές της ιδρυτικής μας διακήρυξης, και κατόπιν να κάνουμε σαφές προς την κοινωνία για ποιο πολιτικό σχέδιο εργαζόμαστε. Αυτό προϋποθέτει ενδοκομματική ιδεολογική ενότητα και ομοιογένεια, κάτι που τόσο πολύ μας έλειψε το προηγούμενο διάστημα».

Θα μπορούσε να υπάρξει σύγκλιση της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς;

«Η Δημοκρατική Αριστερά θα εργαστεί στην κατεύθυνση της έκφρασης των δυνάμεων της ανανεωτικής, μεταρρυθμιστικής, οικολογικής και ευρωπαϊστικής αριστεράς. Είμαστε απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης και του λαϊκισμού, των συντεχνιακών επιδιώξεων. Προσβλέπουμε σε μια μακρόπνοη αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση, για την οποία, φέροντας σαφώς και ατόφιο το πολιτικό μας στίγμα, θα συνομιλήσουμε με τους όμορους χώρους. Πρέπει να τονιστεί όμως ότι οι συνεργασίες δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Οι εκλογικές συμμαχίες, αν και εφόσον υπάρξουν, θα έρθουν σε μελλοντικό χρόνο και με αταλάντευτη βάση το σαφές πολιτικό μας σχέδιο, το οποίο θα προκύψει μέσα από τα συλλογικά μας όργανα».

Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης;

«Μέσα στους 3 πρώτους μήνες ζωής της νέας κυβέρνησης, πρέπει να αξιολογήσουμε θετικά πως το φλέγον για τη χώρα θέμα, αυτό της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, πολιτικοποιήθηκε, ξεφεύγοντας από τη στενή οικονομική διάσταση. Βέβαια, το μεγάλο ζήτημα για την κυβέρνηση παραμένει αυτό της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ώστε να προχωρήσει συγκροτημένα στις απαραίτητες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και στο σχέδιο αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, το οποίο δεν είναι βιώσιμο, και να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Από την άλλη πλευρά, το «πρώτη φορά Αριστερά» που προέτασσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της ορθής νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δεν καταγράφεται πουθενά, ούτε σε μεταρρυθμίσεις χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος. Βλέπουμε Προτάσεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες είναι εκτός της λογικής μιας αριστερής διακυβέρνησης, και αντιθέτως δε βλέπουμε ούτε ένα βήμα προς την αρχή του διαλόγου περί διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας, το οποίο αποτελεί σταθερή θέση της Αριστεράς. Αντ' αυτού, γινόμαστε μάρτυρες φαιδρών και εθνικολαϊκιστικών εκδηλώσεων, όπως γεύματα στο Άλσος Στρατού, στρατιωτικές παρελάσεις με λαϊκά χάπενινγκς και υποδοχές λειψάνων αγίων με τιμές αρχηγού κράτους, περιφορά τους σε δημόσια νοσοκομεία. Φυσικά, δεν πρέπει και να ξεχνάμε πως εταίρος στην κυβέρνηση είναι οι ΑΝ.ΕΛ., ένα κόμμα με ακροδεξιές και μισαλλόδοξες θέσεις».

"Εκλογές", "δημοψήφισμα", ενδεχόμενο "ατύχημα". Θεωρείτε ότι όλα είναι πιθανά; Ή μόνο αποτέλεσμα σεναριολογίας;

«Θεωρώ πως η πολυγλωσσία στους κόλπους της κυβέρνησης δημιουργεί την εντύπωση στον κόσμο πως όλα είναι πιθανά. Η αναζήτηση της λαϊκής ετυμηγορίας για μένα δεν αποτελεί ούτε αντικείμενο φόβου ούτε κάτι που πρέπει να ξορκίζουμε, όμως παρ' όλα αυτά, για να οδηγηθεί μια χώρα σε εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τις προηγούμενες, πρέπει να υπάρχει ένα σαφές κυβερνητικό αδιέξοδο. Για ένα δημοψήφισμα, από την άλλη, πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο και απλό το ερώτημα που θα τεθεί στην κρίση της κοινωνίας. Για το ενδεχόμενο «ατύχημα», τέλος, προς το παρόν αρκούμαστε στην επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης περί προόδου στη διαπραγμάτευση. Θέλω να πιστεύω πως θα διαφυλαχθεί η αταλάντευτη πορεία της χώρας μας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και της ευρωζώνης, μακριά από παλινωδίες και χωρίς να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, με όλες τις συνέπειες που αυτό επιφέρει».

Αν εκλεγείτε πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., ποια θα είναι η πρώτη σας πρωτοβουλία;

«Θα εργαστώ για να κάνουμε σαφές προς την κοινωνία, μέσω του καθορισμού του πολιτικού στίγματος και της απαραίτητης οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος με άμεσο άνοιγμα στον κόσμο και με καθαρές κοινωνικές αναφορές, για ποιο σχέδιο δουλεύουμε. Το οποίο για μένα δεν είναι άλλο από τη συνεργασία των αριστερών, των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και άλλων προοδευτικών ευρωπαϊστικών δυνάμεων, μακριά από κρατικίστικες τάσεις και ιδεοληπτικές προσεγγίσεις, στο πλαίσιο δημιουργίας μιας μακρόπνοης αριστερής προοδευτικής διακυβέρνησης. Πρέπει να αναδείξουμε πως είμαστε η Αριστερά του 21ου αιώνα, με ιδεολογική σαφήνεια και ενότητα, με αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Με αυτές άλλωστε τις σκέψεις και ως ιδρυτικό μέλος του κόμματος κατέθεσα την υποψηφιότητά μου στα όργανα ενόψει του Συνεδρίου μας, το οποίο θα διεξαχθεί 5-7 Ιουνίου».

Προσυνεδριακή συνέλευση

Η περιφερειακή προσυνεδριακή συνέλευση των μελών και φίλων της ΔΗΜ.ΑΡ. γίνεται σήμερα στο Ηράκλειο. Στη συνέλευση συμμετέχουν και οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΔΗΜ.ΑΡ. Μαρία Γιαννακάκη, τέως βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τέως γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. Στο πλαίσιο της συνέλευσης θα γίνει συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις. Μέλη και φίλοι της ΔΗΜ.ΑΡ. θα τοποθετηθούν επί των θέσεων που κατατέθηκαν για το 4ο Συνέδριο. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 5, 6 και 7 Ιουνίου 2015 στην Αθήνα, ενώ η περιφερειακή προσυνεδριακή συνέλευση θα γίνει στο κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του κόμματος, στην οδό Έβανς 83-85, στις 7 το απόγευμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News