default-image

"Τέσσερις νεκροί σε 24 ώρες είναι πάρα πολλοί"

Κρήτη
"Τέσσερις νεκροί σε 24 ώρες είναι πάρα πολλοί"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H κραυγή του Γιάννη Λιονάκη «τέσσερις νεκροί σε 24 ώρες είναι πάρα πολλοί» δίνει το μέτρο αυτού που συμβαίνει στους δρόμους της Κρήτης.

Τα θύματα της ασφάλτου γίνονται όλο και περισσότερα και αναζητείται επειγόντως μια λύση, προκειμένου να μη θρηνούμε τόσους νεκρούς καθημερινά.

Δύο νεκροί σε χαράδρα στα Τέρτσα

Σε τραγωδία κατέληξε η μεγάλη επιχείρηση στην οποία κλήθηκε να βοηθήσει αργά το μεσημέρι της Κυριακής η ΕΜΑΚ στα Τέρτσα της Βιάννου, καθώς, μετά από 4,5 ώρες προσπαθειών, οι διασώστες της 3ης ΕΜΑΚ Ηρακλείου, που προστέθηκαν στη δύναμη του τοπικού κλιμακίου των διασωστών της Βιάννου, κατάφεραν να φτάσουν στο αυτοκίνητο που είχε πέσει σε χαράδρα 300 μέτρων και είχε χαθεί ανάμεσα στις καλαμιές, για να διαπιστώσουν ότι οι δύο άνδρες που επέβαιναν σε αυτό ήταν νεκροί.

Πρόκειται για δύο άνδρες από την Ιεράπετρα, τον 74χρονο Φώτη Παντελιδάκη, που οδηγούσε το αυτοκίνητο, και τον 65χρονο Αλέξανδρο Ξωμεριτάκη. Η επιχείρηση ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το αυτοκίνητο, μετά από μία τρελή πορεία, κατέληξε σε χαράδρα στην είσοδο ενός δύσβατου φαραγγιού.

Εκείνοι που αμέσως αντιλήφθηκαν την πτώση του αυτοκινήτου είναι οι αγρότες Μανόλης Αγαπουλάκης και Σπύρος Ζαφειράκης, οι οποίοι δήλωσαν ότι άκουσαν ένα αυτοκίνητο να πατάει γκάζι, να σπινιάρουν οι ρόδες στην άσφαλτο και έπειτα δυνατούς θορύβους, αφού ακολούθησε η πτώση του αυτοκινήτου σε απόσταση 300 μέτρων από την άσφαλτο. Εικάζεται ότι το αυτοκίνητο στη στροφή εξετράπη της πορείας του, ενώ πιθανότατα ο οδηγός του δεν είχε τον έλεγχό του γι' αυτό και ήταν το πόδι του κολλημένο στο γκάζι. Εξ αυτού του λόγου πιθανολογείται ότι είχε προηγηθεί αιφνίδια αδιαθεσία του οδηγού, πιθανότατα από παθολογικά αίτια.

«Ήταν λίγο μετά τις 2 μ.μ. όταν ακούσαμε από το σπίτι μας ένα αυτοκίνητο να σπινιάρει γκαζώνοντας και να πέφτει με θόρυβο στη χαράδρα σε βάθος 300 μέτρων. Πεταχτήκαμε αμέσως έξω και είδαμε τη σκόνη που είχε σηκωθεί από το βαρύ όχημα πέφτοντας. Υπολογίσαμε πού περίπου είχε πέσει και κατεβήκαμε με το γαμπρό μου στο φαράγγι διαπιστώνοντας ότι το αυτοκίνητο είχε χαθεί μέσα στις καλαμιές της ρεματιάς, ενώ οι δυο επιβαίνοντες ήταν ήδη νεκροί», είπε ο κ. Μανόλης Αγαπουλάκης.

«Έτυχε τη στιγμή του δυστυχήματος να είμαστε στο σπίτι και να ακούσουμε το θόρυβο από την πτώση. Αν δεν ήμασταν εδώ, οι δύο άνθρωποι θα έμεναν καιρό μέσα στις καλαμιές της ρεματιάς χωρίς να μπορεί να τους δει κανένας. Ο οδηγός βρέθηκε νεκρός στο τιμόνι, ενώ ο συνοδηγός, λίγο πιο έξω, είχε μάλλον προσπαθήσει πριν καταλήξει να απεγκλωβιστεί», είπε ο γαμπρός του κ. Αγαπουλάκη, Σπύρος Ζαφειράκης, γιος πυροσβέστη.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ χρειάστηκαν ακόμα και σχοινιά ορειβασίας για να κατέβουν στο σημείο με κίνδυνο ακόμα και της σωματικής τους ασφάλειας. Κατάφεραν μετά από πολύωρη προσπάθεια να απεγκλωβίσουν τους δύο άνδρες από το όχημα και με μεγάλη δυσκολία να δέσουν τα φορεία για να ανέβουν σε ένα πλάτωμα, όπου ήταν δυνατή η πρόσβαση του αυτοκινήτου του γραφείου τελετών.

«Ήρθαμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και μαζί με το τοπικό κλιμάκιο κατεβήκαμε με σχοινιά, απεγκλωβίσαμε τους δυο άνδρες που ήταν νεκροί και τους ανεβάσαμε με φορείο σε ένα πλάτωμα προκειμένου να τους παραλάβει το γραφείο τελετών. Δεν έχουμε καταλάβει πώς έπεσαν σε αυτό το δύσβατο σημείο. Η πορεία που ακολούθησε το αυτοκίνητο από την άσφαλτο μέχρι τη ρεματιά είναι από 250 έως 300 μέτρα», μας είπε ο υποδιοικητής της 3ης ΕΜΑΚ, πυραγός Σταύρος Καλογιαννάκης.

Τους δύο άνδρες παρέλαβε το γραφείο τελετών, εφόσον διαπιστώθηκε ο θάνατός τους από τους διασώστες ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, και μεταφέρθηκαν στην Ιεράπετρα. Μέχρι αργά χθες υπό διερεύνηση ήταν οι συνθήκες της τραγωδίας που συγκλονίζει την νοτιοανατολική Κρήτη και την Ιεράπετρα, μιας και οι δύο άτυχοι άνδρες ήταν πολύ γνωστοί στην περιοχή.

Οι αυτόπτες μάρτυρες σημειώνουν ότι το δυστύχημα συνέβη λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ένα χιλιόμετρο δυτικά από τον οικισμό Τέρτσα. Στο σημείο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή το τοπικό κλιμάκιο έρευνας και διάσωσης και κλιμάκιο της 3ης ΕΜΑΚ Ηρακλείου, με δύο αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής, ενώ πολύ μεγάλη βοήθεια προσέφεραν οι οικογένειες Αγαπουλάκη, Σοχωράκη και Ζαχαράκη, καθώς και πολλοί κάτοικοι των οικισμών Συκολόγου, Τερτσών και Ψαρής Φοράδας.

Την επιχείρηση, που ήταν πολύ δύσκολη, συντόνιζε ο υποδιοικητής της 3ης ΕΜΑΚ, πυραγός Σταύρος Καλογιαννάκης.

Η τελευταία βόλτα για δύο νέους που ήρθαν στην Κρήτη να δουλέψουν

Δύο παλικάρια που άφησαν τον τόπο που γεννήθηκαν και βρέθηκαν στην Κρήτη για να δουλέψουν έμελλε να χάσουν τη ζωή τους στην άσφαλτο του νησιού. Και οι δύο άφησαν την τελευταία τους πνοή τραγικά, μετά από τροχαία, που σημειώθηκαν στη μία άκρη της Κρήτης και στην άλλη, με μόλις λίγες ώρες διαφορά.

Σε ηλικία μόλις 30 ετών και μάγειρας στο επάγγελμα ο ένας, σκοτώθηκε μετά από σφοδρή σύγκρουση του αυτοκινήτου του με άλλο διερχόμενο το μεσημέρι του Σαββάτου στο 3ο χιλιόμετρο Ιεράπετρας-Μακρύ Γιαλού. Νωρίς το πρωί της Κυριακής στα Χανιά ο άλλος... ξενιτεμένος εργαζόμενος και κατά δύο χρόνια μεγαλύτερος σε ηλικία, υπέστη ακαριαίο θάνατο, όταν έχασε τον έλεγχο της μηχανής που οδηγούσε. Πολύχρονος λεγόταν στο επίθετο... Κι όμως, σε ηλικία μόλις 32 ετών έσβησε. Το νήμα της ζωής του κόπηκε τη στιγμή που επέστρεφε από διασκέδαση, όπως ανέφεραν κάποιοι που τον γνώριζαν.

Στην Κρήτη και στην περιοχή της Παλαιόχωρας, όπου διέμενε τα τελευταία δύο χρόνια, δεν είχε κανέναν δικό του. Οι συγγενείς του διαμένουν στην Αθήνα. Ο ίδιος εργαζόταν στο νησί μας και το βράδυ του Σαββάτου είχε βγει. Γυρνώντας στο σπίτι του λίγα λεπτά μετά τις 7 χθες το πρωί, στον επαρχιακό δρόμο από τη συνοικία του Πανοράματος προς Παλαιόχωρα, κάτω από συνθήκες που ερευνώνται από την Τροχαία Χανίων έχασε τον έλεγχο της μηχανής που οδηγούσε. Το δίκυκλο ανατράπηκε και προσέκρουσε σε βραχώδη σημείο στην άκρη του δρόμου. Ενός δρόμου που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει πολλά τροχαία, και μάλιστα θανατηφόρα, αφού είναι ο 4ος νεκρός της ασφάλτου που καταγράφεται την τελευταία 5ετία στην επαρχία Σελίνου. Πάντως, καθώς δε φορούσε κράνος, το κεφάλι του άτυχου δικυκλιστή υπέστη βαρύτατα τραύματα, χτυπώντας σε πέτρα. Ο θάνατός του επήλθε ακαριαία.

Ιεράπετρα

Μόλις την προηγούμενη μέρα ένα πιθανότατα στιγμιαίο ανθρώπινο λάθος στοίχισε τη ζωή ενός ακόμα νέου ανθρώπου, που τραυματίστηκε θανάσιμα όταν έχασε τον έλεγχο του επιβατηγού αυτοκινήτου που οδηγούσε, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και έπεσε με την πλευρά του συνοδηγού στο μπροστινό μέρος μικρού φορτηγού 4x4, που κινούνταν κανονικά στη δεξιά λωρίδα από Ιεράπετρα προς Σητεία.

Το τροχαίο αυτό δυστύχημα σημειώθηκε στις 2 μ.μ. του Σαββάτου, στο 3ο χλμ. Ιεράπετρας-Μακρύ Γιαλού, έξω από το ξενοδοχείο "Blue Sky". Ο θόρυβος από τη σφοδρότατη σύγκρουση κινητοποίησε τους περιοίκους, που πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους.

«Πεταχτήκαμε κι εμείς έξω από το ξενοδοχείο μας και είδαμε ότι είχαν συγκρουστεί δύο αυτοκίνητα, με τον οδηγό του κόκκινου επιβατηγού να έχει βρει ακαριαίο θάνατο. Ο οδηγός του φορτηγού δεν είχε τραυματιστεί, αλλά ήταν σοκαρισμένος», είπε ο ξενοδόχος Γιώργος Παπαδάκης, που βρέθηκε πρώτος δίπλα στο θανάσιμα τραυματισμένο νεαρό ξενοδοχοϋπάλληλο.

Έχασε τον έλεγχο

«Το κόκκινο αυτοκίνητο κινούνταν με ταχύτητα προς την Ιεράπετρα. Ο νεαρός οδηγός του, ηλικίας 30 χρονών, μετά τη στροφή έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και έπεσε στο μπροστινό σημείο του διερχόμενου φορτηγού, που κινούνταν κανονικά στη δεξιά λωρίδα με κατεύθυνση προς Μακρύ Γιαλό και ήταν φορτωμένο χρώματα οικοδομής», πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης.

Αμέσως κλήθηκαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ, προκειμένου να απεγκλωβιστεί ο νεαρός από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου του, και να καθαριστεί ο δρόμος από τα χρώματα που χύθηκαν στο οδόστρωμα λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης. Ο οδηγός του φορτηγού είχε Άγιο και δεν έπαθε το παραμικρό, αλλά σοκαρίστηκε επειδή χάθηκε η ζωή ενός νέου ανθρώπου.

«Και αυτό το τροχαίο δυστύχημα, που στοιχίζει τη ζωή ενός νέου παιδιού, το οποίο είχε ξενιτευτεί για το μεροκάματο, αλλά και εκείνα τα δυστυχήματα που προηγήθηκαν πριν λίγες μέρες στην Ιεράπετρα μάς συγκλονίζουν, γιατί προέρχονται από το ανθρώπινο λάθος, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», είπε ο επιχειρηματίας κ. Μανόλης Παναγιωτάκης.

Ήταν μάγειρας...

Ο 30χρονος Χρήστος Καράμπαλης, που άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, στο 3ο χλμ. Ιεράπετρας-Μακρύ Γιαλού, κατάγεται από το Ναύπλιο και έμενε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Είχε έρθει πριν λίγες μέρες στην Ιεράπετρα, ήταν μάγειρας στο επάγγελμα, και είχε ξεκινήσει πολύ πρόσφατα να εργάζεται στην "κρεπερί" του ξενοδοχείου "Ostria Beach", όπου η είδηση του τραγικού θανάτου αυτού του παιδιού έχει σκορπίσει τη θλίψη, στη διεύθυνση και στο προσωπικό της μεγαλύτερης ξενοδοχειακής μονάδας της Ιεράπετρας.

Ο άτυχος μάγειρας Χρήστος Καράμπαλης με τη συνάδελφό του Πόπη Σαμπροβαλάκη, σε φωτογραφία που δημοσιοποίησε η κοπέλα.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_xtd4jx2t/

Το ξέσπασμα του Γιάννη Λιονάκη

«Φτάνει πια! Τέσσερις νεκροί σε 24 ώρες στο νησί μας είναι πάρα πολλοί. Έχουμε χρόνια να ξαναέχουμε τόσους νεκρούς στην άσφαλτο», ξεσπά μιλώντας στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών για την Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων Γιάννης Λιονάκης.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο Μάιος που διανύουμε αποδεικνύεται ο χειρότερος μήνας των τελευταίων πέντε ετών. Η έξαρση των τροχαίων θανάτων τα θερινά σαββατοκύριακα ξεκίνησε πολύ νωρίς, όπως είπε ο κ. Λιονάκης, και ήδη καταγράφονται 4 νεκροί περισσότεροι από πέρυσι το ίδιο διάστημα. Ο φετινός Μάιος, έτσι όπως αποδείχτηκε με τα τροχαία, όπως σημείωσε ο κ. Λιονάκης, θυμίζει χρονιά της προηγούμενης δεκαετίας που καταγράφονταν πάνω από 70 νεκροί.

Με το που ανοίγει ο καιρός πυκνώνει και η κίνηση, ιδίως με τις μηχανές, όπου φέτος μέχρι στιγμής θρηνούμε 10 δικυκλιστές που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, μιας και τα προηγούμενα 24ωρα κατέληξε άλλος ένας δικυκλιστής στα Χανιά, μετά από τροχαίο τον περασμένο Ιανουάριο. Από την αρχή του χρόνου μέχρι χθες θρηνούμε συνολικά 26 νεκρούς στην άσφαλτο, μαζί με το χθεσινό διπλό θανατηφόρο στα Τέρτσα, όπου έπεσαν σε γκρεμό με το αυτοκίνητο δύο συνταξιούχοι Ιεραπετρίτες.

Παρατηρείται για μια ακόμη φορά μείωση των τροχαίων στο ΒΟΑΚ και αύξησή τους στις επαρχιακές οδούς του νησιού. Γι' άλλη μια φορά επισημαίνεται πως όλοι οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι όταν οι οδηγοί δε χρησιμοποιούν τα μέσα προστασίας, όπως ζώνες και κράνη, και οδεύουν με ταχύτητα ή υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ιωάννα Βλαχάκη, Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News